Ga naar hoofdinhoud

Nieuws: Volvo Collision Warning – Optimale veiligheid

Volvo komt met nieuwe generatie Collision Warning-systeem. Het Zweedse merk wil voorop blijven lopen wat veiligheid betreft en geeft ons een voorproefje van wat er allemaal nog in de koker zit. En dat zijn veel innovatieve systemen.

Ten eerste de nieuwe generatie van het Collision Warning-systeem. Het systeem kwam onlangs in de nieuwe Volvo S80 op de markt. Dit eerste generatie systeem maakt gebruik van een 'gezichtsveld' van 15° naar links en naar rechts. Het systeem is verder voorzien van een lange-afstandsradar en registreert bewegende en stilstaande voertuigen in de omgeving van de eigen auto. Een radarsensor bewaakt het gebied aan de voorzijde van de auto. Als de bestuurder niet tijdig reageert wanneer zijn of haar auto een ander voertuig van achteren nadert, wordt via een ´head-up display´ een rood licht op de voorruit geprojecteerd en klinkt een zoemer, licht Ingrid Skogsmo, Directeur Veiligheid van Volvo Cars, toe. Tegelijkertijd worden de remblokken automatisch dicht tegen de schijven geplaatst, vervolgt Skogsmo. Als de bestuurder hierop reageert door te remmen, bewaakt het systeem de pedaaldruk. Wordt de pedaaldruk als te licht beoordeeld, dan grijpt het systeem in door de remkracht te versterken.

Next generation

De volgende generatie van het systeem is bijna klaar en heeft als extra's volledig automatische remkracht en een aanzienlijk breder 'gezichtsveld'. Pluspunt van deze nieuwe generatie is de activering van het remsysteem in een zeer vroeg stadium. Als de bestuurder het rempedaal niet of niet krachtig genoeg bedient wanneer dat nodig is, remt het systeem automatisch en vermindert zo de snelheid van het voertuig. Het probeert dus de botsing te verkomen.

Meer nieuwe systemen onderweg

Naast dit systeem werkt Volvo ook nog aan andere systemen die de veiligheid moeten verhogen. Zo is er het Driver Alert systeem wat de bestuurder waarschuwt als deze afwijkingen op de rijstrook vertoont. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat hij bijna in slaap sukkelt. Een soortgelijk systeem is het Lane Departure Warning systeem. Dit bewaakt constant de weg door middel van een camera in de achteruitkijkspiegel. Als de wielen buiten de strepen op het wegdek komen, wordt de bestuurder door een zoemer geattendeerd om corrigerend op te treden.

Toekomst

Al met al laat Volvo zien dat ze nog lang niet klaar zijn met het verhogen de veiligheid. Voornamelijk op het gebied van de actieve veiligheid willen ze de komende jaren nog veel nieuwe systemen ontwikkelen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Opel Karl terugblik: Nederland is een echt Karl-land

Autonieuws

Maserati zet gedurfde stap: komt met volledig elektrische sportwagen

Autonieuws

Kom maar op met die CO2-boetes: hier is de Mercedes GLE Coupé AMG

Autonieuws
Ontdek meer