Nieuws: Volvo Driver Alert – Volvo waarschuwt bij concentratieverlies

Volvo presenteert twee nieuwe veiligheidssystemen die waarschuwen bij concentratieverlies. Driver Alert Control waarschuwt de bestuurder als zijn aandacht verslapt, bijvoorbeeld door vermoeidheid tijdens lange ritten.

Lane Departure Warning, waarschuwt de bestuurder indien de auto zonder aanwijsbare reden een wegmarkering overschrijdt. Studies wijzen uit dat maar liefst negentig procent van alle verkeersongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder is afgeleid! Ingegeven door de ongevalstatistieken richt Volvo Cars zich daarom op de ontwikkeling van effectieve systemen om ongevallen als gevolg van vermoeidheid of onoplettendheid van de bestuurder te voorkomen of de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken. Volgens de Amerikaanse NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) veroorzaken automobilisten die achter het stuur in slaap vallen alleen al in de Verenigde Staten per jaar circa 100.000 ongevallen (!), waarbij zo'n 1.500 mensen om het leven komen en meer dan 70.000 inzittenden gewond raken. In Europa is de situatie vergelijkbaar.

Driver Alert Control (DAC): een unieke vondst

Na een uitgebreide analyse van de manier waarop automobilisten rijden, ontwikkelde Volvo DAC - een nieuw systeem dat de voortgang van de auto in het verkeer registreert en onoplettende bestuurders waarschuwt. DAC registreert de bewegingen van de auto en beoordeelt of de auto op ongecontroleerde dan wel gecontroleerde wijze wordt bestuurd. Deze methode is uniek binnen de auto-industrie en bijzonder betrouwbaar. Volvo richt zich niet op menselijk gedrag - dat varieert immers van persoon tot persoon - maar op het effect dat vermoeidheid of verminderde concentratie heeft op het rijgedrag. De werking van Volvo´s systeem is gebaseerd op de bewegingen van de auto op de weg.

De techniek

DAC omvat een camera, een aantal sensoren en een regeleenheid. De camera, die gemonteerd zit tussen de voorruit en de binnenspiegel, meet voortdurend de afstand tussen de auto en de wegmarkeringen. De sensoren registreren de bewegingen van de auto. De regeleenheid slaat de informatie op en calculeert of de bestuurder de kans loopt de controle over de auto te verliezen. Indien de kans hierop groot wordt geacht, wordt de bestuurder via een geluidssignaal gewaarschuwd. Bovendien verschijnt in het instrumentendisplay van de auto een tekstboodschap die vergezeld gaat van een pictogram van een kop koffie, ten teken dat de bestuurder geadviseerd wordt een pauze in te lassen. De bestuurder kan bovendien te allen tijde informatie over het zijn rijgedrag aflezen in de boordcomputer. Bij aanvang van de rit zijn vijf streepjes zichtbaar. Het aantal streepjes neemt af naarmate het rijden minder gecontroleerd gaat. Vanzelfsprekend ligt de verantwoordelijkheid voor het inlassen van een pauze altijd bij de bestuurder, maar soms realiseert deze zich niet dat hij onvoldoende bij de les is om een auto te besturen. In dergelijke situaties kan DAC de bestuurder helpen de juiste beslissing te nemen voordat de concentratie te ver daalt.

Lane Departure Warning

Niet uniek, maar wel nieuw voor Volvo is het Lane Departure Warning systeem. Het LDW is te activeren met behulp van een toets in de middenconsole en waarschuwt de bestuurder via een beschaafd geluidssignaal zodra de auto zonder aanwijsbare reden - zoals het inschakelen van de richtingaanwijzer bijvoorbeeld - een wegmarkering overschrijdt. Het systeem maakt ook gebruik van een camera om de positie van de auto tussen de wegmarkeringen te registreren.

Leverbaar op V70, XC70 en S80

Lane Departure Warning en Driver Alert Control maken deel uit van het optiepakket Driver Alert System dat vanaf eind 2007 leverbaar is voor de Volvo S80, V70 en XC70.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws

Overweeg je een elektrische auto? Denk ook hieraan!

Autonieuws
Ontdek meer