Nieuws: Porsche Panamera Sport Turismo – Hier is 'ie dan, de Porsche Panamera Sport Turismo

Na enige speculatie, een gelijknamige conceptcar en heel wat duimdraaien is de Panamera Sport Turismo eindelijk officieel. Porsche bestempelt het als een 4+1. Zou die 1 duiden op een geheel eigen plekje achterin voor trouwe viervoeters?

Nee, met het 4+1-concept wordt de stoellay-out van de Panamera Sport Turismo aangeduid. Oftewel, het meubilair biedt plaats voor 4 volwassenen en een kind. Dit wil echter niet zeggen dat huisdieren niet mee kunnen reizen. Integendeel, daarin schuilt juist de kracht van de Sport Turismo.De elektrisch bedienbare achterklep biedt toegang tot standaard 520 liter aan opbergruimte. Met 25 liter extra niet bijster veel meer dan de gewone Panamera, maar die grote achterklep maakt in- en uitladen (dan wel in- en uitspringen) wel net even wat makkelijker. Met de achterbank neergeklapt ontstaat er zelfs een stouwvolume van 1.390 liter en een geheel vlakke laadvloer. Als optie is een bagagemanagementsysteem met vloerrails, speciale bevestigingspunten en een afscheidingsnet beschikbaar.

Technisch identiek Koop je de ruim 5 meter lange Panamera Sport Turismo vooral voor diens looks, dan is er de mogelijkheid de shooting brake-achtige auto uit te voeren als volwaardige vierzitter met twee elektrisch verstelbare individuele stoelen. Net als bij de 'lage' Panamera dus. Sowieso zijn de twee, op de achterste koetslijnen na, nagenoeg identiek aan elkaar.Zo worden alle varianten van de Panamera Sport Turismo eveneens uitgevoerd met Porsche Traction Management (PTM), het actieve vierwielaandrijvingssysteem met elektronisch aangestuurde en een meervoudige-plaatkoppeling. Vanaf de S-modellen is ook adaptieve luchtvering standaard.

Adaptieve achterspoiler Primeur voor de Panamera Sport Turismo is een adaptieve achterspoiler. Afhankelijk van de rijomstandigheden en de gekozen rijmodi kan deze drie verschillende standen aannemen en tot 50 kilogram extra neerwaartse druk genereren. Bij snelheden tot 170 km/h blijft de spoiler (die onderdeel is van Porsche Active Aerodynamics) in rustpositie onder een hoek van -7 graden. Volgens Porsche heeft dit een gunstig effect op de luchtweerstand en het brandstofverbruik. Bij hogere snelheden neemt de spoiler de 'performance'-positie in, wat meer rijstabiliteit en zijdelingse dynamiek geeft.

In de Sport- en Sport Plus-rijmodi staat de spoiler al vanaf 90 km/h op scherp. Tot slot kent de adaptieve dakspoiler nog een comfort-stand. Daarin zet 'ie zich als het panoramisch schuifdak is geopend om zo windgeruis te verminderen.

Bekend modelgamma Bij de marktintroductie in oktober is de Sport Turismo er als Panamera 4, 4S, 4S Diesel en Panamera 4 E-Hybrid. Als topper is er de Turbo. Prijzen zijn ook al bekend. Ze beginnen bij € 120.100,- voor de 330 pk sterke Panamera 4. De 440 pk sterke 4S kost minimaal € 147.300,- en de gelijknamige diesel, goed voor 422 pk, is er vanaf € 155.600,-. Liever hybriden? Dan geraak je minstens € 120.700,- armer maar beschik je wel over 462 pk. Of doe stout en ga full monty met de Turbo-uitvoering. 550 pk sterk is dat model. Het kost je € 199.700,-.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer