Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jaguar-e-l-01.jpg

Jaguar E-Type

1 / 4
jaguar-e-l-01.jpg
jaguar-e-l-02.jpg
jaguar-e-l-03.jpg
jaguar-e-l-04.jpg

Jaguar E-Type : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jaguar E-Type, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 71.620,-*
Occasions vanaf:€ 27.000,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

De Jaguar E-Type is de mooiste auto uit de jaren 60

Zoals Enzo Ferrari in de jaren 60 al zei: ‘’Dit is de mooiste auto ooit gemaakt’’. Als je daardoor denk dat de E-Type alleen een leuk model is om naar te kijken dan heb je het mis. Onder de motorkap ligt als je geluk hebt namelijk een 5.3 V12 die je 295 pk geeft. Daardoor combineert de E-Type schoonheid en kracht in een geweldige sportauto. Ben je op zoek naar een gebruikte Jaguar E-Type lees dan gauw verder! Lees meer

Interesse in een Jaguar E-Type

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

De E-Type is gebouwd op race ervaring

Deze Jaguar is gebouwd op een basis van race DNA. Nadat Jaguar de 24 uur van Le Mans in de jaren 50 drie keer had gewonnen, werd er besloten om te werken aan een productiemodel. De raceafdeling van Jaguar kreeg opdracht een straatauto te maken gebaseerd op het succesvolle D-Type raceauto. Na 4 jaar van testen en prototypes was het dan zo ver. In maart 1961, in de Browns Lane Plant in Coventry, Engeland, kwam de definitieve versie van de productieband gerold: de E-Type.

Deze nieuwe sportauto was tegelijk ook de vervanging van zijn voorganger, de Jaguar XK150. Een goede vervanging was de E-Type zeker. De pers vond het ontwerp van de auto geweldig en dit zorgde voor een plek in de schijnwerpers voor deze Jaguar. Hoewel de auto eerst alleen voor de Noord-Amerikaanse markt bedoeld was, ging hij in Juli 1961 ook de markt op in Engeland. Vanwege zijn immense populariteit liep de productie maar liefst 15 jaar door. Dat was goed voor een productie van 3 generaties van de E-type.

De vraagprijs voor zo’n populaire Engelse sportauto kwam in het eerste jaar van productie uit op $ 5,599 - $ 5,890. Dat zou vandaag de dag uitkomen op een bedrag tussen de $ 47,000 - $ 50,000.

Sportauto concurrentie in de jaren 60

Het spreekt voor zich dat Jaguar niet de enige was die zich destijds aan sportauto’s waagde. Helemaal omdat de Amerikaanse markt hier niet genoeg van kon krijgen. Als je kijkt naar vergelijkbare auto’s dan vind je die als eerste in Engeland, met de Aston Martin DB4. Amerika had ook een goede concurrent met de populaire Corvette C1.

Een belangrijk onderdeel van sportauto’s is natuurlijk de snelheid. Gelukkig zat het hier bij de E-Type wel goed mee. Grappig genoeg leverde de kleinste motor (3.8) ook de hoogste topsnelheid van 246 km/u. Dit kwam doordat dit de lichtste variant van de E-type is. De versie met de V12 motor is bijvoorbeeld alweer 300 kg zwaarder en daardoor minder snel. De Amerikaanse concurrent, de C1, deed het met 241 km/u ook zeker niet slecht. Tot slot is er de DB4 die het rijtje afsluit met een topsnelheid van 227 km/u.

Hoe snel de auto van de streep kan komen is voor veel sportauto liefhebbers natuurlijk ook belangrijk. Als je kijkt naar de 0 - 100 km/u tijd van de E-Type dan zie je dat deze dat in 6.7 sec. doet. Dat zijn zelfs voor vandaag de dag nog indrukwekkende cijfers. Toch wint de E-Type de strijd deze keer niet van de C1. Die doet dit namelijk in een hele rappe 5.9 sec. De concurrent uit Engeland, de DB4, komt er weer niet aan te pas met een tijd van maar liefst 8.5 sec.

Als laatste zijn er de modellen waarin de auto’s verkrijgbaar zijn. De E-Type had in zijn 15-jarig productie 3 modellen. Een 2-deurs fastback coupé, 2+2 fastback coupé en een 2-deurs roadster. De DB4 had ook 3 modellen met een 2-deurs coupé, een 2+2 coupé en een 2+2 cabriolet. Als het gaat om variatie in modellen dan laat de C1 het afweten. Die is alleen beschikbaar in een 2-deurs cabriolet.

Genoeg keuze maar krachtig zijn ze allemaal

Als je kiest voor een gebruikte Jaguar E-Type dan moet je nog kiezen welke motor je erin wil hebben liggen. In totaal heeft Jaguar de auto uitgebracht met 3 motoren: een 3.8, 4.2 en een 5.3 V12. Deze produceerde een totaal van 265, 265 en 295 pk. De 3.8 en 4.2 produceerde dus hetzelfde aantal pk. Sterker nog, na 1969 besloot Jaguar de 4.2 rustiger af te stellen waardoor die nog maar 246 pk had. Voor welke motor je ook kiest, zuinig zal die in ieder geval niet zijn. Het gemiddelde verbruik komt uit bij de 1 op 5,5 - 6,5.

Uitrusting en opties

De Jaguar E-Type is en blijft natuurlijk een auto uit de jaren 60. Dit betekent ook dat de auto niet standaard over heel veel opties beschikt. Dat is tegelijkertijd ook wel een beetje de aantrekkingskracht van dit soort auto’s. Jaguar produceerde 3 verschillende generaties van de E-Type. De eerste generatie beschikt standaard over de volgende opties:

 • Klok
 • RPM-meter
 • Brandstofmeter
 • Watertemperatuurmeter
 • Oliedrukmeter
 • Snelheidsmeter
 • Kuipstoelen
 • Verstelbare rugleuning
 • Dashboard van zwart vinyl
 • Lederen bekleding (optioneel)

De tweede generatie beschikte over dezelfde standaard opties maar voegde daar nog de volgende 2 aanvullende opties aan toe:

 • Airco
 • Stuurbekrachtiging

De derde generatie voegde hier niet zo heel veel meer aan toe. De remmen werden ten opzichte van eerdere generaties nog wel aangepast. Daarnaast werd de volgende optie niet meer optioneel, maar standaard ingebouwd:

 • Stuurbekrachtiging

Voor als je een echte Engelse klassieker zoekt

De E-Type is ideaal voor je als je zoekt naar een prachtig ontwerp, een krachtige motor en een stukje historie. De 3.8, 4.2 of 5.3 motoren geven iedereen genoeg kracht en snelheid om met volle teugen van de E-Type te genieten. Dat de E-Type gebaseerd is op een Le Mans winnende racewagen is natuurlijk helemaal fantastisch voor de echte liefhebbers. Tot slot geven de 3 verschillende modellen je genoeg keuze om aan jouw wensen te voldoen.