Nieuws: Toyota FT-86 Open Concept – Toyota toont FT-86 Concept

Het betreft officieel nog een studiemodel, maar het lijkt ons niet meer dan logisch dan dat dit model in productie gaat. Voordat dat zover is maakt Toyota ons in ieder geval warm met dit maagdelijk witte concept die zijn opwachting maakt op de Autosalon van Genève.

En zo staan er in het persbericht over de FT-86 Open Concept wel met meer grappigheden. Zo roemt Toyota het 'Italiaanse' interieur van de dakloze GT-86. Alsof een combinatie van sneeuwwit, donkerblauw (softtop) en goudgeel per definitie staat voor Italiaanse design. Wij kunnen we er wel om lachen. Maar laten we buiten dit vooral vooropstellen dat deze kleurencombinatie de FT-86 Open Concept uiterst chique afkleedt. Erg fraai, en het doet het in de basis nogal primitief ontworpen interieur ook meteen een stuk duurder en kwalitatiever overkomen. Vergeet echter maar dat deze interieurcombinatie op het productiemodel leverbaar wordt. Daar is de FT-86 Open dan wel weer concept genoeg voor.

Puur De FT-86 Open Concept is met een lengte van 4,2 meter, breedte van 1,78 meter en hoogte van 1,27 meter op de hoogte na (min 2 centimeter) even groot als de Toyota GT86. De wielbasis is met 2,57 meter eveneens gelijk aan dat coupémodel, dus dan weet je alvast wat je aan binnenruimte kunt verwachten als de FT86 Open straks als productiemodel in de showroom staat. Lekker knus dus! Een gevoel van (meer) vrijheid is echter zo gecreëerd dankzij het volledig elektrisch bedienbare stoffen dak. Hoe lang het duurt om zich op te vouwen weten we helaas nog niet, maar we zijn maar wat blij dat Toyota voor een softtop heeft gekozen in plaats van een trendy hardtop. Het behoudt niet alleen het puristische karakter van de compacte sportauto, maar houdt het ongetwijfeld toegenomen hogere wagengewicht door de kapconstructie ook zo beperkt mogelijk. Overigens is de FT86 Open wel gewoon voorzien van een fatsoenlijke, glazen achterruit.

Wikken en wegen Onderhuids is de FT-86 Open Concept (eveneens) gelijk aan de GT86. Dit betekent dat een 1.998 cc metende atmosferische boxermotor met 200 pk de achterwielen aandrijft. En de cabriolet is al evenzo goed in balans als zijn coupébroeder met een verhouding van 53 staat tot 47 tussen voor en achter. Het zwaartepunt daarentegen zou wel eens gunstig kunnen uitvallen vanwege de sofftop, verwacht Toyota. Maar de fabrikant zegt dat verdere technische analyses nog moeten uitwijzen of dat ook daadwerkelijk het geval is. Ook buigt Toyota zich nog over de maatregelen die moeten worden genomen om de toekomstige GT86 Cabrio dezelfde stijfheid mee te kunnen geven als de gesloten GT86. Een auto verliest immers stijfheid door het ontbreken van een vast dak. Nu maar hopen dat deze eventueel benodigde ingrepen het productiemodel van de FT86 Open alsnog niet veel zwaarder maken dan de GT86 die droog 1.205 kg weegt.

De Toyota FT-86 Open Concept beleeft komende dinsdag, 5 maart, zijn werelddebuut tijdens de Autosalon van Genève.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer