Jaguar XK te koop: tweedehands en nieuw

Jaguar XK

Jaguar XK

De Jaguar XK wordt in 2006 op de markt gebracht

Nadat de Britse sportautofabrikant Jaguar de productie van de tot klassieker verworden Jaguar E-Type midden jaren '70 had beëindigd, werden de 2-2 zitter coupés en cabriolets die hierop volgden groter en comfortabeler in de traditie van Gran Turismo's. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Informatie over Jaguar XK

Vervolgens werd het beeld van de coupés en cabriolets met het roofkat-logo vele jaren bepaald door de Jaguar XJS-serie met haar geheel eigen design. Pas bij de ontwikkeling van de opvolgende generatie oriënteerden de Britten zich weer meer op historische voorbeelden. In 1996 werd er met de Jaguar XK8 een serie coupés en cabriolets gepresenteerd die stilistische elementen van de Jaguar E-Type over had genomen en haar naam te danken had aan de Jaguar XK uit de jaren ‘50. Het cijfer achter de lettercode duidde op een verdere vernieuwing: de V12-motoren die voorheen in de sportcoupés geplaatst werden, werden in de Jaguar XK8 vervangen door een nieuw ontwikkelde achtcilindermotor. Deze werd ook bij de opvolger toegepast die in 2006 onder de naam Jaguar XK op de markt kwam.

De Jaguar XK wordt gebouwd als coupé en cabriolet

Net als de voorganger werd ook de Jaguar XK in twee carrosserieversies aangeboden: als coupé en als cabriolet met klassiek stoffen dak. Ondanks de constructie als 2-2 zitter met kleine achterbank had de Jaguar XK in de coupéversie een kofferruimtevolume van 330 liter en in de cabrioversie een kofferruimtevolume van 313 liter. Bij een geopend dak lag het laadvolume nog eens 200 liter hoger. Het gebruik van aluminium bij de bouw van de voertuigen maakte het mogelijk om het gewicht van de auto te beperken tot zo’n 1,8 ton. Dat kwam vooral het dynamische rijgedrag van de sportauto met V8-motoren ten goede.

De motoren van de Jaguar XK

De Jaguar XK werd in de eerste bouwjaren tot 2009 aangeboden met een 3,5 liter motor. Daarmee had hij een prestatievermogen van 283 kW (385 pk). De Jaguar XK werd sinds het begin van de productie ook met de 4,2 liter motor uitgerust die al bij de Jaguar XK8 werd toegepast. In de coupés en cabriolets van de Jaguar XK had deze een prestatievermogen van 219 kW (298 pk). Als topmodel werden beide carrosserievarianten ook met een compressormotor op de markt gebracht onder de naam Jaguar XKR. Deze versie had een prestatievermogen van 306 kW (416 pk). In 2009 kreeg de Jaguar XK een vergrootte V8-motor met een cilinderinhoud van vijf liter. Deze had zonder oplading een prestatievermogen van 283 kW (385 pk) en met compressor een prestatievermogen van 375 kW (510 pk).

Beoordelingen voor Jaguar XK

9 Beoordelingen

4,8