Verkooptips
Verkooptips

Witte kentekenplaat voor export auto: alles wat je moet weten

Wil je een auto verkopen naar het buitenland? Dan kom je de witte kentekenplaat export tegen. Wat zijn witte export kentekenplaten, hoe vraag je ze aan, wat kosten ze, hoe lang zijn ze geldig en mag je ermee naar het buitenland? Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat is een witte kentekenplaat voor export?

De witte kentekenplaat is nodig als je een auto vanuit Nederland naar het buitenland verkoopt en direct wilt uitvoeren, waarbij de auto zelf op de weg rijdt. Deze platen zijn wit met zwarte letters/cijfers en zijn gekoppeld aan een uitvoerverklaring (vrijwaringsbewijs). Met een witte plaat kun je legaal op de openbare weg rijden om bijvoorbeeld naar de grens of haven te komen. Ze worden ook wel witte export kentekenplaten genoemd, omdat je er meestal twee laat maken (voor- en achterzijde). Soms volstaat één plaat, afhankelijk van het land van bestemming en lokale regelgeving.

Verschil tussen uitvoerkenteken en exportkenteken

Er is een belangrijk verschil tussen een uitvoerkenteken en een exportkenteken. De witte kentekenplaat export wordt gebruikt als tijdelijke plaat en is een witte versie van het originele kenteken, waarmee je de auto nog kort mag rijden in Nederland. Maar soms wordt bij uitschrijving het originele kenteken volledig ingeleverd bij de RDW of een exportbedrijf; in dat geval krijg je een nieuw export kentekenplaat met een uniek nummer dat afwijkt van reguliere kentekens, bijvoorbeeld 1MJ-F62. Deze platen hebben geen relatie meer met het oude kenteken, maar worden speciaal voor export uitgegeven. Beide varianten zijn wit, maar het verschil zit in de herkomst: de ene is een tijdelijke versie van het oude kenteken, de andere een geheel nieuw exportnummer.

Verschil tussen witte en gele kentekenplaten

De gele kentekenplaat is het reguliere Nederlandse kenteken. Zodra een auto wordt uitgeschreven voor export, moet de gele plaat worden ingeleverd of verwijderd en vervang je deze tijdelijk door de witte export kentekenplaten. Gele platen zijn gekoppeld aan belasting en verzekeringsplicht, witte platen zijn dat niet — deze zijn enkel bedoeld voor vervoer naar het buitenland. Dit verschil is belangrijk: wie na een uitvoerverklaring nog met gele platen rijdt, riskeert hoge boetes en strafrechtelijke vervolging, want je rijdt dan feitelijk met een voertuig dat illegaal in Nederland is. Je hebt hem immers al officieel geëxporteerd en de Nederlandse registratie beëindigd.

Wanneer heb je een export kentekenplaat nodig?

Een export kentekenplaat is verplicht als je de auto zelf naar een buitenlands adres, haven of transportbedrijf rijdt. Zonder deze platen mag de auto na uitschrijving bij de RDW niet meer op de openbare weg rijden. Dit geldt ook voor korte ritten, zoals van de verkoper naar het transportbedrijf of naar de ferry. Let op: de witte platen (zowel exportkenteken als uitvoerkenteken) zijn alleen in Nederland geldig, niet in andere landen. Voor grensoverschrijdend vervoer heb je in veel gevallen een (buitenlandse) transitplaat of tijdelijk kenteken uit het bestemmingsland nodig.

Hoe werkt de aanvraag van een witte export kentekenplaat?

Na uitschrijving van het voertuig bij de RDW vraag je bij een erkend kentekenplaatbedrijf de witte export kentekenplaten aan. Je krijgt een uitvoerkentekenbewijs (vrijwaring) waarop het tijdelijk kenteken staat. Op basis hiervan maakt de fabrikant de platen. Het aanvragen kan direct bij de RDW-keuringsstations of via een RDW-erkend autobedrijf.

