Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jaguar-xf-sportbrake-front

Jaguar XF Sportbrake

1 / 3
jaguar-xf-sportbrake-front
jaguar-xf-sportbrake-side
jaguar-xf-sportbrake-back

Sterke punten

  • Krachtige V6-motoren met maar liefst 300 pk
  • Hoogwaardig interieur met geslaagd infotainmentsysteem
  • Royale ruimte voor gezinnen

Zwakke punten

  • Koffer- en opbergruimte nogal ontoereikend
  • Auto is gevoelig voor elektronische storingen
  • Hoge CO₂-emissies voor diesel

Jaguar XF : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jaguar XF, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 22.250,-*
Occasions vanaf:€ 2.499,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Jaguar XF Sportbrake: premium stationcar voor gezinnen

De Jaguar XF is een automodel uit de hogere middenklasse van het Britse automerk Jaguar, dat sinds 2008 wordt geproduceerd en nu aan zijn tweede modelgeneratie toe is. De Jaguar XF Sportbrake is de stationcarversie van het model en is sinds 2012 in productie. Lees meer

Interesse in een Jaguar XF Sportbrake

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Sportbrake is een premium stationcar voor gezinnen met een krachtige motor.
  • Het interieur is fraai afgewerkt met een geavanceerd infotainmentsysteem.
  • De auto heeft lage onderhoudskosten en een redelijk brandstofverbruik.
  • De Sportbrake maakt indruk met zijn slanke en sportieve design.

Gegevens

Motor

In de eerste modelgeneratie, de Jaguar X250 XF Sportbrake, was de motorkeuze nog aanzienlijk beperkt ten opzichte van de saloon en betrof het in totaal drie verschillende dieselmotoren. De nieuwere Jaguar X260 XF Sportbrake daarentegen heeft de keuze uit 2 benzinemotoren en 4 dieselmotoren. In totaal biedt het motoraanbod dus twee viercilinderbenzinemotoren, vijf viercilinderdieselmotoren en twee zescilinderdieselmotoren.

Terwijl de eerste generatie modellen (X250) van de Jaguar XF Sportbrake uitsluitend met een 8-trapsautomaat werden aangeboden, waren de tweede generatie modellen (X260) ook leverbaar met 8-trapsautomaat of een optionele 6-traps handgeschakelde versnellingsbak. In de X250-modellen werden tanks met een volume van 68 tot 74 liter ingebouwd, die dankzij een matig brandstofverbruik een actieradius van 1.100 tot 1.450 kilometer mogelijk maakten. In de nieuwere generatie X260-modellen is daarentegen gekozen voor tanks met een volume van 66 tot 74 liter, waarmee een actieradius van 950 tot 1.220 kilometer mogelijk is. Vergeleken met andere touring saloons is de XF Sportbrake extreem zuinig. Verder biedt de XF Sportbrake een maximaal trekvermogen van tussen de 1.900 en 2.000 kilogram. Alleen op de relatief hoge CO₂-emissies volgens de NEDC- en WLTP-testprocedures kan voor de dieselvarianten kritiek worden geleverd.

Afmetingen

Met een kofferruimte met een basis van 565 tot 745 liter is de Jaguar XF Sportbrake in ieder geval op dit gebied ondermaats uitgerust. Wanneer de tweede zitrij wordt neergeklapt, kan de opbergruimte echter worden uitgebreid tot een respectabele 1.342 liter. Zijn afmetingen van minstens 4,95 meter lang en 1,88 meter breed maken de XF Sportbrake tot een nogal logge verschijning, die vooral in stadscentra wel eens op problemen zou kunnen stuiten. Maar ja, de vrij brede wielbasis zorgt voor uiterst comfortabel reizen. De auto biedt 5 zitplaatsen.

De belangrijkste gegevens van de Jaguar XF Sportbrake modellen van de huidige tweede generatie in één oogopslag:

Gegevens en afmetingen Jaguar XF Sportbrake
Bouwperiode sinds 2008; sinds 2015 (2e generatie)
Lengte, breedte, hoogte 4,95 – 4,96 m x 1,88 m x 1,49 m
Wielbasis 2,96 m
Inhoud kofferruimte 565 – 1.342 l
Leeggewicht 1.660 – 1.931 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.260 – 2.450 kg
Cilinderinhoud 1.997 – 2.993 cm³
Koppel 365 – 700 Nm
Topsnelheid 219 – 250 km/h
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,2 – 9,3 s
Tankinhoud 66 – 74 l
Verbruik 7,5 – 9,0 l/100 km; 5,2 – 6,2 l/100 km (diesel)
CO₂-emissies 155 – 213 g/km; 138 – 158 g/km (diesel)

Varianten

Behalve de bovengenoemde modelvarianten zijn er geen speciale uitvoeringen van de Jaguar XF Sportbrake. De limousines daarentegen bieden nog krachtigere motoren met tot 8 cilinders en tot 550 pk.

Prijs

Nieuwprijzen voor de huidige XF Sportbrake als dieselvariant noemt Jaguar vanaf 68.700 euro basisprijs, de benzinevariant is er vanaf 82.000 euro. In de tussentijd zijn echter goede occasions van de tweede generatie met een gemiddelde kilometerstand beschikbaar vanaf 30.000 euro.

De motorrijtuigenbelasting voor de Jaguar XF Sportbrake als benzinemodel bedraagt circa 1.100 euro per jaar, voor de dieselvariant is dat circa 2.230 euro. De verzekeringskosten bedragen ongeveer 1.590 euro per jaar, voor de dieselvariant is dat 1.390 euro.

Design

Exterieur

Het exterieur van de Sportbrake lijkt in eerste instantie aerodynamisch en gewelfd, maar bij nadere beschouwing blijkt het ook gedetailleerd en gevarieerd. Het eerste wat opvalt is bijvoorbeeld het enorme rechthoekige rooster, waarin ook het iconische Jaguar-embleem is verwerkt. De koplampen zijn smal en hebben een boze blik die lijkt op die van een wilde kat.

De motorkap is gebogen en heeft twee binnenste uitstulpingen. Van opzij ziet de XF Sportbrake er vrij bol en statig uit. Naar achteren toe is de langgerekte achterkant met de platte dakspoiler en de brede achterlichten een lust voor het oog. Tot de opties voor het exterieur behoren premium exterieurkleuren als Ultimate Black, Rhodium Silver en Sattelite Grey.

Interieur

Maar nog aantrekkelijker dan het exterieur is ongetwijfeld het stijlvolle en uiterst elegante interieur van de Jaguar XF Sportbrake. Het biedt naast houten inlegstroken ook chroomkleurige sierelementen en zorgt zo voor kleurendiversiteit. De middenconsole oogt aanvankelijk minimalistisch en overzichtelijk en bevindt zich onder het vrij grote infotainmentscherm. Dit laatste biedt een veelheid aan selectiemogelijkheden via het touchscreen. De snelheidsmeter is digitaal en bevindt zich in een naar voren taps toelopend dashboard. Qua zitplaatsen zijn er in het interieur comfortabele kuipstoelen met verschillende functies. Optionele interieurkenmerken zijn onder meer lederen stoelen met 6-voudige elektrische stoelverstelling voor de bestuurder en voorpassagier, velours dakbekleding en premium vloermatten.

jaguar-xf-sportbrake-interior

jaguar-xf-sportbrake-seats

Veiligheid

Veiligheid is een ander sterk punt van de Jaguar XF Sportbrake. Hier scoorde hij vijf van de vijf mogelijke sterren in de NCAP crash test 2015. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de vele hulpsystemen en de extreem gripvaste remmen, die van de XF Sportbrake een uitzonderlijk veilige auto maken in vergelijking met andere reislimousines.

Alternatieven

Van Jaguar is de Jaguar XE, die sinds 2015 in productie is, een interessant alternatief voor de XF Sportbrake. De eerste biedt motoren tot maximaal 600 pk en kost in de basisversie ongeveer 62.000 euro nieuw. Ver van Jaguar vertegenwoordigt de Audi A6 echter ook een hogere middenklasse reislimousine, met motoren tot maximaal 605 pk en nieuw verkrijgbaar voor ongeveer 66.700 euro in de basisversie.

FAQ

Welke assistentiesystemen biedt de Jaguar XF Sportbrake?
De Jaguar XF Sportbrake biedt onder meer Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Assist, Attention Assist, Traffic Jam Assist en Proximity Sensor voor zijdelingse achteruitkijkbewaking.
Hoe lang is de Jaguar XF Sportbrake?
Een Jaguar XF Sportbrake is tussen de 4,95 en 5,09 meter lang.
Hoeveel verbruiken de diesels van de Jaguar XF Sportbrake?
De verschillende dieselmodellen van de Jaguar XF Sportbrake verbruiken tussen de 5,2 en 6,2 liter diesel.
Hoeveel kost een Jaguar XF Sportbrake aan autoverzekering?
De verzekeringskosten voor de Jaguar XF Sportbrake bedragen ongeveer 1.590 euro per jaar.

Beoordelingen voor Jaguar XF

25 Beoordelingen

4,7