Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Dodge Nitro

Met de SUV Nitro vestigt Chrysler zijn merk Dodge in Europa

De grote Amerikaanse Sport Utility Vehicle (SUV) Liberty die Chrysler-dochter Jeep in 2002 in de klassieke carrosserievorm op de markt introduceerde, vormden de designers van het eveneens tot het Chrysler-conzern behorende merk Dodge om tot een auto die bij hun image pastte. Lees meer

Alternatieve modellen

Als resultaat presenteerden ze in 2006 de Dodge Nitro. Deze was representatief voor dat wat klanten van een Dodge verwachtten: voornamelijk een robuust optreden. Een hoog en steil omhoog lopend radiatorrooster, een gewelfde bumper, uitstaande voorwielkasten, massieve buitenspiegels en brede opstapjes als hulp bij het instappen domineerden de uiterlijke verschijningsvorm van de Dodge Nitro. De Dodge Nitro was na de terreinwagen Raider de eerste SUV sinds 1990 van dit merk. Aangezien het merk Dodge in het kader van de vernieuwing van het Chrysler-concern na de scheiding van Daimler vanaf 2006 ook in Europa een gevestigde naam moest worden, vond de Nitro kort na zijn introductie op de markt ook zijn weg naar Europa. De enige concessie op deze nieuwe markt: voor Europese klanten werd de Dodge Nitro ook in een dieselversie aangeboden.

De Dodge Nitro heeft alle kenmerken van een klassieke Amerikaanse SUV

Bijna twee ton zwaar, meer dan 4,45 meter lang, 1,85 meter breed en 1,77 meter hoog: hiermee had de Dodge Nitro niet alleen qua vorm maar ook qua afmetingen alle karakteristieke kenmerken van een echte Amerikaanse SUV. Aangezien hij ondanks zijn krijgshaftige uiterlijk dat bij de Europese modellen overheersend bleef eerder voor gebruik op straat ontwikkeld was, rolde hij standaard met achterwielaandrijving van de band. Een inschakelbare vierwielaandrijving was aanvankelijk alleen optioneel verkrijgbaar maar behoorde later voor de Europese markt tot de standaarduitrusting.  Als aandrijving was er de keuze uit een handschakeling met zes versnellingen en twee automatische versnellingsbakken met vier en vijf versnellingen.

Een dieselversie van de Dodge Nitro exclusief voor de Europese markt

Terwijl de Dodge Nitro in Amerika met twee verschillende benzinemotoren aangeboden werd (één met een cilinderinhoud van 3,7 liter en 151 kW (205 pk) en één met een cilinderinhoud van 4,0 liter en 191 kW (260 pk)), konden de Europese klanten kiezen voor een dieseluitvoering met roetfilter. Deze motor met een cilinderinhoud van 2,8 liter werd geleverd door een Italiaanse motorenproducent en had een prestatievermogen van 130 kW (177 pk). Het gemiddelde brandstofverbruik van de dieselmodellen was volgens de autofabrikant 8,4 liter. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 222 g/km.

Beoordelingen voor Dodge Nitro

12 Beoordelingen

4,7