Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aston-martin-l.jpg

Aston Martin

Aston Martin

Vind het model dat bij je past

aston-martin-vantage-m-02.jpg
aston-martin-vantage-m-03.jpg
aston-martin-vantage-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Aston Martin modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Aston Martin Lagonda Limited is een Engels automerk met het hoofdkantoor gevestigd in Gaydon, Warwickshire. Het bedrijf, dat zowel goede als slechte tijden heeft beleefd, werd in 1913 opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. Het bedrijf kende meerdere faillissementen, waarna het merk weer nieuw leven moest worden ingeblazen. Pas in de jaren 50 en 60 vergaarde het merk bekendheid met zijn luxe sportwagens en grand tour auto's. In 1964 werd de Aston Martin DB5 gebruikt in de James Bond-film Goldfinger, waardoor deze wagen nog altijd als cultureel erfgoed wordt beschouwd. De wagens van de Britse autofabrikant zijn ook als tweedehands auto erg in trek.

Het succesverhaal

Het merk zag het levenslicht in 1913 en in 1914 besloten ingenieur Bamford en Martin samen een auto te bouwen. Lionel Martin won met deze zelfgebouwde 1400 cc racewagen de Aston Clinton Hillclimb, uit de samenvoeging van Aston met Martin ontstond zo de naam Aston Martin. Pas in 1936 besloten nieuwe eigenaren dat het merk ook personenauto's voor op de openbare weg moest gaan produceren. Het eerste model dat het model echte bekendheid gaf, was de DB4 Grand Touring in 1958. De opvolger van de DB4, de DB5, werd vervolgens in 1964 gebruikt in de James Bond film Goldfinger, waardoor het merk wereldwijd een goede reputatie kon opbouwen. Ook in de recentere James Bond films, zoals Casino Royale en Skyfall, worden de wagens nog steeds gebruikt. Ondanks dit succes ging in het jaren 70, gedurende de eerste oliecrisis, minder met het merk, onder andere door strengere milieu-eisen. In 1987 werd Ford de nieuwe eigenaar van het merk en de Amerikanen brachten het Britse merk onder in de Premier Automotive Group, samen met Volvo, Jaguar en LandRover. De productie werd flink opgevoerd en er werd flink geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Er werden onder andere 2 nieuwe fabrieken in gebruik genomen. Inmiddels is het merk in handen van private investeerders en gaat het iets minder, er wordt verlies geleden en dat al enkele jaren op rij. Er wordt flink geïnvesteerd om het merk weer competitief en winstgevend te maken.

Samenwerking met Daimler AG

Het bedrijf werkt sinds 2013 intensief samen met Daimler AG. De samenwerking bestaat onder andere uit een deal om de wagens van Aston Martin van Mercedes-AMG motoren en elektrische systemen te voorzien. Verder heeft Daimler AG vijf procent van de aandelen in het bedrijf overgenomen. De eerste wagen met Mercedes motor werd in 2016 gepresenteerd op de Motorshow van Genève: de DB11, een tweedeurs coupé en het vlaggenschip van 'het tweede tijdperk' van het bedrijf, waarin het weer winstgevend en succesvol moet worden.

Verschillende modellen

Het scala van Aston Martin bestaat louter uit sportieve modellen, met enkele onderlinge verschillen in prijs en in grootte. Ook produceert het bedrijf daarnaast nog racewagens voor verschillende klasses in de autosport.

DB5 (1963)

De wereld maakte pas echt kennis met het merk toen de DB5 verscheen in de James Bond film Goldfinger, in 1964. De DB5 is een klassieke luxe 2+2 coupé, die geproduceerd werd van 1963 tot 1965. In totaal zijn er 1059 exemplaren vervaardigd, maar door de populariteit van de wagen, de auto is immers erg gewild onder liefhebbers van James Bond, is de DB5 op de tweedehands markt zeer moeilijk te verkrijgen. Ook zijn er speciale versies met James Bond gadgets geproduceerd. De wagen heeft een topsnelheid van 230 kilometer per uur en trekt van 0 naar 100 kilometer per uur in 8 seconden, dankzij de 3995 cc motor met een vermogen van 282 pk. Het klassieke design kenmerkt zich door de buitenkant die is gebouwd met een legering van magnesium en velgen van chroom. Ook is er een brandblusser in de wagen aanwezig. Er zijn verschillende varianten van de DB5 uitgebracht, waaronder de DB5 Vantage, een high performance uitvoering met 33 pk extra. Van deze wagen werden er slechts 65 geproduceerd.

V8 Vantage (2005)

Een van de goed presterende huidige modellen van Aston Martin is de V8 Vantage, die vanaf 2005 onafgebroken geproduceerd wordt. Het is een vrij compact model vergeleken met de andere sportwagens van het merk en daarmee betrad de Britse autoproducent een geheel nieuwe markt. Deze stap was meteen succesvol, waarna er meerdere varianten zijn verschenen, namelijk de V8 Vantage Roadster, met inklapbaar dak, en de V8 Vantage S, de sportievere uitvoering van het model. Het basismodel herbergt een 4.7 L V8 motor met een vermogen van 426 pk, waarmee de auto van 0 naar 100 snelt in 4,8 seconden en een topsnelheid kan halen van 282 kilometer per uur. De wagen biedt plaats voor personen en heeft een structuur van aluminium, zodat de auto licht en stevig blijft. De V8 motoren worden met de hand samengesteld in Keulen, Duitsland, waar ook de V12 motoren voor de DB9 en de Vanquish worden geproduceerd. Er worden per jaar duizenden exemplaren geproduceerd, waardoor de V8 Vantage ook als tweedehands auto goed te verkrijgen is. De tweedehands modellen zijn ook aanmerkelijk lager in prijs dan de originele modellen.

Vanquish (2012)

De Aston Martin Vanquish is een grand tour wagen in de vorm van een tweedeurs coupé, waarvan de tweede generatie sinds 2012 in productie is. De auto kenmerkt zich door het enigszins langwerpige en sportieve uiterlijk. Onder de motorkap zit een 5.9 liter V12 motor met een vermogen van 565 pk, waarmee topsnelheden tot boven de 300 kilometer per uur kunnen worden gehaald. Ook trekt de wagen op van 0 naar 100 in 3.6 seconden, waarmee de tweede generatie van de Vanquish een stuk sneller is dan de eerste generatie, die van 2001 tot 2007 werd gemaakt. De wagen werd onthuld in 2012 in het London Film Museum. Het frame van de wagen bestaat uit zeer licht aluminium, vergelijkbaar met de andere modellen van het merk en heeft zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een uitlaat aan de achterkant. Op de tweedehands markt is de Vanquish voor een gunstige prijs te kopen, voor wie net zo luxueus en stijlvol wil rijden als James Bond.

Aston Martin occasion

Omdat de Aston Martin al een tijdje meegaat en als echte klassieker wordt gezien, is dit een van de merken waarbij een occasion vaak een nog waardevollere aankoop is dan een nieuw model.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal