Nieuws: Peugeot 908 HDi FAP – Peugeot bijna klaar voor rivaal Audi

Peugeot reageert acuut op het nieuws van de R15 TDI, de nieuwe Le Mans-bolide van Audi. Vier fonkelnieuwe 908’s HDi FAP zullen op 13 en 14 juni tijdens de 24 Uren van Le Mans opnieuw de aanval openen op de titelhouder.

Hopelijk dit jaar met meer succes, nadat Peugeot aan het eind van de vorige editie alsnog z’n meerdere moest erkennen in de Duitsers. Team Peugeot Total zet in de legendarische raceklassieker drie nieuwe Peugeots 908 HDi FAP in. Het vierde raceprototype dat deelneemt in de koningsklasse LMP1 van de Le Mans-series wordt beschikbaar gesteld aan de equipe van Pescarolo Sport. Deze renstal is reeds jaren actief in de Le Mans Series en opgericht door voormalige Formule 1-coureur en oud Le Mans-winnaar Henri Pescarolo.

Focus op 24 Uren van Le Mans Het fabrieksteam van Peugeot Sport neemt dit jaar niet meer deel aan de volledige Le Mans Series. Na een aantal succesvolle jaren bereidt het team zich uitsluitend voor op de 24 Uren van Le Mans. De belangrijkste doelstelling is en blijft namelijk het winnen van deze raceklassieker en daarmee Audi eindelijk van de troon te stoten. Vorig jaar lukte dat bijna, maar door betrouwbaarheidsproblemen raakten de Peugeot raceprototypes achterop. Eenmaal weer op weg klommen de Franse bolides opnieuw richting de toenmalige Audi's R10 - ze waren simpelweg sneller - maar het waren de regenachtige weersomstandigheden die Peugeot uiteindelijk nekte. Vanuit de dichte cockpit van de 908's HDi FAP was het zicht naar buiten namelijk erg beperkt en dat zorgde voor vertraging. De open Audi R10 profiteerde en haalde alsnog de winst binnen. Toch zijn de nieuwe generatie Peugeots 908 HDi FAP wederom voorzien van een gesloten dakconstructie. Als de weergoden de Fransen dus enigszins gezind zijn, zou Audi dit keer wel eens naast de titel kunnen grijpen. Het wordt dus spannend dit jaar.

Verbeteringen Om zelfverzekerd aan de start van de aankomende 24 Uren van Le Mans te verschijnen, wil Peugeot Sport eerst enkele tekortkomingen die vorig jaar het verschil tussen winst en verlies betekende 'gladstrijken'. Het technische team onder leiding van Bruno Famin heeft voor de nieuwe 908's onder andere gewerkt aan de optimalisering van het tractiecontrolesysteem, de luchttoevoer naar de radiateurs en de wielbevestiging. Ondertussen wordt de Peugeot 908 HDI FAP ook aangepast aan prestatiebeperkende reglementswijzigingen voor de 24 Uursrace. We hebben de elektronische afstellingen van de 5.5 liter V12 twinturbodiesel volledig moeten veranderen in verband met de vergrote luchttoevoerrestrictie en de lagere turbodruk voor dit type krachtbron, verklaart Bruno Famin. Bijkomstig nadeel is dat door de opgelegde beperkingen de motorprestaties met zo'n tien procent zijn afgenomen.

Opwarmrondes Voordat de Peugeots 908 HDi FAP aan de start van de 24 Uren van Le Mans verschijnen zullen ze eerste een tweetal 'opwarmwedstrijden' rijden. Dit doet Peugeot Sport in de 12 Uursrace van Sebring (Florida, V.S.) en de 1.000 km van Spa-Francorchamps (België). Er zijn negen coureurs aangesteld voor het Le Mans-programma van Peugeot Sport: Sébastien Bourdais (F), David Brabham (AUS), Marc Gené (E), Christian Klien (A), Pedro Lamy (P), Nicolas Minassian (F), Franck Montagny (F), Stéphane Sarrazin (F) en Alexander Wurz (A). De 24 Uren van Le Mans vindt laats op 13 en 14 juni van dit jaar.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Per 1 januari stijgt in vijf provincies de wegenbelasting

Autonieuws

De vernieuwde Jaguar F-Type kijkt boos

Autonieuws

Bescheiden facelift voor de Opel Insignia is bescheiden

Autonieuws
Ontdek meer