Nieuws: Mercedes G 63 en G 65 AMG – Alles over de G 63 en G 65 AMG

De Mercedes G-klasse is een absoluut icoon op het gebied van terreinrijden maar is de laatste jaren vooral een klassiek alternatief geworden voor moderne SUV’s. Als de heren van AMG de auto vervolgens in handen krijgen ontstaan bizarre off-roaders als de G 65 AMG.

Nog geen week geleden maakte Mercedes bekend het leven van de huidige G-klasse nog een paar jaar te verlengen door kleine modelwijzigingen door te voeren. Om de auto weer helemaal bij de tijd te krijgen werd LED-verlichting toegevoegd en kreeg het dashboard een compleet nieuw ontwerp. Hoewel er motorisch nauwelijks iets veranderde voor de 'normale' modellen was wel al duidelijk dat het AMG programma behoorlijk op de schop zou gaan. De oude G 55 moest het veld ruimen en plaats maken voor een G 63 en G 65. Hoewel vermogenscijfers al duidelijk waren heeft AMG nu alle details omtrent deze monsters ingevuld.

Kleine broertje Het toont bijna disrespect om deze G 63 AMG het kleine broertje te noemen, maar dat is hij vanaf dit moment toch echt. De eigenaar hoeft echter niet te klagen want 5.5 liter V8 wordt uitgerust met twee turbo's en stuurt niet minder dan 544 pk naar alle vier de wielen. Het koppel, dat beschikbaar is vanaf 2.000 toeren, telt 760 Nm en daarmee moet deze G AMG met gemak zowel het asfalt als het terrein kunnen veroveren. De honderd wordt in 5,4 seconden aangetikt en het accelereren stopt pas zodra de elektrische agent ingrijpt bij 210 km/h. Hoewel 13% zuiniger dan zijn voorganger is de V8 met een verbruik van 13,8 l/100 km natuurlijk nog altijd dorstig. Om tot deze cijfers te komen is deze geländewagen uitgerust met een AMG Speedshift Plus 7G-Tronic automaat en een start-/stop-systeem. Voor wie zich nu zorgen begint te maken, AMG verzekert ons dat het karakteristieke V8-geluid onveranderd aanwezig is en goed tot zijn recht komt dankzij de dubbele uitlaat aan weerszijde van de auto. Standaard wordt de G 63 AMG afgeleverd met allerhande veiligheids- en off-road-systemen. De 20 inch wielen zijn waarschijnlijk niet de beste keuze voor het terrein maar passen wel heel goed bij de uitstraling van de auto.

V12-power Voor wie een 5.5 liter V8 echt te klein is biedt AMG nu een helpende hand. Onder de motorkap van de G 65 AMG ligt niets minder dan een 6.0 liter tellende V12. Geholpen door twee turbo's produceert deze reuzendoder 612 pk en een aardverschuivende 1.000 Nm aan koppel. Hoewel het verbruik vergeleken met de V8 ruim 20% hoger ligt, zijn de twee krachtpatsers opvallend aan elkaar gewaagd. De V12 is slechts 0,1 seconden eerder bij de 100 km/h en maar 20 km/h sneller dan de V8, maar volgens AMG is het vooral op dynamisch rij-gebied dat de G 65 zich echt kan onderscheiden. Of dit de bijna 130.000 euro extra (in Duitsland) ten opzichte van de V8 waard is? Wij betwijfelen het maar uiteindelijk is het woord aan de (welvarende) consument.

De vernieuwde G-klasse staat vanaf juni bij de dealer. Exacte prijzen volgen binnenkort.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer