Nieuws: Volkswagen Golf en Passat HyMotion – Volkswagen Golf en Passat HyMotion omarmen waterstof

HyMotion, dat is de typeaanduiding die Volkswagen hanteert voor haar (toekomstige) waterstofauto’s. De Golf Variant en Passat Limousine trappen af met deze vooruitstrevende technologie.

Waterstof annex de brandstofcel is in een stroomversnelling terechtgekomen. Tal van fabrikanten hebben de extreem schone maar complexe technologie – als ideale vervanger van de klassieke verbrandingsmotor – omarmt en nu ook Volkswagen met de Golf en Passat HyMotion.

Productie nabij Volkswagen presenteert de Golf HyMotion simultaan met de Passat HyMotion. Maar waar die eerste de aandacht van de bezoekers op de LA Auto Show krijgt, doet de andere dat al van omstanders in de buitenlucht. Momenteel rijden de eerste Passats HyMotion namelijk al door de straten van Californië om praktijkervaring op te doen. Volkswagen lijkt daarmee aan te geven dat het stilletjes al heel vergevorderd is met een productiemodel. Of dat daadwerkelijk zo is, daar laat de Duitse autogigant zich niet over uit.

Audi A7 h-tron Over de waterstoftechniek van de beide Volkswagens in het bijzonder gesproken. Daarvan hebben we al kennis kunnen nemen, want HyMotion is krek eender aan wat h-tron bij Audi is. Oftewel, de Golf en Passat op waterstof beschikken over nagenoeg over dezelfde technologie als de Audi A7 h-tron die recent werd gepresenteerd. Normaliter zorgt in eerste instantie een 136 pk sterke elektromotor – afkomstig van de e-Golf – voor de aandrijving. Zijn de voedende accu’s daarvan leeg, dan neemt de brandstofcel het over. Vier carbon tanks, die diep in de koets zijn gebouwd om het zwaartepunt laag te houden, leveren de waterstof aan dat weer wordt omgezet in stroom voor de eerdergenoemde elektromotor. De cirkel is daarmee rond.

Tanken in 3 minuten In theorie bedraagt de actieradius 500 kilometer en het vullen van de vier waterstoftanks duurt slechts 3 minuten. Een normale tankbeurt dus. Volkswagen heeft ook een accu ingebouwd, waarin stroom wordt opgeslagen tijdens het remmen. De accu geeft stroom af in de opstartfase van de brandstofcel en wanneer er maximale acceleratiekracht nodig is. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk de acceleratie naar 100 km/h in 10 seconden af te wikkelen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer