Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bestelwagen

De bestelwagen is al meer dan een eeuw de trouwe hulp voor ondernemers

De pizzakoerier, postbode en slager… welke onderneming maakt eigenlijk geen gebruik van een bestelwagen? Allerlei soorten bedrijven en organisaties hebben wel een voordeel van een bestelauto. Het gemotoriseerde werkpaard ontstond al aan het einde van de 19e eeuw. Het was het automerk Daimler die een vrachtwagen met 4 pk en een laadvermogen van 1.500 kg ontwikkelde. Hoewel het voertuig toen als vrachtwagen werd gezien, zou het volgens de huidige maatstaven vanwege het laadvermogen als bestelwagen worden gezien.

Wat is een bestelwagen?

Een bestelwagen is een voertuig dat is bedoeld om goederen te vervoeren. Dat kunnen schoenen en kleding zijn, maar ook bederfelijke waar. Voor die laatste groep bestaan er diepvries bestelwagens of exemplaren die een koeling hebben. Het totaalgewicht van een bestelauto mag niet meer dan 3,5 t zijn. Hierdoor kan dit voertuig door een automobilist met rijbewijs B worden bestuurd. Doordat deze auto niet is bedoeld voor personenvervoer heeft het meestal alleen voorin een rij zitplaatsen. De rest is bestemd als laadruimte. Een bestelwagen heeft meestal het omgebouwde chassis van een personenwagen. Er bestaan ook bestelbussen; deze zijn veel groter en hebben een speciaal chassis voor bestelbussen als basis.

Enkele populaire merken voor een bestelwagen

Een van de bekendste merken voor een bestelwagen is de Ford Transit. Al sinds 1965 is dit automerk een bekende speler op de markt voor bestelauto’s. Het voordeel van de Ford Transit is, dat hij in zoveel verschillende uitvoeringen is gemaakt, dat er altijd wel een geschikt exemplaar is. Ook het Duitse Volkswagen heeft een bij het publiek geliefde bestelwagen in de vorm van de VW Transporter. De auto kan in drie verschillende dakhoogten en twee verschillende wielbases worden geleverd. Verder heeft Mercedes met de Sprinter een goede positie op de markt voor bestelwagens veroverd. Er zijn zes verschillende uitvoeringen van dit model bestelauto, waaronder een gesloten exemplaar en een pick-up.