Nieuws: Toyota GT-86 – Toyota GT-86 met 320 pk dankzij GRMN

Toyota wil goed voor de dag komen op het Festival of Speed en presenteert een rubberverslindende GT-86. Zowel de motor, ophanging en remmen werden stevig aangepakt door de tuners van GRMN.

Aankomend weekend vindt in het Engelse Goodwood het jaarlijkse Festival of Speed plaats. Met zo'n naam kun je natuurlijk niet met een trage hybride aan komen zetten, en dus deed Toyota er bij hun GT-86 nog een schepje bij bovenop. De tuners van GRMN, wat staat voor de lange bedrijfsnaam Gazoo Racing tuned by Meister of Nürburgring, werden aan het werk gezet om de GT-86 zo te verbouwen dat deze een zo goed mogelijke tijd neer zou zetten tijdens de beroemde heuvelbeklimming. Of deze unieke concept ook echt een poging gaat wagen valt nog te bezien, vooralsnog krijgt hij een display-plek op de Toyota-stand.

Opgepompt De belangrijkste verandering vindt plaats onder de motorkap. De viercilinder boxermotor werd opgekrikt van 197 naar een kloeke 320 pk mede dankzij zowel een super- als turbocharger. Ook het koppel nam navenant toe, naar 421 Nm om precies te zijn. Ruimschoots genoeg om de bredere banden eens flink te laten roken en de speciale uitlaat met vuistdikke eindpijpen te laten brullen. Tijdens de serieuzere momenten zorgen aangepaste remmen en een verbeterde ophanging dat het vermogen efficient in goede banen wordt geleid.

Looks Bij zo'n potente vierwieler hoort natuurlijk een bijpassend uiterlijk. GRMN monteerde daarom een bodykit die, vooral dankzij de enorme spoiler, de achterwielen op het asfalt drukt. Mocht de hoeveelheid grip desondanks ontoereikend zijn dan is er een rolkooi gemonteerd om eventuele uitstapjes buiten het circuit veilig te laten verlopen.

Shownummer Slecht nieuws is er ook. Aangezien de GT-86 pas kort geleden op de markt is gebracht is het plausibel dat Toyota niet nu al een hetere versie in productie zal nemen. Wil je de GT-86 van GRNM dus zien dan zal je minimaal voorlopig echt naar Goodwood moeten reizen of een nader te volgen autoshow.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer