Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Ferrari

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Ferrari: rijke historie van streven naar perfectie

Ferrari is een wereldberoemd Italiaans automerk met zijn hoofdkantoor en fabriek gevestigd in Maranello, dicht bij de autostad Modena en gelegen in de provincie Emilia-Romagna. Het werd in eerste instantie opgericht door Enzo Ferrari als raceteam, pas in 1947 zou het merk zich ook gaan richten op het produceren van personenauto's voor op de openbare weg. Het bedrijf verkoopt enkele tienduizenden auto's per jaar en had in 2015 zo'n 3.000 werknemers in dienst. Ook tweedehands is er zeer veel te vinden.

Geschiedenis

Het bedrijf Ferrari werd in eerste instantie opgericht als Auto Avio Construzioni, omdat hij met Alfa Romeo, de leverancier van de racebolides aan het team van Enzo, had afgesproken de merknaam Ferrari voor vier jaar lang niet in verband te brengen met racewagens. In 1940 produceerde het merk zijn eerste auto: de Tipo 815. Dat was een racewagen op een platform van Fiat. In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek gebombardeerd door geallieerde bommenwerpers, waarna het herbouwd moest worden. De fabriek werd meteen uitgebreid zodat er naast sportauto's ook personenwagens geproduceerd konden worden. Deze auto's gebruikte Enzo om zijn raceteam te financieren. In 1969 nam Fiat een aandeel van 50 procent in het bedrijf, waardoor er meer kon worden geïnvesteerd in nieuwe wagens. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de bekendste namen op het gebied van sportwagens en racewagens, en zijn de meeste aandelen in handen van private investeerders na de beursgang naar de New York Stock Exchange (NYSE). Ook staat het aandeel genoteerd op de Borsa Italiana, de grootste effectenbeurs van Italië en onderdeel van de London Stock Exchange (LSE).

Competitief op de racebaan

Ferrari heeft een grote geschiedenis op het gebied van competitief racen, aangezien het merk ooit is opgericht als raceteam. Vanaf het begin deden de Italianen mee aan de Formule 1 en het is vandaag de dag het enige team dat er elk jaar bij is geweest. Ook heeft het team bijna alle records in handen, zoals de meeste kampioenschappen, de meeste overwinningen en de meeste pole positions. Het bedrijf investeert enkele honderden miljoenen per jaar in het Formule 1 team. Verder neemt het deel aan vele andere races en bovendien levert het bedrijf ook motoren en racewagens aan andere teams. Uit het racen komt ook de beroemde kleur van de Italiaanse bolides voort. Het prachtige rood, 'rosso corsa' oftewel racerood, was de nationale kleur van Italië, zo werd besloten na de Eerste Wereldoorlog. Aangezien de kleur dus afhankelijk was van het land van herkomst betekende dit dat modellen van bijvoorbeeld Lamborghini ook roodgekleurd waren.

Huidige modellen

Door zijn rijke historie en grote productiecapaciteit heeft Ferrari een breed scala aan verschillende modellen, die ook als tweedehands auto vaak goed te verkrijgen zijn. De gemene deler is wel dat alle wagens luxe en snel genoemd kunnen worden, hiermee is het bedrijf immers bekend geworden. De F430 is een goed voorbeeld van een instapmodel van het Italiaanse merk en tevens een van de meest populaire modellen in Nederland. De wagen werd van 2004 tot 2009 geproduceerd als opvolger van de eveneens populaire 360 Modena, maar is nog steeds te vinden op de tweedehands markt. Het is een vrij basaal model, maar wel met de luxe die van het merk verwacht kan worden. Binnen 4 seconden trekt de auto op naar 100 kilometer per uur en de wagen kan een topsnelheid van 315 kilometer per uur halen, dankzij een achtcilindermotor met een vermogen van 490 pk. De relatief toegankelijke prijs in combinatie met het typerende en herkenbare uiterlijk maken de F430 erg gewild bij liefhebbers. Met de FF heeft de autobouwer een hele andere richting ingeslagen, namelijk het produceren van een auto voor het hele gezin. De wagen wordt gezien als een kruising van een stationwagen met een coupé, een zogenaamde shooting brake. Met de 612 Scaglietti had het merk al een 2+2 sportwagen gebouwd, maar de FF biedt nog meer ruimte achterin. Wel heeft de wagen nog steeds maar twee deuren om het sportieve en klassieke uiterlijk te kunnen behouden. Voor gewone families is de 6.3 L V12 motor wellicht iets te veel van het goede, maar dankzij het vermogen van 660 pk heeft de FF een topsnelheid van 335 kilometer per uur en trekt de wagen van 0 naar 100 kilometer uur op in 3.7 seconden. Daarmee is de FF alles behalve een standaard familiewagen. Directe concurrenten van de FF zijn onder andere de Porsche Panamera, de Bentley Continental GT en de Aston Martin Rapide. Qua prijs is de FF wel het duurste van de vier, maar de wagen is als tweedehands auto enigszins goedkoper te verkrijgen. De California is het goedkoopste instapmodel van de Italiaanse autobouwer en inmiddels rijden er meer dan 100 exemplaren van rond in Nederland. Het model werd in 2008 gelanceerd op de Motorshow van Parijs. De cabriolet wordt sinds 2009 geproduceerd en biedt 2+2 zitplaatsen. Anders dan bij andere modellen is de motor niet achterin, maar voorin geplaatst. De carrosserie is volledig uit aluminium vervaardigd, waardoor de auto licht en stevig is. Het is het eerste model van het merk met een metalen vouwdak. Onder de motorkap bevindt zich een sterke viercilinder V8 motor met een vermogen van 460 pk, waarmee de auto in minder dan 4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur optrekt. In 2012 kreeg de California een grote update waardoor de auto lichter en sneller is. Zo is het totale gewicht met 30 kilogram gereduceerd en het vermogen toegenomen met 30 pk. Ook op de tweedehands markt is het model erg in trek.

Prestigeprojecten

De grandeur van het merk Ferrari wordt verder onderstreept door de deelname aan enkele prestigeprojecten. Een voorbeeld hiervan is de opening van merchandisewinkels, waar fans kleding en accessoires van het wereldberoemde merk kunnen bemachtigen. En er bestaan zelfs pretparken. Het eerste pretpark werd geopend in 2010, in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Er is onder andere een Formule 1 achtbaan en een nagebouwde pitstop waar toeristen zelf zo snel mogelijk een band kunnen proberen te verwisselen.