Nieuws: Peugeot 208 HYbrid Air – Peugeot toont HYbrid Air in 208

Begin 2013 introduceerde Peugeot het veelbelovende concept genaamd HYbrid Air, een auto 'aangedreven' door lucht. Op de Autosalon van Parijs wordt de huidige stand van zaken getoond in de 208 HYbrid Air 2L. Een auto waar deze techniek uiteindelijk voor bedoeld is.

Het HYbrid Air-systeem werd als eerste geïntroduceerd in een Peugeot 2008. Citroën, eveneens onderdeel van PSA, heeft de techniek later in een C3 verpakt. Inmiddels zijn we weer een jaar verder en wil Peugeot duidelijk stellen dat het bezig is met de doorontwikkeling van de technologie. Daarvoor hebben ze een 208 uitgekozen, deze omgeboud voor het HYbrid Air systeem en nemen ze deze mee naar Parijs begin oktober.

Rijden op lucht Normaal gesproken rijdt een hybride deels met een conventionele motor en een elektromotor. Het innovatieve aan de HYbrid Air, is het Air gedeelte. Want zoals de naam al doet vermoeden, werkt dit systeem met lucht. In plaats van de zware batterijen voor normale hybrides, is hier een luchttank. Als de auto rijdt, wordt lucht gepompt in een cilinder. Dit gebeurt met de energie van de benzinemotor, energie van de banden en hitte van de remmen. Voor de aandrijving zijn er drie modi: enkel op benzine, enkel op lucht en gecombineerd. In de eerste modus is het een normale auto en draagt het luchtsysteem niet bij aan de aandrijving. Bij de tweede modus drijft de opgeslagen uit de tank onder de auto een hydraulische pomp aan welke op zijn beurt de wielen van kracht voorziet. Zo rijdt de auto alleen op lucht, zonder enige CO2-uitstoot. In de derde modus, gecombineerd, drijven zowel de motor als de luchttank de voorwielen aan. Een groot voordeel van HYbrid Air is echter dat het geschikt is voor de bestaande platforms die PSA gebruikt. Doordat er geen versnellingsbak aanwezig is, kan de luchtinstallatie worden ingebouwd zonder dat dat ten koste gaat van de ruimte in het interieur en de inhoud van de brandstoftank.

Uitstoot De Fransen spreken over cijfers als 69 g/km, een reductie van ongeveer 45% ten opzichte van een normale, benzine aangedreven auto. Hij verbruikt 2,9 liter per 100 kilometer. Echter is het Peugeot nog niet goed genoeg. Het doel is gesteld op 2 liter. Dit gaan ze proberen waar te maken met samenwerking van de Franse overheid en meerdere bedrijven. Zo heeft Michelin speciale banden ontwikkeld om zo min mogelijk wrijving te creëren. Uiteindelijke prijzen zijn nog niet bekend, maar de ontwikkelingskosten zijn veel lager dan die van elektrische hybrides. Hierdoor zouden auto’s met een HYbrid Air systeem een aanzienlijk goedkoper kunnen zijn dan elektrische hybrides. Misschien komt PSA tijdens de Autosalon van Parijs met meer informatie hierover.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer