Ferrari 612 Scaglietti te koop: tweedehands en nieuw

Ferrari 612 Scaglietti

Ferrari 612 Scaglietti

De Ferrari 612 Scaglietti wordt in 2004 gepresenteerd

Giuseppe Bertone, Sergio Pininfarina, Sergio Scaglietti: de geschiedenis van de Italiaanse sportautofabrikant Ferrari was steeds nauw verbonden met de legendarische namen van Italiaanse autodesigners en carrosseriebouwers. In de loop van decennia werd Pininfarina zo ongeveer de huisdesigner van Ferrari. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Zo werden bijvoorbeeld ook de coupé Ferrari 458 Italia en de cabriolet Ferrari California door Pininfarina ontworpen. De carrosserieën van zijn raceauto’s en later ook van de hiervan afgeleide straatversies liet Ferrari in de jaren ’50 vooral door carrosseriebouwer Scaglietti vervaardigen. Het voordeel hiervan voor motorenbouwer Ferrari was dat Sergio Scaglietti wist hoe hij het lichte metaal aluminium in een carrosserie moest verwerken. Vanwege zijn materiaaleigenschappen was aluminium zeer geschikt voor het bouwen van sportwagens. Bovendien waren de werkplaatsen van Scaglietti in Maranello vlakbij Ferrari’s hoofdkantoor. Zo ontstonden bijvoorbeeld de carrosserieën voor de Ferrari 250 California Spider en zijn raceuitvoering Ferrari 250 Testarossa bij Scaglietti. Ferrari nam later het atelier van Carozzeria Scaglietti over voor de carrosserievervaardiging. Als hommage aan de bedrijfsoprichter koos Ferrari er in 2004 voor om de opvolger van de Ferrari 456 GT onder de naam Ferrari 612 Scaglietti op de markt te brengen.

De carrosserie van de coupé Ferrari 612 Scaglietti wordt uit aluminium vervaardigd

De door het designbureau Pininfarina ontworpen carrosserie van de vierzitter coupé Ferrari 612 Scaglietti was qua belijning georiënteerd aan de klassieke Gran Turismo’s van het merk en werd twee jaar later ook gebruikt voor de Ferrari 599 GTB. De in de jaren ’60 gebouwde Ferrari 250 GT en de in de jaren ’90 geïntroduceerde coupés uit de serie Ferrari 456 zouden als voorbeeld gediend kunnen hebben. Een bijzonderheid bij de Ferrari 612 Scaglietti: de carrosserie van de 4,90 meter lange en 1,96 meter brede coupé was volledig uit aluminium vervaardigd, waardoor de Ferrari 612 Scaglietti een gewicht had van circa 1,8 ton. Ondanks de elektronische upgrade was hij daarmee slechts een onbeduidend klein beetje zwaarder dan zijn directe voorganger Ferrari 456 GT.

De Ferrari 612 Scaglietti is uitgerust met een V12-motor

De Ferrari 612 Scaglietti werd uitgerust met een V12-motor met een cilinderinhoud van 5,7 liter die in Maranello geproduceerd werd. Bij 5250 toeren had de motor van de sportautofabrikant een maximale koppel van 589 newtonmeter. Uitgedrukt in concrete rijprestaties betekent dat, dat de Ferrari 612 Scaglietti in 4,2 seconden van nul naar honderd kon accelereren. Zijn topsnelheid lag volgens de fabrikant op 320 km/u en zijn gemiddelde brandstofverbruik op 20,5 liter (470 g/km CO2).

Beoordelingen voor Ferrari 612 Scaglietti

1 Beoordelingen

5,0