Nieuws: Renault Alpine A110-50 – Renault Alpine A110-50 nu officieel

De Alpine A110 van weleer is vijftig jaar geworden en dat viert Renault met een moderne interpretatie van die legendarische sportauto, de Renault Alpine A110-50.

Na al tweemaal gelekt te zijn is het nieuwtje rond de Renault Alpine A110-50 er eigenlijk wel af, maar doet niets af van de bloedstollende onthulling: wat een blikvanger! Yann Jarsalle en Axel Breun zijn verantwoordelijk voor het bloedstollende design van de Alpine A110-50 - waarbij het laatste getal verwijst naar het jubileum - dat op zijn beurt weer is ontleend van de Dezir Concept, getekend door Laurens van den Acker. Het blauw op de carbonfiber carrosserie van de A110-50 dat Blue Alpine heet is al eveneens zo'n moderne interpretatie op de originele lakkleur uit de jaren '60 en '70.

Racetechniek Onder het wulpse koetswerk van de conceptcar, waarmee Renault hun liefde voor autosport wil benadrukken, louter laatste stand der techniek. De basis van de 4,33 meter lange, 1,96 meter brede en slechts 1,23 hoge Alpine A110-50 is namelijk afgeleid van de Mégane Trophy-circuitracer. Zo is onder andere het onderstel overgenomen om deze vervolgens specifiek op de Alpine A110-50 af te stemmen. Ook de motor, een 400 pk sterke 3.5 liter V6, is grotendeels identiek aan die Mégane. Bij de Alpine ligt het blok daarentegen vlak achter de racekuipen (van Sabelt), maar net voor de achteras. Een middenmotorconfiguratie dus waardoor de sportauto geniet van een vrijwel perfecte balans tussen voor en achter (48/52). Schakelen geschiedt via een semi-automatische sequentiele 6-bak die ook weer net als veel andere onderdelen (achtervleugel, dempers, veren) volledig aan te passen zijn aan de heersende omstandigheden.

Vedergewicht Aan de minimalistische, naar de bestuurder gerichte cockpit is goed te zien dat zoveel mogelijk gewicht achterwege is gelaten om de Alpine A110-50 zo licht mogelijk te maken. Sterker nog, de auto is een vedergewicht; nog geen 900 kg legt het op de weegschaal. Over acceleraties en de topsnelheid laat Renault zich echter niet uit. Liever benadrukt het merk dat de Alpine boordevol Formule-technieken zit, waaronder het stuurwiel dat identiek is aan de Formule Renault 3.5-bolide.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer