Nieuws: Opel Cascada – Opel Cascada gooit zijn kap omlaag

Na een jaar vol introducties is nu het sluitstuk van Opel’s modellenoffensief gepresenteerd. De Cascada mag dan gebaseerd zijn op de Astra, de vierzits cabriolet wordt in een hoger segment gepositioneerd. In de motorsteunen ligt onder andere een gloednieuwe 1.6 Turbo benzinemotor.

De afgelopen twaalf maanden heeft Opel er alles aan gedaan om zijn gamma uit te breiden en om te gooien. We zagen de komst van de Ampera, Mokka en Adam terwijl de Astra ook als sedan werd gelanceerd. Het sluitstuk van deze ambitieuze aanval is de vandaag onthulde Cascada. De naam kenden we al, zijn looks nog niet.

Geen Astra Opel wil bovenal benadrukken dat we hier niet zomaar een dakloze Astra zien, maar een hoger gepositioneerd model - vandaar ook de eigen naam. Hoewel ze het onderstel wel delen liggen de buitenmaten van de Cascada namelijk veel dichter bij die van de Insignia. Zet hem naast de Astra TwinTop uit 2006 en je ziet meteen het forse verschil in lengte, breedte en wielbasis. Het verschil zit hem echter niet alleen in de maatvoering, Opel benadrukt ook dat het rijgedrag flink is verbeterd ten opzichte van de TwinTop, mede dankzij een behoorlijk verhoogde stijfheid van de koets. Om ook bij het betere bochtenwerk optimaal contact met het wegdek te behouden is de Cascada standaard uitgerust met Opel's HiPerStrut-ophanging, oorspronkelijk ontwikkeld voor de Insignia OPC.

Softie Opel wilde er graag voor zorgen dat de Cascada er zowel met als zonder dak goed uit zou zien en heeft daarom een zo strak mogelijke canvas-dakconstructie ontwikkeld. Hierdoor heeft Opel's nieuwste telg een 'tijdloze elegantie' alsdus Malcolm Ward, een van de ontwerpers. Om zijn luxe uitstraling waar te kunnen maken wil Opel er alles aan doen om de kwaliteitsbeleving te verhogen. Hiervoor is het dak uitgerust met extra lagen isolatie waardoor de auto stiller warmer blijft. Het openen en sluiten duurt 17 seconden en kan tot 50 km/h gebeuren. Voor wie echt op wil vallen kan het dak ook met de sleutel openen.

Motoren Vanaf zijn lancering zal de Cascada leverbaar worden met vier motorconfiguraties. Aan de basis staat een 1.4 benzine Turbomotor, altijd gekoppeld aan een handmatige zesbak. Deze motor is leverbaar met zowel 120 als 140 pk en is in beide versies goed voor 220 Nm dankzij een overboost-functie. Voor dieselaars is er een 2.0 CDTI beschikbaar die met 165 pk en 380 Nm aardig van zijn plek moet kunnen komen. Aan de top van het gamma staat voorlopig de gloednieuwe 1.6 SIDI Turbo Ecotec, de eerste in een compleet nieuwe generatie motoren. Dit eerste exemplaar levert 170 pk en 280 Nm, wederom dankzij een overboost. Hoewel cijfers voorlopig ontbreken moet dit blok vooral toonaangevend worden op het gebied van brandstofverbruik. Krachtigere diesel- en benzinemotoren zullen in een later stadium volgen.

De Opel Cascada staat komend voorjaar bij de dealer, prijzen volgen in aanloop naar zijn marktintroductie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De prijs/actieradius-verhouding van de Honda e is niet best

Autonieuws

Hyndai i30 Project C: lichter, lager en scherper

Autonieuws

Primeur! Details van de Volkswagen ID 3 die je nog niet kende

Autonieuws
Ontdek meer