Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-banner-l-01.jpg

Mercedes-Benz cabrio

Qua tweedehands auto kan men een goede slag slaan met de aankoop van een Mercedes cabrio. Het type wagen combineert de top van technische kunde met de top in het assortiment van de luxewagens. Als zodanig verliest een cabrio van Mercedes amper zijn waarde en heeft ook een tweedehands Mercedes prima technische capaciteiten. Hieronder is een overzicht terug te vinden van een aantal recente Mercedes cabrio's: in de CLK Klasse (de cabrio's van de C Klasse omzeggen) en in de bekende SL Klasse.

De cabrio in de Mercedes nomenclatuur

Tot in 1994 gebruikte Mercedes een alfanumeriek systeem voor de categorisering van zijn creaties (in zogenaamde klassen). Deze benamingen bestaan in eerste instantie uit een serie cijfers die ongeveer overeenkomt met het verzet van de gebruikte motor(s), vermenigvuldigd met 100. In tweede instantie wordt ook een serie letters toegevoegd, die onder andere de gebruikte body en motortype(s) aanduiden. Binnen deze nomenclatuur worden cabrioletten, net als coupés, aangeduid met de letter C, zoals bijvoorbeeld in de CL en CLK modellen. De C Klasse vormt hierop wel een uitzondering, daar zij eigenlijk verwijst naar een sedan.

CLK: Coupe Leicht Kurz

De convertibles van de C Klasse zijn in de Mercedes nomenclatuur terug te vinden in de CLK Klasse. De naam is een afkorting van de kenmerken Coupe, Leicht en Kurz: coupé, licht en kort. De CLK Klasse is dus een middelgrote luxecoupé en convertible (cabrio) met achterwielaandrijving en gebaseerd op het W202 en W203 platform, dat ook de Mercedes C Klasse typeert. In de hií«rarchie van Mercedes zit de wagen net onder de Mercedes-Benz CL Klasse en de SL Klasse, die de top van het Mercedes aanbod aanduidt (zie hieronder).

Mercedes-Benz CLK DTM cabriolet

Bovenop de hard top CLK DTM AMG werden in 2006 ook 80 convertible versies van de CLK DTM gemaakt. Zij kregen expliciet de titel Mercedes-Benz CLK DTM AMG Cabriolet mee. In vergelijking met de coupéversies werd de snelheid van deze machines beperkt tot 300 km/u, allicht omdat het moeilijk wordt voor het open dak om hogere snelheden veilig te weerstaan. Deze exclusieve Mercedes cabriolet heeft een aantal even exclusieve eigenaars. Zo zijn onder andere de oud Formule 1 kampioenen Juan Pablo Montoya en Mika Häkkinen trotse eigenaars. Häkkinen bracht de DTM zelfs naar het circuit tussen 2005 en 2007.

SL Klasse

Een andere opmerkelijke cabrio van Mercedes bevindt zich in de SL Klasse. Deze wagen werd al geí¯ntroduceerd in 1952 en was oorspronkelijk vooral bedoeld voor het racecircuit. Dankzij de grote publieke interesse ging Mercedes echter ook over op een bredere productie. Dit leidde al vrij snel tot de omwerking van de SL tot een sportieve coupé en dus ook tot een coupé cabriolet. In 2004 was de SL zo uitgegroeid tot een coupé cabriolet met metalen klapdak. Hij staat in rechtstreekse concurrentie met andere toppers zoals Porsche, Ferrari en Maserati. In 2008 werd de klasse dan ook bekroond met een nieuw topmodel: de Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series, zo genoemd naar het voorbeeld van de CLK 63 AMG Black Series.