Documenten die je nodig hebt

Om de export kentekenplaat aan te vragen, heb je meestal het volgende nodig:

  • Kentekenbewijs of kentekencard van de auto
  • Geldig identiteitsbewijs van jou als (voormalig) eigenaar
  • Bewijs van exportmelding bij de RDW
  • Soms een bewijs van verzekering (voor tijdelijke dekking)

Kosten van export kentekenplaten

Voor de export kentekenplaat betaal je meestal tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van de leverancier. Deze kosten zijn voor het maken van de platen en administratieve handelingen. Soms vormen tijdelijke exportverzekeringen of buitenlandse transitplaten extra kostenposten. Hou daar rekening mee als je de totale exportkosten berekent. Vraag vooraf bij je RDW-erkende verkoper of transportbedrijf naar een compleet kostenoverzicht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe lang is de witte kentekenplaat geldig?

De witte exportplaat is in principe geldig tot het einde van de geldigheid van de tijdelijke verzekering (maximaal 14 dagen) of totdat de auto het land uit is. Daarna heeft de auto officieel geen Nederlands kenteken meer en moet je een buitenlands kenteken aanvragen. Houd er rekening mee dat de auto na vrijwaring niet meer in Nederland verzekerd is, tenzij je een speciale tijdelijke exportverzekering hebt afgesloten. Zonder verzekering riskeer je een boete.

Waar mag je rijden met export kentekenplaten?

Je mag met de witte export kentekenplaat alleen in Nederland rijden en dan ook alleen voor het doel van export. In andere woorden het kenteken is alleen geldig voor ritten waarbij het aannemelijk is dat je op weg bent naar de landsgrens of naar een haven om via die weg je auto te exporteren. Zodra je de grens oversteekt, vervalt de geldigheid en is een geldig buitenlands kenteken nodig.

Export kentekenplaat en verzekering

Na vrijwaring stopt je huidige verzekering automatisch. Als je de auto zelf naar de grens rijdt, is een tijdelijke exportverzekering dus verplicht, want je mag alleen met een verzekering aan het verkeer deelnemen. Deze verzekering dekt schade en aansprakelijkheid tijdens de laatste rit met de witte export kentekenplaat. Vraag hiernaar bij gespecialiseerde verzekeraars of bedrijven die exportdiensten aanbieden. Let op: zonder verzekering mag je niet de weg op.

Boetes bij rijden zonder verzekering

Word je gecontroleerd en blijkt je auto niet verzekerd? Dan kun je rekenen op een boete van honderden euro’s. Bovendien ben je zelf volledig aansprakelijk voor schade. Daarom is het essentieel een tijdelijke verzekering te regelen zodra je de witte exportplaten aanvraagt.

Witte kentekenplaten voor oldtimers en motoren

Witte platen worden niet alleen gebruikt voor export van personenauto’s. Ook oldtimers, campers of motorfietsen kunnen met een witte kentekenplaat export legaal naar het buitenland worden gereden na uitschrijving. Daarvoor gelden dus geen afwijkende regels. Wel is voor motoren maar één plaat nodig, want die hebben alleen aan de achterzijde een kenteken. Ook voor deze voertuigen geldt: het witte exportkenteken is enkel geldig in Nederland en alleen voor ritten naar transportlocaties of de grens.

Buitenlandse transitkentekens regelen

Wil je de auto zelf naar het buitenland rijden? Dan heb je na de Nederlandse exportprocedure een geldig transitkenteken nodig uit het land van bestemming of het eerste land waar je binnenrijdt, zoals het Duitse Kurzzeitkennzeichen. Hiermee mag je legaal over de grens en tijdelijk op buitenlandse wegen rijden. Zonder zo’n transitkenteken riskeer je hoge boetes of zelfs inbeslagname van de auto. Verdiep je in de regelgeving rondom transitkentekens in de landen waar je heen gaat of die je doorkruist.

Veelgestelde vragen

Deel artikel

Alle artikelen

Auto verkopen en kentekenbewijs overschrijven

Advies · Aan de slag met de verkoop

Kentekenbewijs kwijt - wat nu?

Advies · Aan de slag met de verkoop

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer