Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Audi A2

Audi A2: de lichtste, de zuinigste en de duurste

De Audi A2 werd van 1999 tot 2005 geproduceerd als eerste compacte wagen met een aluminium carrosserie. Bij zijn constructie en productie werd vooral gelet op de vermindering van het brandstofverbruik en dus werd het gewicht zeer laag gehouden. Ook de vorm werd zodanig geoptimaliseerd dat de luchtweerstand tot een minimum beperkt werd. Lees meer

Alternatieve modellen

De Audi A2 (Typ 8Z) is een compacte multi-purpose vehicle (MPV) met vijf deuren en vier of vijf zetels. De auto wordt geproduceerd door het Duitse Audi AG tussen november 1999 en augustus 2005.

De Audi A2 technisch bekeken

De Audi A2 is gebaseerd op de Audi A12, een conceptauto die debuteert op de Motor Show van Frankfurt in 1997. De auto valt meteen op door zijn futuristisch design en zijn aluminium structuur, die minder dan 1.000 kg weegt. Samen met de extreem efficiënte motoren staat hij garant voor een uiterst zuinig voertuig. Hiervoor wordt gebouwd in de ‘Aluminium’ fabriek van Neckarsulm (Duitsland) op een speciale, op maat gemaakte productielijn. De A2 wordt er de zuinigste vijfdeurs van Europa met een gemiddeld brandstofverbruik van 3 liter per 100 km. Met name de zogenaamde 3L versie scoort uitzonderlijk goed. Hij heeft een dieselmotor met automatische transmissie, start-stopsysteem, minder kracht en smallere banden. In 2003 wint een 1.2 TDI A2 de Nordic Eco Run race met een verbruik van 2,62 liter per 100 km (een race gewonnen door de zuinigste deelnemer).

Verdere specificaties van het Audi A2 design

De Audi A2 wordt ontworpen als kleine, maar niet goedkope Audi. In de creatieve briefing wordt onder andere vereist dat de A2 bestuurder met een en dezelfde tank van Stuttgart naar Milaan kan rijden. Hiervoor wordt een zogenaamde unibody-structuur gebruikt in combinaties met (principes van) het Audi Space Frame. In zo’n constructie hebben de buitenpanelen haast geen enkele structurele functie. Het spaceframe draagt alle krachten. Wat dat betreft lijkt de A2 op de originele Renault Espace. Door deze structuur worden meteen ook de stabiliteit, de duurzaamheid en de stijfheid van carrosserie en voertuig verbeterd. De auto wordt lichter en er komt meer binnenruimte. Het grote nadeel van aluminium is echter de prijs, zeker wanneer het over kortere producties gaat, zoals de A2. Bovendien komt bij de bouw van het voertuig ook nog eens bovengemiddeld veel maatwerk kijken. De auto wordt zo al snel niet enkel de lichtste en de zuinigste, maar ook de duurste in zijn klasse, duurder nog dan de Mercedes-Benz A-Klasse. Voorheen was het gebruik van het Audi Space Frame dan ook beperkt gebleven tot het dure A8 topmodel. Hierdoor kan de A2 tegelijk gezien worden als wegberijder voor verschillende nieuwe ‘aluminium’ voertuigen, zoals de tweede generatie A8, de Audi TT en de Jaguars X350, XJ en XK.

Audi A2 modellen en prijsklassen

De Audi A2 verschijnt als hatchback MPV met vijf deuren en vier of vijf zetels. De uitrustingsniveaus zijn (van laag naar hoog): Advance, Style, High Tech en (de later toegevoegde) S-line. Dit topmodel verschijnt eind 2002 en heeft onder andere 17" wielen gebaseerd op de 15" wielen van de RS4. Er zijn verder onder meer sportzetels, lederen bekledingen en een S-Line badge op de achterdeuren. De A2 motormodellen omvatten verder twee benzines en drie diesels.

De benzinemodellen zijn de:

  • 1.4 16V I4 DOHC van 1.390 cc en 75 PS (55 kW en 74 pk aan 5.000 rpm)
  • 1.6 16V I4 DOHC FSI van 1.598 cc en 110 PS (81 kW en 109 pk aan 5.800 rpm)

De dieselmodellen zijn allemaal turbo’s met directe injectie (TDI). Het zijn de:

  • 1.2 I3 SOHC TDI (“3L”) van 1191 cc en 61 PS (45 kW en 60 pk aan 4.000 rpm)
  • 1.4 I3 SOHC TDI van 1.422 cc en 75 PS (55 kW en 74 pk aan 4.000 rpm)
  • 1.4 I3 SOHC TDI van 1.422 cc en 90 PS (66 kW en 89 pk aan 4.000 rpm)

In oktober 2010 bouwen Lekker Energie en DBM Energy een A2 om tot een elektrisch voertuig (EV). Ze rijden er 600 onafgebroken kilometers mee van München naar Berlijn. In 2011, op de Motor Show van Frankfurt, wordt in dit opzicht ook nog de A2 Concept voorgesteld, een elektrische conceptauto. De superstructuur bestaat voornamelijk uit aluminium. Bijkomende onderdelen zijn uit koolstofvezels en versterkt polymeer. Het gewicht bedraagt 1.150 kg. Onder de vloer zit een lithium-ionbatterij van 24 kWh. De elektrische motor is transversaal gemonteerd, voorop in het voertuig. Hij wordt aangedreven met de voorwielen en gebruikt een transmissie met één versnelling. Men kan draadloos koppelen, remmen en sturen. Tussen januari en juni 2005 verschijnen de laatste A2’s met een Special Edition-badge. Zij hebben onder meer een verlaagde prijs, een 1.4 litermotor (benzine of diesel), digitale klimaatcontrole en een Concert II cd-speler. In augustus 2005 verschijnt tot slot ook nog de A2 Caddy, een pick-uptruck. Deze versie wordt omgebouwd door Audi stagiairs en is ondertussen in gebruik in de Neckarsulm fabriek.

Beoordelingen voor Audi A2

48 Beoordelingen

4,8