Nieuws: Skoda Kodiaq – Skoda Kodiaq: alles dat we tot nu weten

Je kunt maar één keer je allereerste SUV presenteren. En dus pakt Skoda groots uit. Onderdeel van die introductiecampagne is het langzaam maar zeker verspreiden van meer details. En daar is nu weer wat informatie bijgekomen. Dit is alles dat we tot dusverre weten over de Skoda Kodiaq.

Skoda had ons al het een en ander laten doorschemeren. Zo wisten we al dat de auto wordt gebouwd met behulp van de MQB-bouwstenen waar bijvoorbeeld ook de Volkswagen Tiguan en Seat Ateca zijn opgebouwd. Maar toch is er een belangrijk verschil tussen de Tsjech en diens Spaanse en Duitse neven: de Kodiaq is aanzienlijk groter.

Enorme ruimte

De totale lengte van de Kodiaq bedraagt 4,70 meter tegen 4,48 en 4,36 voor respectievelijk de Tiguan en Ateca. Een niet lullige 22 cm meer dan de Tiguan dus. En die is al niet klein bemeten. Skoda wil er duidelijk haar claim om als ruimtewonder bekend te staan versterken. Concreet uit zich dat in een bagageruimte van maximaal 2.065 liter als de bank is neergeklapt. Ter vergelijk: de Ateca moet het met zo'n 1.600 liter doen. Daar blijft het echter niet bij. Skoda vertelt tevens dat de Kodiaq uitgerust kan worden met een derde zitrij en daardoor een zevenzitter kan zijn. Daarbij is de tweede zitrij verschuifbaar in lengterichting en kan de rugleuning van die bank worden versteld.

Praktische oplossingen Die praktische insteek van Skoda uit zich in de bekende Simply Clever-oplossingen waar speciaal voor de Kodiaq een aantal nieuwe features aan zijn toegevoegd. Zo is het van Ford overgenomen 'Door protection' aanwezig. Dankzij een uitklapbare strip op je portier voorkom je parkeerschade als je je portier opent op een krappe plaats. Een veelvoorkomend probleem en natuurlijk een veel esthetischer oplossing dan de Airbumps op de Citroën C4 Cactus. Ook nieuw zijn hoofdsteunen met uitklapbare elementen om op lange ritten even een powernapje te kunnen doen.

Moderne technologie Op het gebied van technologie kan Skoda uiteraard putten uit de schappen van Volkswagen. Moderne infotainmentsystemen met uitgebreide smartphone-connectie, het draadloos opladen van je telefoon en een WiFi-hotspot aan boord is stuk voor stuk aanwezig. Een 360 graden camera voor perfect zich rond de auto alsmede talloze veiligheidssytemen ontbreken eveneens niet.

Vijf motoren Het motorengamma van de Kodiaq zal bij zijn introductie begin 2017 bestaan uit vijf motoren: twee diesels en drie benzines. De meest krachtige is de 2.0 liter TSI met een vermogen van 180 pk. Skoda levert, afhankelijk van de motorisering, de auto met een handgeschakelde zesbak, DSG-automaat, voor- en vierwielaandrijving. Bovendien is het adaptieve onderstel (Dynamic Chassic Control) optioneel leverbaar en moet een special off-road modus ervoor zorgen dat de Kodiaq geen flater slaat in het terrein.

De eerste SUV van Skoda zal dit najaar zijn debuut beleven op de Autosalon van Parijs. Vanaf het voorjaar van 2017 zal de auto bij de dealers staan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer