Nieuws: Mercedes-Benz S-klasse Cabriolet – Mercedes S-Cabrio officieel voor geopend

De nieuwe S-klasse Cabriolet is een feit. En daarmee heeft Mercedes-Benz na 44 jaar eindelijk weer een grand cabriolet in de aanbieding. Open rijden kan vanaf volgend voorjaar.

De S-Cabrio is de zesde carrosserievariant van de huidige S-klasse familie en de eerste open vierzitter van Mercedes-Benz in de topklasse sinds 1971. Logischerwijs is de cabriolet zowel optisch als technisch nauw verwant aan de S-klasse Coupé die nu anderhalf jaar op de markt is. Zelf komt Mercedes met het gegeven dat de Cabrio 60% van zijn componenten met de Coupé deelt, maar – ondanks het ontbreken van een vaste, maar zware dakconstructie – is de stijfheid en het leeggewicht vrijwel gelijk aan die laatste. Dit dankzij tal van technische toepassingen, zoals het gebruik van aluminium en magnesium, maar ook een aluminium bodem in het achtersteven.

Altijd behaagelijk Mercedes prijst vooral het comfort van hun nieuweling. Sterker, het beweert de meest ontspannen cabriolet ter wereld te hebben gebouwd. Daar is wat voor te zeggen met aangename functies als een automatische windschermsysteem, de hoofdruimteverwarming Airscarf, verwarmde armsteunen, stoelverwarming voor en achter plus een automatische klimaatregeling die speciaal is afgestemd op dicht en open cruisen.

20 tellen Via een schakelaar in de middenconsole kan de kap worden geopend en gesloten, tot een snelheid van 60 km/h. Het openen en sluiten neemt ongeveer 20 seconden in beslag. Dat is relatief lang voor een cabrio, maar de kap van de S-klasse Cabriolet heeft dan ook een behoorlijk afstand af te leggen. In totaliteit is de auto iets meer dan 5 meter lang, bij een breedte van 1,90 meter en een hoogte van 1,42 meter. De nieuw ontwikkelde 3-laagse kap werkt overigens met een spanarm. Bij het sluiten ervan komt de daarvoor benodigde kracht van de spanarm voorbij het dode punt, de zogeheten 'overcentering'. Dit voorkomt dat er extra sloten nodig zijn op de kap waarmee Mercedes de hoge designkwaliteit van cabriolet wil benadrukken. Via de autosleutel kan het openen en sluiten van de kap ook van buitenaf gebeuren. De stoffen kap zelf is leverbaar in zwart, donkerblauw, beige en donkerrood

Enkel V8 Zoals verwacht wordt de S-Cabrio enkel geleverd met de krachtigste motoren die Mercedes momenteel rijk is. Althans, voorlopig. Instappen kan in de S 500, goed voor 408 pk en 700 Nm uit een 4.7 liter V8-biturbo. Een 9-traps automaat is standaard, evenals semi-actieve luchtvering met traploze dempingsregeling. De tweede en meteen sterkste krachtbron is de S 63 AMG. Die heeft ook een V8-biturbo maar levert met 585 pk en 900 Nm nog een klap meer vermogen. En dat zie je terug in de acceleratie naar 100 km/h; die duurt slechts 3,9 seconden.

Voorjaar 2016 Het S-klasse Cabriolet beleeft deze maand zijn wereldpremière op de IAA in Frankfurt. Bestellen kan vanaf december en de marktintroductie staat gepland voor het voorjaar van 2016. Prijzen volgen tegen dat moment.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer