Nieuws: Porsche Macan – Eindelijk officieel: Porsche Macan

Na menig teaser, spyshot en de wereld aan geruchten is de Porsche Macan dan nu eindelijk officieel gepresenteerd. De compacte SUV is volgens de Duitsers de nieuwe maatstaf in het segment.

Over de vormgeving van de Macan kunnen we relatief kort zijn, het design is tenslotte geen verrassing meer sinds Porsche onlangs haast ongecamoufleerde afbeeldingen publiceerde. Toch weet de Duitser ons op het officiële fotomateriaal te overtuigen met zijn dynamische looks en krachtig Porsche-DNA. Zo moeten de vorm van de zijruiten volgens de makers verwijzen naar de 911, net als de vorm van de taillelijn en de spatborden. Een ander opvallende designfeature is de laaggeplaatste nummerblad om de achterzijde extra breed te laten ogen. Hoe breed hij werkelijk is? Inclusief buitenspiegels meet de Macan 2.098 mm breed, de overige maten zijn 4.681 mm lang en 1.624 mm hoog. Leuk detail, de volledige carrosserie is uit aluminium opgetrokken

Typisch Porsche Tevens in het interieur overheerst het typische Porsche-gevoel. Natuurlijk komt dit deels door het aan de linkerzijde geplaatste contactslot, maar ook komt de styling grotendeels overeen met zijn grote broers. Heerlijk herkenbaar is ook het instrumentarium dat bestaat uit drie conventionele ronde klokken, met de toerenteller in het midden. In de rechterklok bevindt zich het 4,8-inch beeldscherm van de boordcomputer, dat behalve de gebruikelijke gegevens ook de instructies van het navigatiesysteem weergeeft. Opties zijn onder meer een Burmester High-End Surround Sound-system - uniek in zijn segment - en veiligheidssystemen als Lane Departure Warning, Lane Change Assist, Adaptive Cruise Control en Porsche Active Safe.

Drie smaken Geïnteresseerde consumenten hebben de keuze uit drie smaken Macan: de Macan S, de Macan S Diesel en de Macan Turbo. Alle drie beschikken zij standaard over actieve vierwielaandrijving en Porsche's PDK-transmissie met dubbele koppeling en zeven versnellingen. Deze transmissie helpt het brandstofverbruik te beperken door de zogenoemde 'coast'-functie: de transmissie ontkoppelt als de bestuurder het gas loslaat en snelheid mindert. Als de gewenste snelheid is bereikt en de bestuurder weer gas geeft, kiest de PDK-transmissie automatisch de juiste versnelling en grijpt de koppeling weer aan.

Pittig Een motorgamma van de SUV begint met de Macan S Diesel. Dit model is voorzien van een 258 pk sterke 3.0 liter V6 turbodieselmotor die de Porsche in 6,3 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h stuwt. Het gemiddelde verbruik bedraagt 6,1 tot 6,3 liter per 100 km met een CO2-emissie van159 tot 164 g/km. De topsnelheid van deze minst pittige Macan bedraagt een nog steeds forse 230 km/h. De Macan S Diesel is te koop voor € 75.400,-.

Pittiger Liever geen dieselkrachtbron in je Porsche? Opteer dan voor de benzine-Macan S. Deze wordt aangedreven door een 3.0 liter V6 biturbomotor met een vermogen van 340 pk. Dit model is met een vanafprijs van € 77.900,- slechts licht duurder zijn dieselgestookte broer, maar is fors kwieker. Zo schiet de Duitser in slechts 5,4 seconden naar de 100 km/h en ligt zijn topsnelheid met 254 km/h net boven het Duitse herenakkoord. Natuurlijk moet de Macan S qua verbruik wel zijn meerdere erkennen in de S Diesel, zijn gemiddelde verbruik ligt namelijk op 8,7 tot 9 liter per 100 km. De CO2-emissie ligt tussen de 204 en 212 g/km.

Pittigst Voorlopig topmodel is traditiegetrouw de Turbo die voorzien is van een 3.6 liter V6 biturbomotor die liefst 400 pk ontwikkeld. Deze krachtbron is compleet nieuw ontwikkeld en weet de Turbo tot een snelheid van 266 km/h te stuwen. De bekende sprint van 0-100 raffelt het model in slechts 4,8 seconden af. Het gemiddelde verbruik en CO2-emissie ligt respectievelijk op 8,9 tot 9,2 liter per 100 km en van 208 tot 216 g/km. De prijs van al dit lekkers bedraagt € 100.700,-.

Leipzig Met de gloednieuwe Macan, afgeleid van het Indonesische woord voor tijger, stapt Porsche in een voor de Duitsers compleet nieuw segment. En dat het bedrijf grootste verwachtingen heeft blijkt wel uit de investering van 500 miljoen die de nieuwe productielijn in Leipzig gekost heeft. Begin april volgende jaar staat de Macan bij de officiële Porsche dealerorganisatie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer