Ferrari 599 GTB te koop: tweedehands en nieuw

Ferrari 599 GTB

Ferrari 599 GTB - Kleuren

De productie van de coupé Ferrari 599 GTB gaat in 2006 van start

De coupés voor op straat die afgeleid waren van racewagens met V12-motoren hoorden sinds eind jaren ’40 tot de voertuigen waarmee de Italiaanse sportautospecialist Ferrari zich tot een legende maakte. Zoals het destijds bij fabrikanten van raceauto’s gebruikelijk was, zorgden de ingenieurs van Ferrari voor het bouwen van de motoren en technische componenten terwijl de carrosserieën van de straatvoertuigen door externe bedrijven gebouwd werden. Al in een vroeg stadium werkte Ferrari daarbij samen met de designer en carrosseriebouwer Farina, wiens bedrijf Pininfarina in zekere zin Ferrari’s huisdesigner werd. Hoe meer Ferrari zijn modelcollectie uitbreide met coupés en cabriolets die naast de twaalfcilinder modellen met V8-motor in de collectie geplaatst werden, des te belangrijker werd het dat er een merkgezicht ontstond waarbij de verschillende bouwseries uit een tijdperk gemeenschappelijke kenmerken kregen en niet net als de vroegere modellen zoals de Ferrari Testarossa een unicum waren. Dit principe paste Pininfarina bij innovaties zoals de in 2008 gepresenteerde coupé-cabriolet Ferrari California net zo zeer toe als bij de kort daarvoor gepresenteerde topmodellen Ferrari 612 en Ferrari 599 GTB, waarvan de productie in 2006 van start ging.

De Ferrari 599 GTB is uitgerust met een motor uit de supersportauto Enzo Ferrari

Met uitzondering van de Ferrari 458 Italia kregen de voertuigen die in de eerste jaren van het nieuwe millennium door Ferrari ontwikkeld werden de klassieke vormen die de fabrikant sinds begin jaren ’90 bij zijn V12-coupés geïntroduceerd had. Ook de Ferrari 599 GTB, die als Gran Turismo en Berlinetta (Italiaans voor kleine sedan) tegelijkertijd comfortabel en sportief moest zijn, voldeed hieraan. Maar onder de beschaafde carrosserie verborg zich een V12-motor die absoluut de agressiviteit van een echte sportwagen met zich meebracht. De twaalfcilindermotor stamde dan ook daadwerkelijk uit de supersportwagen Enzo Ferrari die de Italianen in 2002 eervol naar de bedrijfsoprichter vernoemd hadden en in een kleine oplage geproduceerd hadden. In de Ferrari 599 GTB had deze zes liter motor een prestatievermogen van 456 kW (620 pk).

Sportieve performance en een gewichtsreducerende bouwwijze voor de Ferrari 599 GTB

Daarmee kon de Ferrari 599 GTB een topsnelheid van 330 km/u bereiken. De Ferrari 599 GTB kon in 3,7 seconden van nul naar honderd accelereren. De performance van de coupé werd ondersteund door het gebruik van aluminium voor het chassis en het feit dat andere onderdelen uit licht metaal vervaardigd werden. Dit zorgde ervoor dat het gewicht van de Ferrari 599 GTB beperkt werd tot minder dan 1,6 ton.