Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
AS24-modelpagina-sportwagen-ferrari-sf90.jpeg

Sportauto

1 / 6
AS24-modelpagina-sportwagen-ferrari-sf90.jpeg
AS24-modelpagina-sportwagen-mazda-mx5.jpeg
AS24-modelpagina-sportwagen-porsche-911.jpeg
AS24-modelpagina-sportwagen-rimac-nevera.jpeg
AS24-modelpagina-sportwagen-vw-golf-gti.jpeg
AS24-modelpagina-sportwagen-bmw-m3.jpeg

Overzicht van de populairste sportwagen

Sportauto

Er is geen segment zo breed en tegelijk zo duidelijk afgebakend als dat van de sportauto. Van opgevoerde hatchback tot hypercar, van cabrio tot potente stationwagon: rijplezier en prestaties staan centraal.

Wat is een sportauto?

Er bestaat geen overduidelijke definitie over wat nu precies een sportauto is. Meestal denk je aan een lage tweezitter met een brullende V6 of V8, die zich nog het liefst achterin de auto bevindt. Maar er zijn ook sportauto’s met vier of vijf zitplaatsen, met een viercilinder voorin, een hybride aandrijflijn, of zelfs een elektromotor op de assen. Er zijn sportauto's die uitsluitend voor het circuit bestemd zijn en dus niet zijn toegestaan op de weg, en er zijn sportauto's die ondanks hun kolossale vermogen en adembenemende prestaties gewoon op de openbare weg mogen.

De consensus is alleszins is dat een sportauto staat voor snelle acceleraties en prestaties en voor rijplezier dankzij een dynamische rijstijl. Een van de populairste sportauto's ter wereld is de Mazda MX-5, die met zijn 1.5-viercilinder van 132 pk en zijn sprinttijd naar 100 km/u in 8,3 seconden net zo goed wordt gezien als sportauto als de Porsche 911. Die heeft vandaag minstens een 3.0-zescilinder boxermotor van 385 pk en sprint naar 100 km/u in amper 4,2 seconden. En dat is dan nog de basisversie.

Hoewel je bij een sportauto dus misschien eerder denkt aan een lage tweedeurs-coupé, zoals de Ferrari SF90 Stradale, of aan een lage cabriolet, zoals de Lamborghini Huracán Evo Spyder, mag je de term gerust ruimer zien. Een hatchback zoals de Volkswagen Golf GTI mikt met zijn krachtige motor en aangepast chassis namelijk eveneens op prestaties en rijplezier. De nieuwe BMW M3 Touring doet dat als krachtige stationwagon bijvoorbeeld ook.

Hoeveel zitplaatsen heeft een sportauto?

Ook hier denk je in de eerste plaats misschien dat een sportauto twee zitplaatsen heeft, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn ook sportauto's met twee zitplaatsen vooraan en een kleine achterbank (2+2-configuratie), zoals de Porsche 911. Er zijn eveneens sportauto's met vier zitplaatsen, zoals de Porsche Taycan, of sportauto's met vijf zitplaatsen, zoals de Mercedes-AMG C 63.

Drijft een sportauto altijd de achterwielen aan?

In de meeste gevallen wel, maar dat is niet altijd zo. Vaak heb je als klant de keuze tussen bijvoorbeeld achter- of vierwielaandrijving, denk maar aan de Audi R8. Maar even vaak drijft de auto vooral de achterwielen aan, en schakelt die automatisch over op vierwielaandrijving wanneer de achterwielen grip verliezen. Denk daarbij aan de BMW M5. Er zijn ook sportauto's met uitsluitend voorwielaandrijving, zoals de Renault Mégane R.S.

Heeft een sportauto altijd een krachtige motor?

Vaak wel, maar niet altijd. De klassieke sportauto heeft nog steeds een zes-, acht- of twaalfcilinder op benzine, maar daar durven merken steeds meer van af te wijken. De Audi S5 TDI gebruikt bijvoorbeeld een dieselmotor, de Mazda MX-5 en Lotus Elise zweren door hun lichte gewicht bij bijna banale viercilinders, en de Mercedes-AMG GT 63 S E-Performance gebruikt zelfs een ultrakrachtige hybride aandrijflijn. En dan zijn er de bijna buitenaardse hypercars, met de volledig elektrische Rimac Nevera als absolute uitschieter.

Hoeveel kost een sportauto?

Er zijn sportauto's in alle prijsklasses te vinden: voor de Suzuki Swift Sport betaal je zo’n 28.000 euro, een Mazda MX-5 zo’n 35.000 euro. De iconische Ford Mustang kost zo’n 67.000 euro. Kijk je naar de BMW M-modellen of Mercedes-AMG's, dan moet je vaak al minstens 100.000 euro neerleggen. En voor de vaak Italiaanse droomauto’s betaal je honderdduizenden euro’s, bij de hypercars spreken we over miljoenen. Vaak geldt: hoe krachtiger en exclusiever de auto, des te hoger de prijs.