Nieuws: Porsche 911 GT3 – Straatlegale racer: Porsche 911 GT3

De nieuwe Porsche 911 GT3 is hier! Porsche viert er het 50-jarige bestaan van de 911 mee, maar presenteert tevens de meest pure 911-variant voor de openbare weg.

Met de nagelnieuwe 911 als basis zijn de motor, het onderstel en de transmissie doorontwikkeld voor deze pure tweezitter. Dat betekent dat de oude 3.4 liter boxermotor plaats moest maken voor de gloednieuwe 3.8. Daarmee is het de eerste GT3-motor met directe brandstofinspuiting. Het blok is tevens voorzien van nieuw ontwikkelde cilinderkoppen, een andere krukas, specifieke kleppen, zuigerstangen in titanium en gesmede zuigers. De atmosferische eenheid is daardoor in staat om 475 pk te ontwikkelen bij maar liefst 8.250 tpm. De begrenzer hakt er bovendien pas bij 9.000 tpm in.

PDK De zeventraps PDK-tranmissie (Porsche Doppelkupplung) aapt de schakelkarakteristiek van een sequentiële versnellingsbak na. Schakelen kan op drie manieren. Of je laat de bak het zelf allemaal uitpluizen (er zijn dan twee modi: Sport en Race Track), of je doet het zelf. Dat kan dan met schakellepels aan het stuur of door tegen het pookje te tikken. In het laatste geval moet je de pook naar achteren trekken om op te schakelen en naar voor duwen om terug te schakelen. Logisch, maar er zijn nog steeds fabrikanten die dat omwisselen.

Instelbaarheid ten top Dat Porsche het liefst zo veel mogelijk van het typische 911-karakter uit, is al langer duidelijk. En het nieuwe wapen in de strijd is vierwielbesturing. Afhankelijk van de rijsnelheid sturen de achterwielen van de GT3 mee met de voorwielen of juist tegen. In het eerste geval verbetert het de stabiliteit terwijl de tweede formule de draaicirkel beperkt. Samen met een volledig variabel elektronisch gestuurd differentieel en dynamische motorsteunen levert dat de GT3 meer beheersbare dynamische eigenschappen op. De bestuurder kan daarnaast de hoogte, sporing en camber van het geheel in aluminium vervaardigde onderstel instellen. De stuurbekrachtiging is van het elektromechanische type. Aan het uiteinde van de wielarmen zitten gesmede aluminium wielen met een diameter van 20 inch en een bevestiging met een centrale wielmoer.

Lichter en stijver Al dat nieuws is gehuld in een nieuwe koets, die niet vies is van wat opsmuk, al beweert Porsche dat alle aanpassingen functioneel zijn van aard. De voorvleugel en de forse achterspoiler zorgen natuurlijk voor een grotere liefde met het asfalt eronder. En om gewicht te besparen zijn motorkap, kofferklep, dak en portieren in aluminium uitgevoerd. De GT3 is 25% stijver dan z'n voorganger, maar daardoor ook 13% lichter.

Specificaties Porsche 911 GT3 En dan waar het uiteindelijk allemaal om gaat: de specificaties. De topsnelheid van de nieuweling bedraagt 315 km/h en de sprint naar de 100 kan nu in 3,5 tellen neergezet worden. En ook even naar 200 km/h spurten kan in amper 12 tellen. Dan lijkt het verbruiksgemiddelde van 12,4l/100km (289 g/km CO2) lang niet gek. Natuurlijk moest de GT3 over de Nürburgring gejakkerd worden. Dat kon in slechts 7:30 volgens Porsche. Mocht je dat zelf eens willen proberen; vanaf augustus staat de GT3 bij de dealers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer