6 tips voor een zorgeloze autovakantie

Een autovakantie biedt de ultieme vrijheid. Tenminste, als die auto in goede staat verkeert en je de reis zorgvuldig hebt voorbereid. Met deze zes tips weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

1. Investeer in goed vervoer

Een geslaagde autovakantie staat of valt met je vervoer. Niemand wil met autopech en een rothumeur stranden op de Route du Soleil. Controleer voor vertrek de conditie van je auto.

Check koelvloeistof, oliepeil en bandenspanning. Laat technische problemen die na de laatste APK-keuring zijn ontstaan repareren. Ben je eigenlijk gewoon toe aan een nieuwe auto, dan biedt AutoScout24 met ruim 240.000 auto's uitkomst.

2. Neem een noodpakket mee

Veel populaire vakantielanden hebben net even andere regels wat betreft verplichte nooduitrustingen. Met een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes zit je over het algemeen goed. Een set reservelampen is ook geen overbodige luxe.

In Frankrijk is het verplicht om alcoholtesters aan boord te hebben. Je krijgt geen boete als je zonder op weg gaat, maar riskeert wel een preek van monsieur agent.

3. Plan je route zorgvuldig

De meeste vakantiegangers volgen blind het navigatiesysteem. Toch loont het de moeite om iets dieper in de geplande route te duiken. Met welke knelpunten moet je rekening houden? Zijn er manieren om die te omzeilen?

Kijk of het verstandig is om iets eerder of iets later te vertrekken. Dat kan je onderweg een hoop frustratie schelen en de reistijd aanzienlijk verkorten.

4. Koop de juiste stickers en vignetten

In alle ons omringende landen zijn milieuzones waar je niet zomaar binnen kunt rijden. Het bekendste voorbeeld is de binnenstad van Parijs: hoe ouder je auto, hoe groter de kans dat je geen milieusticker (alleen verkrijgbaar op een speciale website) krijgt.

Ook in Duitsland zijn milieuzones waarvoor je wellicht een sticker moet aanschaffen. Rijd je door Oostenrijk of Zwitserland, dan heb je vignetten nodig. Deze zijn te koop aan de grens of bij de ANWB.

5. Houd je aan de verkeersregels

Een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Verkeersregels willen in het buitenland nog wel eens subtiel afwijken. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld sinds vorig jaar nog maar 80 km/u rijden op Route Nationale-wegen.

In Duitsland worden bestuurders die niet voldoende afstand houden zonder pardon op de bon geslingerd. Je teenslippers kun je beter bewaren voor aan het zwembad: in sommige landen mag je er niet mee achter het stuur.

6. Plan je tankstops tactisch

Allereerst: vertrek met een halfvolle tank. Dat klinkt raar, maar is heel logisch als je bedenkt dat de benzine in Duitsland, België, Spanje, Luxemburg en Oostenrijk veel goedkoper is dan in Nederland. Vooral in die laatste twee landen loont het om je tank zo vol mogelijk te gooien.

Ga bij voorkeur naar tankstations die niet langs snelwegen liggen, dat scheelt je zo een paar euro per tankbeurt. De ANWB heeft de volgende vuistregel: bij een prijsverschil van 5 cent per liter loont het omrijden tot 5 kilometer en bij 10 cent is dit 10 kilometer. Voor dubbel voordeel zoek je een onbemand tankstation op, daar liggen de prijzen over het algemeen lager.

Vind jouw droomauto

Nieuwe auto nodig voor je vakantie? Naar welke model je ook op zoek bent, AutoScout24 heeft de perfecte match. Het autoplatform beschikt over het grootste aanbod in Nederland en Europa. Je droomauto vind je op de website van AutoScout24 of in de app met meer dan 2,5 miljoen downloads. Ook voor verkopers is het autoplatform ideaal: een advertentie plaatsen is gratis.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Bescheiden facelift voor de Opel Insignia is bescheiden

Autonieuws

Elektrische Ford Mustang Mach-E blijft net onder de 50.000 euro

Autonieuws

De vernieuwde Jaguar F-Type kijkt boos

Autonieuws
Ontdek meer