Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-capri-front

Ford Capri

1 / 3
ford-capri-front
ford-capri-side
ford-capri-back

Sterke punten

 • Sportief en dynamisch chassis
 • Krachtige benzinemotoren
 • Retro design

Zwakke punten

 • Carrosserie gevoelig voor roest
 • Brandstofverbruik
 • Beperkte bagageruimte

Ford Capri : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Capri, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Capri: een geliefde klassieker

De Ford Capri is een sportief vormgegeven coupé van Ford met plaats voor vier personen. Hij was ontzettend populair. Alleen al in de eerste twee productiejaren verkocht Ford dik 400.000 exemplaren. Van de Capri zijn verschillende generaties en motorvarianten verschenen. Tegenwoordig is de Capri een geliefde klassieker onder verzamelaars. De naam Capri keert mogelijk terug in de toekomst. Lees meer.

Interesse in een Ford Capri

Ford Capri occasions
Ford Capri dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • De Capri is robuust en betrouwbaar
 • Sommige Capri-modellen zijn echte verzamelobjecten
 • De transmissie van de Capri loopt rustig en soepel
 • De ingebouwde motoren gaan zeer lang mee

Ford Capri generaties

De Ford Capri heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late jaren zestig. Een ding is zeker: de Capri is een symbool van het autodesign van de jaren zeventig en tachtig en wordt gewaardeerd om zijn combinatie van stijl, prestaties en toegankelijkheid.

Ford Capri - eerste generatie - 1969-1974:

De Ford Capri werd voor het eerst geïntroduceerd in 1969. De auto is ontworpen als de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Ford Mustang. Het was een betaalbare, stijlvolle en sportieve auto, bedoeld om een breed scala aan kopers te trekken. De eerste generatie bood verschillende motoropties, waaronder viercilinder-, V6- en zelfs V4-motoren in bepaalde markten.

Ford Capri - tweede generatie - 1974-1978:

De tweede generatie van de Capri, vaak aangeduid als Capri II, bracht een aantal wijzigingen. De auto kreeg een hatchback-ontwerp, wat praktischer was, maar behield zijn sportieve uitstraling. De motoren werden verbeterd en de luxe en veiligheidsvoorzieningen werden uitgebreid.

Ford Capri - derde generatie - 1978-1986:

De derde en laatste generatie, soms bekend als Capri III, introduceerde een bijgewerkt ontwerp met verbeterde aerodynamica. Deze generatie bood ook krachtigere motoropties, waaronder de beroemde Ford V6. In deze periode werd de Capri een populaire keuze in toerwagenraces en andere motorsportevenementen.

Speciale edities en varianten:

Gedurende zijn productietijd werden verschillende speciale edities van de Capri uitgebracht, waaronder de RS2600, RS3100 en de Capri Turbo, ontwikkeld door de Duitse tuner Zakspeed.

Einde van de productie -1986:

De productie van de Ford Capri eindigde in 1986. Ondanks dat er geen directe opvolger was, blijft de Capri een geliefd model onder autoliefhebbers en verzamelaars. Het model wordt vaak geroemd voor zijn rol in de popcultuur en zijn impact op de automobielindustrie in Europa.

Technische gegevens

Motorisatie

De Ford Capri is verkrijgbaar in veel verschillende varianten. Afhankelijk van het land werd ook de motorisering aangepast. Het meest opvallende aan de Capri is dat Ford atmosferische benzinemotoren heeft geleverd, dus zonder turbo. Er is wel een uitzondering, want een model van Zackspeed met een maar liefst 580 pk sterke Kent-motor heeft wel turbotechnologie. Een overzicht van alle motoren:

 • 1.3 L Kent I4
 • 1.3 L Taunus V4
 • 1.5 L Taunus V4
 • 1.6 L Kent I4
 • 1.7 L Taunus V4
 • 2.0 L Cologne V6
 • 2.0 L Essex V4
 • 2.0 L Pinto I4
 • 2.3 L Cologne V6
 • 2.6 L Cologne V6
 • 3.0 L Essex V6
 • 3.1 L Essex V6 (RS3100)
 • 5.0 L Windsor V8 (Perana)

De versie met 5,0-liter V8-motor is een zeldzaamheid. Deze krachtbron heeft een vermogen van 184 kW (250 pk) met 386 Nm aan koppel. De topsnelheid van deze variant komt uit op 241 km/u en de 0-100-tijd bedraagt 7,3 seconden.

Afmetingen

Bijna alle modellen van de Ford Capri hebben dezelfde afmetingen. Sommige exemplaren zijn wel wat breder of lager. Neem de Turbo-Capri van Zackspeed, die is met 20 cm verlaagd. Aangezien dit een echte raceauto is, zijn alle waarden globaal (slechts een beetje) anders door de tuning en afstelling.

Omdat de auto niet leverbaar is als stationcar of bestelwagen, eindigt de maximale bagageruimte bij 640 liter. Voor een sportieve auto is deze waarde (in vergelijking met modellen van ongeveer dezelfde afmetingen van andere fabrikanten) een behoorlijk niveau. Als je kiest voor een model met ongeveer 260 liter bagageruimte, kun je die nog steeds efficiënt gebruiken om boodschappen te doen. Maar op vakantie gaan met het hele gezin is in dit geval nogal lastig.

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford Capri MkIII
Marktintroductie 1978-1986
Lengte x breedte x hoogte 4,44 x 1,70 x 1,32 m
Wielbasis 2,56 m
Inhoud bagageruimte 261 liter
Ledig gewicht 1.010 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.350 kg
Cilinderinhoud 1,297 tot 2,993 cm3
Vermogen 41,9 kW (57 pk) tot 101 kW (138 pk)
Koppel 98 tot 235 Nm
Topsnelheid 143 tot 200 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 19,8 tot 8,6 sec
Tankinhoud 58 liter
Verbruik 9,4 tot 11,4 l/100 km
CO₂-uitstoot Niet bekend

Varianten

De Ford Capri is verkrijgbaar met keuze uit verscheidene varianten, die vooral van elkaar afwijken door verschillende specifieke aanpassingen in het betreffende productieland. In totaal gaat het hier om drie generaties voertuigen, die zich tussen de jaren 1968 en 1986 op de automarkt hebben gevestigd. Zo zijn er ook veel speciale modellen die zowel op de weg als op het circuit werden gebruikt – maar dat was vooral het geval in de Verenigde Staten.

De volgende speciale modellen zijn het populairst:

 • Ford Capri Cabaret (I en II; 1.6 en 2.0)
 • Ford Capri Calypso (I en II; 1.6)
 • Ford Capri Cameo (1.3 en 1.6)
 • Ford Capri GT4 (1.6 en 2.0)
 • Ford Capri Tempo (1.3 en 1.6)

Prijzen

De Ford Capri is over het algemeen zeer moeilijk te vinden als occasion; bovendien gaat het in veel gevallen om ingrijpend gewijzigde voertuigen die door modificaties ver verwijderd zijn van hun oorspronkelijke staat. Afzonderlijke modellen in deze staat zijn op de markt te koop vanaf ongeveer 7.000 euro. Prijzen lopen eenvoudig op tot meer dan 65.000 euro. Let erop dat reparaties duur uit kunnen vallen omdat het soms moeilijk is reserveonderdelen te krijgen.

Design

Buitenkant

Qua ontwerp komt de oorspronkelijke Ford Capri aardig in de buurt van het ontwerp van auto's als de Opel Manta, maar ook de Ford Mustang is in dit geval qua uiterlijk duidelijk een grote broer te noemen. Toch heeft hij veel eigen accenten, zoals de slanke rondingen aan de achterzijde.

Met zijn sportieve uiterlijk is het geen wonder dat de Capri bijzonder populair is bij tuning- en raceliefhebbers. Dit wordt onder andere gewaarborgd door de 7x15-inch aluminium stervelgen die vaak standaard worden gemonteerd. De vier ronde koplampen aan de voorzijde vormen een bijzonder herkenningsteken dat in combinatie met de speciale motorkap en het brede Ford-opschrift zeker een nostalgisch gevoel oproept.

Aangezien de Ford Capri in heel wat varianten bestaat, is ook dit aspect zo ontworpen dat het zeer variabel is. De allereerste modellen uit 1969 zien er bijvoorbeeld nog vierkanter uit, want hier zijn zelfs de koplampen rechthoekig. De autokenner ziet meteen dat dit een jaren zeventig-sportwagen is. Dit blijkt vooral uit de hoeken en randen, die nu op de meeste Ford-modellen zijn vervangen door meer afgeronde vormen. Afhankelijk van het exacte model zijn er kleine maar significante verschillen, vooral wat de lengte betreft. De 1969 Ford Capri 2.0 Mark 1 bijvoorbeeld, lijkt door zijn iets elegantere voorkant iets meer op een muscle car dan iets als de 1969 Ford Capri Mkl 1600 GT XL.

Als je de twee modellen vergelijkt met een Ford Capri S 3.0 uit 1978, zie je aanzienlijke verschillen in het exterieur. Niet alleen heeft de Capri S 3.0 een zonnedak. Aan de buitenkant lijkt hij zelfs op een oude BMW 3-serie, want hij heeft een nogal klein toelopend front en oogt meer als een gezinsauto dan als een sportwagen, vooral in de witte kleur. Als je hem ter vergelijking naast een Ford Capri Laser 2.0 uit 1985 zet, valt het verschil tussen sportwagen en familieauto hier nog meer op, want de Laser 2.0 maakt aan de buitenkant een zeer sportieve indruk, vooral in de rode kleur. Als je de in Europa geregistreerde modellen vergelijkt met die uit Amerika, zoals de in Amerika geregistreerde Capri 2800 uit 1974, zul je merken dat deze en veel andere Amerikaanse modellen een iets grotere bumper hebben.

Binnenkant

Qua ruimte zijn de meeste Ford Capri-modellen nogal karig, zowel voor- als achterin. Ook de cockpit van de bestuurder oogt vrij basic. Ford kiest voor een open stuurwiel in een sportieve stijl. Het dashboard valt op door de ronde vormen van de meters en schakelaars. Wat ook vermeld moet worden is bijvoorbeeld de kleine brandblusser. In de Ford Capri is de kleine brandblusser (vooral in de speciale modellen) duidelijk zichtbaar en direct bij de hand in het midden van de voorkant van de stoel. Verder is in de meeste Ford Capri's standaard een cassettedeck gemonteerd.

Veiligheid

Qua veiligheid is de Ford Capri niet meer te vergelijken met een moderne auto. In die tijd waren er simpelweg andere veiligheidseisen. De Capri heeft veiligheidsgordels, maar geen airbags.

Alternatieven

Als alternatief voor de Ford Capri kunnen we de Opel Manta noemen waarvan veel exemplaren ten prooi zijn gevallen aan tuners en pimpers. Natuurlijk kun je ook denken aan de grote en nóg sportievere Ford Mustang.

FAQ

Hoe ziet een Ford Capri eruit?
De Capri doet denken aan een wat kleinere Ford Mustang of een Opel Manta.
Hoe lang is de Ford Capri?
Afhankelijk van de variant is de Ford Capri ongeveer 4,40 meter lang.
Hoeveel kost een Ford Capri?
Afhankelijk van het model moeten kopers rekening houden met ongeveer 7.000 tot dik 60.000 euro.
Komt er een nieuwe Ford Capri?
Ford gaat de naam Capri gebruiken voor een nieuwe elektrische crossover. De naam keert dus terug, maar de sportcoupé zelf niet.
Was de eerste generatie Ford Capri wel een Ford?
De eerste generatie Ford Capri kwam in 1969 op de markt. Hij was gebaseerd op de Cortina en zou eerst Colt gaan heten. Op die naam had Mitsubishi echter de rechten, dus werd het Capri.

Beoordelingen voor Ford Capri

1 Beoordelingen

5,0