Lotus Exige te koop: tweedehands en nieuw

Lotus Exige

Lotus Exige

De Lotus Exige wordt in 2000 op de markt gebracht

Sinds de introductie van de Lotus Seven eind jaren '50, vulde de Britse sportautospecialist Lotus Cars een niche op de automarkt met goed presterende roadsters in lichte bouwwijze. De puristische tweezitter werd een klassieker en leverde de basis voor talrijke reproducties en licentiemodellen. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Informatie over Lotus Exige

Zijn economische succes had Lotus later echter eerder te danken aan de comfortabele coupés met middenmotor zoals de Lotus Esprit en de opvolger Lotus Evora. Toch wilden de Britten geen afstand doen van de echte sportmodellen. Vanaf midden jaren ’90 werd er met de Lotus Elise een modern vormgegeven variant van de klassieke open tweezitter gepresenteerd. De gesloten versie van het model verscheen aanvankelijk als professionele racewagen. De fabrikant besloot later echter om de coupé in 2000 in een straatversie op de markt te brengen onder de naam Lotus Exige.

De tweede generatie van de Lotus Exige wordt in 2004 gepresenteerd

Technisch gezien was de Lotus Exige gebaseerd op het platform van de roadster Lotus Elise, waarvan in 2000 de tweede generatie gepresenteerd was. Qua design waren beide sportauto’s direct als zustermodellen te herkennen. De Lotus Exige benadrukte echter tegelijkertijd duidelijk haar herkomst uit de racesport. Hierop wees namelijk de grote achtervleugel die de aandrijving verbeterde en de aerodynamica optimaliseerde. De eerste generatie van de Lotus Exige werd tussen 2000 en 2001 in een kleine oplage van slechts een paar honderd exemplaren gebouwd. Vervolgens duurde het tot 2004 eer de tweede generatie op de markt verscheen. Beide generaties hadden met elkaar gemeen dat ze in lichte bouwwijze gebouwd werden. Dankzij het gebruik van bijzondere technieken bij de verwerking van het aluminium chassis en het gebruik van glasvezelversterkt kunststof voor de carrosserie, kon het gewicht van de Lotus Exige beperkt blijven tot minder dan 900 kilogram. Daarmee had de auto de beste voorwaarde om de sportieve prestaties van de motor tot hun recht te laten komen.

Motoren van MG Rover en Toyota voor de Lotus Exige

De eerste exemplaren van de Lotus Exige werden nog uitgerust met een motor van MG Rover die bekend was uit de Lotus Elise. Maar vanaf 2004 rustten de Britten het model met motoren van Toyota uit. In de basisversie had de motor een prestatievermogen van 141 kW (192 pk). Daarnaast bestond het aanbod uit een compressormotor die de Lotus Exige S een prestatievermogen van 163 kW (221 pk) gaf. Later volgde er nog een speciaal model, de Lotus Exige 240R, waarvan de motor een prestatievermogen van 182 kW (247 pk) had. In deze versie hoorde echter ook een rolbeugel tot de standaarduitrusting en niet zonder reden: deze versie van de Lotus Exige kon maximaal 250 kilometer per uur halen. Afhankelijk van de motorversie kon de Lotus Exige in circa vier seconden van nul naar honderd accelereren.