Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
seat-cupra-leon-front

Cupra Leon

1 / 3
seat-cupra-leon-front
seat-cupra-leon-side
seat-cupra-leon-back

Sterke punten

  • Race-geïnspireerde acceleratie
  • Hybride versie beschikbaar
  • Compacte sportwagen

Zwakke punten

  • Luidruchtig interieurgeluid bij verbrandingsmotoren
  • Matige bescherming voor lange inzittenden
  • Minder bagageruimte met e-Hybrid

Cupra Leon : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Cupra Leon, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 24.678,-*
Occasions vanaf:€ 11.990,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

De Cupra Leon - een compacte sportwagen met kwaliteiten als een gezinsauto

Het merk Cupra werd al in 1971 door Seat opgericht. Sinds een aantal jaren dragen verschillende sportvarianten van Seat's productiemodellen het epitheton Cupra, en sinds 2018 is Cupra een zelfstandig merk voor sportieve wegmodellen. In februari 2020 werd de Cupra Leon voorgesteld in Barcelona. Lees meer

Interesse in een Cupra Leon

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De e-hybride variant is bij uitstek geschikt voor milieubewuste bestuurders.
  • Modern racing design en comfortabele uitrustingselementen.
  • Hoge veiligheidsstandaard dankzij vele praktische hulpsystemen.

Data

Motor versie

De Cupra Leon is verkrijgbaar in vier verschillende motoruitvoeringen. De minder krachtige modellen hebben respectievelijk 245 en 300 pk. Het model met vierwielaandrijving levert 310 pk. Het systeemvermogen van het e-hybride model bedraagt 245 pk. Dit zijn 2.0-liter turbo vier-cilinder motoren. Alle voertuigen hebben voorwielaandrijving als standaard, alleen de Sportstourer is uitgerust met vierwielaandrijving.

Een automatische DSG-transmissie met 7 versnellingen maakt de rijervaring perfect; handmatig schakelen kan met de paddle shifters aan het stuurwiel. De adaptieve ophanging is eveneens getuned voor een grotere krachtontplooiing via MAcPherson-veerpoten op de vooras en de multi-link achteras.

De voertuigen zijn uitgerust met zogenaamde progressieve besturing, wat in technologische termen een snelheidsafhankelijk stuurhulpsysteem is. Hiermee worden het rijgedrag en de stuurkracht van het voertuig bij hoge snelheden aangepast. Een knop op het stuurwiel activeert ook de Cupra-modus, die een specifiek effect heeft op de respons van de motor. In deze modus reageert het gaspedaal gevoeliger en werken de DSG-versnellingsbak, de DCC adaptieve onderstelregeling, de progressieve besturing en de differentieelblokkering van de vooras dan in het sportiefste bereik.

Afmetingen

De sportieve Cupra is verkrijgbaar in twee verschillende versies: als sportieve compacte auto of als grotere, iets langere stationwagon. De Cupra heeft veel ruimte in de kofferbak. Er kan tussen 620 en 1.600 liter worden gebruikt. Dit geldt echter niet voor de e-hybrid, omdat de accu onder de achterbank is opgeborgen. Voor reizen en de dagelijkse boodschappen is de ruimte echter voldoende, zelfs bij de e-Hybrid.

Productie sinds 2020
Lengte, breedte, hoogte 4,40 m x 1,99 m x 1,44 m
Wielbasis 2,63 m
Inhoud bagageruimte 380 - 1.600 l
Ledig gewicht 1.395 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.890 kg
Cilinderinhoud 1.395 cm³
Koppel 400 Nm
Topsnelheid 220 km/h
Versnelling 0-100 km/h 4,5 - 5,7 s
Tankinhoud 40 l
Verbruik 6,6 - 9,0 l
CO2-uitstoot 164 - 186 g/km / 38 g/km (e-Hybrid)

Varianten

In principe is de Cupra Leon verkrijgbaar als vijfdeurs of stationwagon. Naast de verschillende motorvarianten is er ook de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende uitrustingsvarianten. De Leon VZ E-Hybrid maakt stil rijden zonder uitstoot mogelijk in combinatie met een op de racerij geïnspireerde motor.

De zuiver elektrische actieradius bedraagt 67 kilometer; het duurt iets minder dan 3,5 uur om de batterij volledig op te laden. Voor thuisgebruik worden drie compacte oplaadoplossingen aangeboden. Via de Easy Charging App worden de dichtstbijzijnde oplaadpunten weergegeven, inclusief navigatie langs de kortste route. De Cupra E-Racer is speciaal ontwikkeld voor de racerij. 680 pk zorgen voor een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 3,2 seconden en een topsnelheid van 270 km/u.

Dit model inspireert de elektrische componenten van de E-Hybrid technologie voor de Cupra Leon racewagens. De Leon Sportstourer biedt vierwielaandrijving en heel wat ruimte. Het 4Drive-systeem wordt bediend door een elektronische meervoudige plaatkoppeling, die zorgt voor een billijke verdeling van het vermogen tussen de twee assen en de vier wielen.

Prijs

De Cupra Leon is nu verkrijgbaar in de basisversie vanaf 37.440 euro. Talrijke uitrustingskenmerken kunnen als optie worden geboekt, maar drijven de prijs op. Gezien de hoge standaard wordt de prijs niettemin als redelijk beschouwd. De Leasingaanbiedingen voor een Cupra Leon beginnen bij 339 euro per maand, het bedrag van de afbetalingstermijnen hangt af van het jaarlijks aantal afgelegde kilometers, de eenmalige speciale betaling en enkele andere factoren.

De onderhoudskosten zijn ook afhankelijk van factoren zoals de leeftijd en de woonplaats van de bestuurder. U kunt rekenen op ongeveer 430 euro per jaar voor een WA-verzekering. Voor een uitgebreide verzekering is gemiddeld 660 euro verschuldigd. De motorrijtuigenbelasting bedraagt 269 euro. Kopers van het hybride model ontvangen een e-mobiliteitspremie van 7.177,50 euro. De Cupra Leon is pas sinds 2020 verkrijgbaar en daarom zijn er nauwelijks occasions op de markt. De voorganger Seat Leon Cupra kan worden gekocht voor ongeveer 20.000 euro.

Design

Exterieur

Het gamma buitenkleuren is zeer breed. Petrol Blue, Nevada White, Magnetic Grey, Desire Red, Asphalt Blue en Midnight Black zijn maar een paar mogelijke kleuren. Elke daarvan wordt gecombineerd met koperkleurige details aan de buitenkant. Het Cupra-logo siert zowel de donker verchroomde grille met grote luchtinlaten als de achterklep direct onder de dynamische LED-lichtstrip die de twee achterzijden doorloopt en verbind. Er is keuze uit lichtmetalen 18- of 19-inchwielen, leverbaar in diverse uitvoeringen. Eén aërodynamische inspiratiebron komt uit de racerij, namelijk de achterdiffusor van het hybride model, die de lucht die onder de auto doorstroomt, vernauwt en omzet in kleine wervelingen. De resulterende negatieve druk bevordert de versnelling en snelheid. Echte hoogtepunten zijn de aerodynamische spoiler en de spiegelkappen van koperkoolstofvezel.

Interieur

Het interieur heeft ook een sportieve uitstraling. De standaard sportkuipstoelen zijn verkrijgbaar in Petrol Blue of Black. In de basisversies is er in het midden een stoffen paneel; tegen meerprijs is de volledige bekleding van de stoel in leder. Koperkleurige accenten en verchroomde sierelementen lopen door in het interieur, met name op het stuurwiel en in de luchtinlaten.

Het optionele panoramisch glazen schuifdak zorgt voor meer licht in de auto. Met behulp van het omgevingslicht straalt het interieur in een of meer verschillende kleuren. De Cupra Connect app en het infotainmentsysteem verbinden bestuurder en voertuig. Op het 10-inch touchscreen in het midden van het dashboard kunt u muziek en afspeellijsten bedienen, navigatiekaarten oproepen en een gekoppelde smartphone beheren. De instrumenten direct voor de bestuurder zijn intuïtief ingedeeld. In de Cupra-modus zit de toerenteller in het midden om de sportiviteit van deze rijmodus te benadrukken.

seat-cupra-leon-interior seat-cupra-leon-seats

Veiligheid

De Cupra Leon heeft een zeer hoge veiligheidsstandaard. Daarom heeft het voertuig ook de NCAP-crashtest met de best mogelijke score van vijf sterren doorstaan. Hij was bijzonder overtuigend op het gebied van assistentiesystemen. Tot de standaarduitrusting behoren Traffic Jam Assist, dat het verkeer in de buurt in de gaten houdt en het remmen regelt, Side Assist, dat een visueel signaal in het portier gebruikt om veilig van rijstrook te kunnen wisselen, Automatic Distance Control en Traffic Sign Recognition. Emergency Assist maakt een snelle verbinding met de dichtstbijzijnde alarmcentrale mogelijk. Bovendien kunnen verkeersrapporten in real time worden opgevraagd.

Alternatieven

Aangezien de Cupra Leon een compacte sportwagen is, zijn mogelijke alternatieve modellen de VW Golf GTI of GTE. De plug-in hybride van Volkswagen ligt in dezelfde prijsklasse als de e-hybride Leon, maar de actieradius van slechts 45 kilometer is beduidend minder.

De AMG-modellen van de Mercedes A-Klasse zijn ook goede alternatieven. Wat comfort betreft, staat Mercedes aan de top, maar dat betekent in sommige gevallen aanzienlijk hogere prijzen. Alternatieven voor de Sportstourer zijn de Audi RS4 met zijn ruime interieur en typische V8-geluid of de VW Golf R Variant, die nu in zes generaties verkrijgbaar is. Dit is dus een beproefd model met veel ruimte en comfort, maar zonder een flashy uiterlijk.

FAQ

Hoe goed is de veiligheid van de Cupra?
De NCAP crashtest resulteerde in vijf van de vijf sterren op het gebied van veiligheid. De Cupra beschikt over hoogwaardige assistentiesystemen die de veiligheid op de weg verhogen.
Zal de waarde van de auto goed behouden blijven?
Gezien de leeftijd van de eerste modelserie kan dit nog niet voor 100% worden beoordeeld. De vorige modellen van de Seat Leon tonen aan dat de waarde gemiddeld zal zijn. Er wordt niet verwacht dat de waarde buitensporig snel en onder het gemiddelde zal dalen. Anderzijds is het ook onwaarschijnlijk dat de waarde zal stijgen als gevolg van de grote belangstelling van verzamelaars.