Nieuws: Seat 20V20 – Seat 20V20 als productiemodel uitgelicht

Seat wil haar verloren tijd op de crossovermarkt inhalen met de 20V20 die het eerder dit jaar als conceptcar op de Autosalon van Genève toonde. Het productiemodel staat op de agenda van 2016 en wij denken dat 'ie er zo uitziet als het doek er vanaf gaat.

De Seat 20V20 Concept is een uit de kluiten gewassen crossover waarbij zelfs de Leon een onderdeurtje is. Aannemelijk is dat dat bewust is gedaan om de auto een extra stoere en zelfverzekerde gestalte mee te geven waardoor het geïnteresseerde publiek het bovengemiddeld warm krijgt. Hun geduld is immers al lang genoeg op de proef gesteld. Afijn, het is een slim trucje van de Spanjaarden, want het productiemodel wordt toch echt een maatje kleiner. Kijk maar naar de spionagefoto's van de prototypes. Die hebben het formaat van een Volkswagen Tiguan, terwijl de 20V20 eerder aandoet als een Touareg met bijpassende (forse) bodemspeling. Ook dat laatste zal bij het productiemodel een stuk minder riant zijn.

Trouw aan concept Evengoed belooft de eerste crossover van Seat een ruime auto te worden. Niet in de laatste plaats omdat het model op het MQB-platform van de Volkswagen Groep staat, die geroemd wordt om z'n efficiëntie waardoor er meer bruikbare centimeters overblijven voor de inzittenden en hun bagage. Wat het design betreft blijft het productiemodel erg trouw aan de 20V20. Naar verluidt zijn bij het exterieur enkel de scherpe randjes gladgestreken. Dat geldt minder sterk voor het interieur, want dat is voor Seat-begrippen wellicht iets te veel van het goede. Evenwel heeft het dashboard van de 20V20 natuurlijk wel als inspiratiebron gediend. Daar is het immers een studie voor.

Brede waaier aan motoren Nog een teken dat Seat's aanstormende crossover niet al te groot en daarmee zwaar zal uitvallen is het motoraanbod. Daar prijkt namelijk ook een 1.4 TSI met 125 pk op en zie daar maar eens een caravan met gemak een heuvel op te trekken. Verder loopt het motorpalet op tot een 2.0 liter diesel met 184 pk, bekend uit de Leon FR TDI. Er gaan zelfs geruchten de ronde dat Seat de beschikking krijgt over de BiTDI die in de Passat een hoge 240 pk kan ophoesten. Aan de benzinekant is de 230 pk sterke tweeliter uit de Golf GTI Performance de topper, standaard gekoppeld aan 4x4-aandrijving. De voordeligste versies beschikken over voorwielaandrijving.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer