Nieuws: Opel Zafira Tourer / Insignia – Opel Zafira en Insignia nu als Bi-Fuel

Opel timmert flink aan de weg met haar Bi-Fuel-modellen; dit keer is het de beurt aan de Insignia en Zafira. Beiden worden voorzien van de 1.4 liter ecoFLEX-turbomotor die ook al in de Corsa, Meriva en Astra te vinden is.

Telkens wanneer je bij een pompstation arriveert en naar de prijszuilen kijkt is het toch weer even slikken zodra je ziet hoeveel lager de LPG-prijs ligt ten opzichte van de reguliere brandstofprijzen. Niet verwonderlijk dus dat Opel druk bezig is haar complete gamma uit te rusten met zogenaamde Bi-Fuel-motoren. De basis wordt gevormd door een 1.4 liter ecoFLEX-turbomotor die oorspronkelijk uitsluitend op benzine kon rijden. Door enkele onderdelen te verstevigen en het motormanagement aan te passen is dit blok echter voortaan ook geschikt voor LPG. Zodra de gastank leeg is schakelt de Bi-Fuel-motor automatisch over naar de tank met daarin benzine, maar de gebruikte brandstof kan ook handmatig gekozen worden.

Zafira Tourer Bij het kiezen voor LPG staat kostenbesparing natuurlijk voorop en de Zafira Tourer stelt hierin niet teleur. Het verbruik mag in LPG-modus dan 8,6 l/100 km zijn (6,7 l/100 km in benzine-stand), dankzij de veel lagere literprijs bespaar je ongeveer 40% in de totale brandstofkosten, aldus Opel. De gecombineerde actieradius van de Zafira Bi-Fuel is volgens het merk zo´n 1.500 km. Voor milieuvrienden is er ook goed nieuws: de CO2-uitstoot van de Bi-Fuel valt ook aanzienlijk lager uit wanneer je je kilometers op LPG maakt. Bovendien heeft Opel de gastank - normaliter een ruimtevreter in LPG-auto's - op de plek van het reservewiel geplaatst waardoor de inzittenden net zo ruim zitten als in elke andere Zafira.

Insignia Ook de Insignia is van dezelfde Bi-Fuel-motor voorzien. Het verbruik van de middenklasser ligt op 7,6 l/100 km wanneer er op LPG wordt gereden. Interessant voor de zakelijke rijder is dat het model dankzij een uitstoot van 124 g/km kan rekenen op een bijtelling van 20%. Als er uitsluitend op LPG wordt gereden is de tank na 500 km leeg, maar benut je beide brandstofvoorraden, dan hoeft er pas na 1.700 km gestopt te worden.

Prijzen Zowel de Insignia als de Zafira Tourer zijn per direct te bestellen met de Bi-Fuel-configuratie. Voor de Zafira moet minimaal € 29.995,- worden neergeteld terwijl de Insignia (4-deurs) vanaf € 29.295,- in de prijslijsten staat. Voor de 5-deurs moet € 400,- extra worden betaald. De Sports Tourer kost € 1.200,- extra.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Volkswagen komt met superzuinige versnellingsbak

Ontdek meer