Schrik niet, Uber heeft net 5,2 miljard dollar verloren!

Tesla lekt aan alle kanten dollars, maar bij Uber is dat nog een factor tien erger. De firma leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 5,2 miljard dollar (!). Dat roept wederom vragen op over de levensvatbaarheid van Uber, waar al sinds de oprichting aan getwijfeld wordt.

Uber ging op 10 mei naar de New Yorkse beurs. Volgens het bedrijf waren daar eenmalige kosten van bijna 4 miljard euro mee gemoeid, die het verlies naar 5,2 miljard dollar brachten. Rekenen we die kosten niet mee, dan stond Uber in het afgelopen kwartaal nog 1,3 miljard dollar in het rood, wat meer dan twee keer zoveel is als in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide in april, mei en juni naar zo'n 3,2 miljard dollar.

Zelfrijdende auto's

Uber bestaat nu tien jaar en heeft nog nooit winst gemaakt. Volgens topman Dara Khosrowshahi is het na 2019 gedaan met de grootste investeringen en zullen de verliezen omlaag gaan. Uber steekt miljarden in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, want zonder chauffeurs kan het bedrijf een veel hogere marge pakken. Bovendien is er in diverse landen twijfel over de status van chauffeurs. Mochten die als medewerkers - en dus niet als freelancers - worden aangemerkt, dan worden de kosten voor Uber nog veel hoger.

Belastingparadijs Nederland

Mocht de taxi-app ooit winst maken, dan wordt via Nederland belasting ontdoken. Uber heeft in ons land namelijk een belastingvoordeel van 6,1 miljard dollar weten te regelen. Afgelopen maart heeft de onderneming meerdere intellectuele eigendomsrechten overgedaan aan een Nederlandse dochter. Dat betekent dat ze hier binnen tien jaar van de belasting mogen worden afgetrokken. Volgens RTL Z hangen onder Uber International BV zestien bedrijven. In een statement zei de techfirma – niet lachen nu! – "open en transparant" te willen zijn.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Europese Tesla-fabriek komt in omgeving Berlijn te staan

Autonieuws

'Alfa Romeo Giulia Sportwagon was klaar, maar werd afgeschoten'

Autonieuws

Audi R8 zonder vierwielaandrijving is eigenlijk leuker

Autonieuws
Ontdek meer