Nieuws: Nissan Gripz Concept – Gripz toont nieuwe designvisie Nissan

Nissan scoort momenteel hoge ogen met haar ruime aanbod crossover-modellen en dat wil het natuurlijk graag zo houden. Met de Gripz Concept wordt daarom alvast een glimp van de toekomstige designtaal getoond. Plus alvast een knipoog naar de volgende generatie Juke!

Het uiterlijk van de Gripz Concept spreekt in ieder geval voor zich. Nissan toont opnieuw lef en combineert het silhouet van een sportwagen met de bodemvrijheid van een terreinwagen. Het silhouet van de Gripz is overigens gebaseerd op de 240Z waarmee het merk in 1971 en 1973 de East African Safari Rally won, een veeleisend rallyevent dat destijds werd gehouden op de open vlaktes van Kenia, Oeganda en Tanzania.

Emotional geometry Het radicale ontwerp geeft de toekomstvisie weer van Nissan's nieuwe designtaal die men 'emotional geometry' noemt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de V-vormige grille, boemerangvormige koplampen en achterlichten en het 'zwevende dak'. Ook de karakteristieke knik in de C-stijl is een element dat we in de toekomst vaker gaan zien. Tevens een opvallend designaspect zijn de portieren van de Gripz. Zo hebben de voorportieren een duidelijk V-vorm en scharnieren ze zowel naar buiten als omhoog. De smalle achterportieren scharnieren daarentegen aan de achterkant. En tevens dankzij een ontbrekende B-stijl is het 2+2-interieur zeer gemakkelijk toegankelijk.

Milieuvriendelijke aandrijflijn Ook onderhuids is de Gripz net even anders dan een conventionele auto. Het studiemodel is namelijk uitgerust met de zogenaamde 'Pure Drive e-Power'-aandrijflijn. Hierbij drijft een efficiënte benzinemotor de 109 pk sterke elektromotor uit de Leaf aan. Helaas geen prestaties die matchen met zijn dynamische uiterlijk, maar daartegenover staat wel een geruisloze en zuinige rijdynamiek, aldus Nissan.

Juke Hoewel Nissan benadrukt dat de Gripz geen vervanger voor een van de huidige modellen is, lijkt het ons wel aannemelijk dat de volgende generatie Juke veel stijlelementen van dit ontwerp zal overnemen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer