Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aston-martin-cygnet-front

Aston Martin Cygnet

1 / 3
aston-martin-cygnet-front
aston-martin-cygnet-side
aston-martin-cygnet-back

Sterke punten

  • Zeer wendbaar
  • Hoogwaardig kwalitatieve inrichting
  • Zuinige, effectieve motoren

Zwakke punten

  • Zeer hoge aanschafprijs
  • Weinig vermogen voor een Aston Martin
  • Zeer zeldzaam als occasion

Aston Martin Cygnet : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Aston Martin Cygnet, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:€ 37.500,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Aston Martin Cygnet: Kleine auto met luxe-aspiraties

De Aston Martin Cygnet is de eerste kleine auto van de Britse autofabrikant Aston Martin. Het voertuig werd gebouwd van 2011 tot 2013, maar werd stopgezet vanwege de geringe vraag. De nieuwprijs bedroeg net geen 41.000 euro voor de instapvariant. Lees meer

Interesse in een Aston Martin Cygnet

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Biedt een aantrekkelijk en fris design op basis van de Toyota IQ
  • Motor overtuigt met laag verbruik en voldoende rijprestaties
  • Interieur inspireert met fijne details en hoogwaardige afwerking
  • Comfortabele metgezel dankzij zeer goede uitrusting

Gegevens

Motor

Hoewel de Aston Martin Cygnet uit de handen van de Britse autofabrikant komt, moeten klanten niet al te veel prestaties verwachten. Het model is ontworpen als een subcompacte auto en heeft een bijbehorende motor die in dit segment past. In vergelijking met veel andere subcompacts en alternatieve auto's van de concurrentie is de Aston Martin Cygnet toch voldoende vlot op de weg en overtuigt vooral met gunstige onderhoudskosten.

In de Aston Martin Cygnet vertrouwt de Britse autofabrikant op een 1,3-liter benzinemotor. Deze levert maximaal 98 pk en 125 Nm koppel**. Het volledige koppel is beschikbaar vanaf 4.400 tpm, maar het maximale vermogen in pk's is pas beschikbaar bij 6000 tpm. Met een leeggewicht van 988 kilogram is de Aston Martin Cygnet vlot op de weg, met een acceleratie van 0 naar 100 km/h in bijvoorbeeld 11,8 seconden onder optimale omstandigheden. De maximale snelheid van het model wordt bereikt bij 170 km/u, wat voor de meeste dagelijkse ritten ruim voldoende zou moeten zijn. Er was echter geen alternatieve motor voor de Aston Martin Cygnet als subcompact.

Er was ook geen ruime keuze aan andere apparatuur. Zo is de Aston Martin Cygnet altijd uitgerust met klassieke voorwielaandrijving, zodat de autofabrikant bewust afziet van een sportieve achterwielaandrijving. Wie echter niet zelf wil schakelen, kan kiezen voor een automatische CVT-transmissie in plaats van de handgeschakelde 6-versnellingsbak. De laatste overtuigt in ieder geval met betere rijprestaties en het brandstofverbruik neemt slechts onbeduidend toe. Over het algemeen kan de Aston Martin Cygnet worden gebruikt met gunstige onderhoudskosten: De Britse autofabrikant vermeldt ongeveer vijf liter benzineverbruik per 100 kilometer, de tankinhoud is 32 liter. Zeer lange afstanden kunnen daarom alleen worden afgelegd met regelmatige tankbeurten.

Afmetingen

De Aston Martin Cygnet is de optimale keuze voor o.a. in de stad en overtuigt met zeer goede wendbaarheid. Dankzij een lengte van slechts 3,08 meter en een breedte van 1,68 meter bij een hoogte van 1,5 meter is het voertuig gemakkelijk te manoeuvreren in kleine parkeerplaatsen. Een draaicirkel van slechts ongeveer acht meter onderstreept de claim om een kleine en praktische snelheidsduivel te produceren voor het drukke stadsverkeer.

Het interieur is niettemin luxueus en de beschikbare ruimte is overtuigend, althans onder normale omstandigheden. Alleen tijdens lange reizen en bij volledige bezetting wordt het snel krap en oncomfortabel. De geschiktheid voor dagelijks gebruik in het algemeen is ook zeer beperkt, onder meer door de zeer kleine kofferruimte. Wie boodschappen naar huis wil vervoeren, moet daarvoor de passagiersstoel of een ander voertuig gebruiken. Er mist ook trekhaak en het maximale laadvermogen van 282 kilogram is ook nogal gemiddeld.

Gegevens en afmetingen Aston Martin Cygne
Bouwjaar 2011 – 2013
Lengte, breedte, hoogte 3,08 m x 1,68 m x 1,50 m
Wielbasis 2,0 m
Inhoud bagageruimte 30 - 240 l
Ledig gewicht 988 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1270 kg
Cilinderinhoud 1329 cm³
Koppel 125 Nm
Topsnelheid 170 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,8 s
Tankinhoud 32 l
Verbruik 5,0 - 5,2 l/100 km

Varianten

De Aston Martin Cygnet kon alleen worden gekocht als subcompacte auto en alleen met de reeds beschreven motorvariant. Bijgevolg waren slechts weinig aanpassingsmogelijkheden beschikbaar voor de klanten. Bovendien werd het model al na twee jaar stopgezet omdat klanten de hoge aanschafprijs voor het voertuig niet wilden of konden betalen. Er komt dus geen facelift en ook geen tweede generatie.

De basisversie van de Aston Martin Cygnet had echter geen volledige uitrusting. Zo kunnen in ieder geval nog meer uitrustingsdetails en opties individueel worden toegevoegd om het comfort tijdens het rijden met de Aston Martin Cygnet nog eens aanzienlijk te verhogen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een lederen interieur, dat voor een fikse meerprijs kan worden toegevoegd en aanzienlijk meer luxe in het interieur uitstraalt.

Prijs

De prijs van de Aston Martin Cygnet is een van de grootste problemen en kritiekpunten. Zeker voor een model in de subcompacte categorie is de auto van de Britse autofabrikant enorm duur. De fabrikant vroeg immers bijna 41.000 euro voor de kleinste auto. Zelfs gezien de zeer goede uitrusting en de vele technologieën is de Aston Martin Cygnet geen koopje.

Zelfs als occasion is de Aston Martin Cygnet allesbehalve goedkoop. Dit geldt vooral voor de zeer zeldzame aanbiedingen. De microauto werd in Nederland zeer zelden verkocht en is als tweedehandsauto nauwelijks te vinden. Immers, de aangeboden occasions vanaf ongeveer 40.000 euro zijn in veel gevallen compleet uitgerust en maken indruk met een lage kilometerstand. Daarom kosten deze aanbiedingen meestal precies hetzelfde als de Aston Martin Cygnet als nieuwe auto.

Design

Exterieur

Het exterieur van de Aston Martin Cygnet is bijzonder modern en elegant ontworpen, kenners herkennen op het eerste gezicht een nauwe verwantschap met de Toyota IQ. De ingewikkeld vormgegeven koplampen aan de voorzijde, de luchtinlaten in de motorkap en de wegklapbare deurgrepen maken echter duidelijk dat de Aston Martin Cygnet een microcar van een geheel eigen klasse is, die vooral gericht is op klanten met hoge verwachtingen.

Interieur

Deze elegante en luxueuze indruk zet zich voort in het interieur van de Aston Martin Cygnet. Comfortabele stoelen en vele technologieën zijn beschikbaar om ook langere reizen comfortabel en veilig te maken. Of het nu gaat om automatische airconditioning, verwarmde stoelen of een multifunctioneel stuurwiel: de vele opties laten vrijwel niets te wensen over. Veel functies kosten echter extra, dus als men de volledige luxe wilt, lopen de kosten van de kleinste auto weer aanzienlijk op. Dit geldt bijvoorbeeld voor een volledig lederen interieur. Daarmee laat het voertuig een nog betere indruk achter en ziet het er kwalitatief bijzonder hoogwaardig uit.

aston-martin-cygnet-interior

Veiligheid

De Aston Martin Cygnet is met zijn basisveiligheidsvoorzieningen en ultramoderne constructie een van de uitzonderlijk veilige subcompacts. Voor-, zij-, hoofd- en knie-airbags voor de bestuurder zijn uiteraard altijd standaard, evenals ESP. Toch zijn veel van de microauto's van de huidige generatie aanzienlijk verder als het gaat om assistenten of veiligheidssystemen. Zeker gezien de enorme aanschafkosten voor de Aston Martin Cygnet zou eigenlijk meer techniek verwacht mogen worden.

Alternatieven

Een perfect alternatief voor de Aston Martin Cygnet vormt de Toyota IQ . Aangezien de Aston Martin gebaseerd is op de IQ, kunnen klanten een zekere gelijkenis opmerken. Het grote voordeel van de Toyota is een veel lagere aankoopprijs. De auto biedt een topsnelheid van maximaal 170 km/h en heeft tussen de 10,7 en 14,7 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken.

Aston Martin Cygnet

Welke uitrusting biedt de Aston Martin Cygnet?
De standaarduitrusting van de Aston Martin Cygnet kan gezien de aanschafprijs vrijwel niet worden benoemd. De fabrikant zorgt voor veiligheid met diverse airbags en ESP. Verder krijgen klanten airconditioning, een navigatiesysteem en een radiosleutel. Een beschikbaar automatisch start-stopsysteem is ook aan boord en is bedoeld om brandstof te besparen.
Hoeveel kost een gebruikte Aston Martin Cygnet?
Door de weinige productiejaren en de weinige exemplaren zijn er nauwelijks tweedehandsaanbiedingen te vinden. Als er al een aanbod wordt gevonden, is de prijs enorm hoog. Klanten moeten tot 40.000 euro uitgeven voor dit model.