Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-q1-l-01.jpg

Audi Q1

Audi Q1 - de kleinste compacte SUV van de Audi Q-serie

Al sinds 2011 staat de Audi Q1 op het programma bij de Duitse autofabrikant Audi. De meest compacte SUV van de Q-serie is tot op heden echter nog niet op de markt verschenen. Verwacht wordt dat dit model in 2021 op de markt zal verschijnen. De auto zal leverbaar zijn met diverse motoren en een premium afwerkingsniveau zoals we van Audi gewend zijn. Wil je een gebruikte Q1, dan zul je dus nog een beetje geduld moeten hebben.

Interesse in een Audi Q1

Model

De Audi Q1, de meest compacte SUV uit de Q-serie en bedoeld als instapmodel, zou oorspronkelijk in oktober of november 2011 al gelanceerd worden, maar dit werd uitgesteld. Na een aantal jaar voerde Audi In september 2015 vervolgens de eerste testritten uit met de nieuwe Audi Q1. Het model was gebaseerd op de populaire Audi A3, maar was een slag kleiner dan de Q3 die tot dan toe het kleinste model uit de Q-serie was. De Q1 zou in september 2016 op de markt verschijnen, maar ook dit werd afgeblazen. De Q1 staat nu echter weer op de planning voor introductie in 2021. Heb je interesse in een gebruikte Audi Q1, dan zul je dus nog even geduld moeten hebben.

Voor de nieuwe Q1 wordt het lichte MQB platform gebruikt, wat ook de basis vormt voor de SEAT Ibiza, Audi A3 en de VW Polo. Deze kleine cross-over zal ongeveer net zo groot worden als de SEAT Arona, maar het model krijgt wel een premium uitvoering en mogelijk de Quattro vierwielaandrijving. Een deel van de styling wordt overgenomen van de A3. Aan de buitenkant van de Q1 zien we een strak gelijnde, kleine SUV met hetzelfde design als de Crosslane Concept. De brede wielkasten aan de achterkant doen denken aan de Sport Quattro Concept en aan de achterkant bevinden zich scherp gesneden lichtunits.

De Q1 krijgt een hogere zitpositie en een 10 mm hogere daklijn dan de A3. Kijken we naar de binnenruimte, dan zal dat meer in de buurt komen van de ruimte die de A3 biedt. De auto zal waarschijnlijk worden aangeboden met verschillende motoren en natuurlijk een S-tronic automaat.

Als de Q1 daadwerkelijk op de markt komt, zal de hybride technologie ook toegepast kunnen worden in dit model. De Q1 zal in de komende jaren niet de enige nieuwe SUV van Audi zijn. Het Duitse merk heeft inmiddels de Q8 op de markt, als concurrent voor de Range Rover, en een vernieuwde Q4.

Audi wil met de komst van de Q1 het Q-gamma naar beneden toe afronden. Naast de bestaande Q3, Q5 en Q7 moet de Q1 de verkoopcijfers flink omhoog stuwen. Audi verwacht dat dit het populairste Q-model wordt. Op dit moment is de Q5 het populairste model.

Kijken we naar het marktsegment waarin de Q1 valt, dan zal de prijs van dit model zo rond de 25.000 euro komen te liggen. Dit is ongeveer dezelfde prijsklasse als de MINI Countryman. De bouw van de productieversie van de Q1 zal plaats gaan vinden in de fabriek in Ingolstadt.

Audi Q1 en de MINI Countryman

De Q1 was oorspronkelijk bedoeld als concurrent van de MINI Countryman, de compacte SUV van MINI die in 2010 op de markt kwam.

De MINI Countryman heeft een lengte van 4 meter en kan 4 passagiers meenemen. Deze kleine SUV kan desgewenst uitgevoerd worden met vierwielaandrijving, iets waarmee de Q1 ook zeer waarschijnlijk uitgerust gaat worden. Qua lengte zal de Q1 in de buurt van de Countryman komen, omdat grote broer Q2 ook al een lengte van iets meer dan 4 meter heeft. De Q1 zal dus waarschijnlijk nog wat kleiner worden.

De MINI Countryman is voorzien van een premium interieur met daarin hoogwaardige materialen en een strak dashboardpaneel. De Q1 zal volgens Audi ook een premium interieur krijgen, naar verwachting met allerlei nieuwe technische snufjes. Beide auto’s vallen ongeveer in dezelfde prijsklasse, hoewel er natuurlijk de typische verschillen zijn tussen deze twee merken.

Audi Q1 en de Mazda CX-3

De Q1 valt ongeveer in dezelfde klasse als de Mazda CX-3. Beide auto’s zijn compacte SUV’s met een ongeveer vergelijkbare serie van benzine- en dieselmotoren. Bij de Mazda worden deze gekoppeld aan een handgeschakelde of automatische 6-traps transmissie, terwijl de Q1 waarschijnlijk voorzien wordt van een S-tronic automaat.

De CX-3 is al sinds 2015 op de markt, dus dit model gaat al wat langer mee. De standaarduitrusting bestaat o.a. uit een cruise control, neerklapbare achterbank en elektrische ramen en sloten. De auto heeft eveneens Bluetooth aan boord, een achteruitkijkcamera en het Mazda Connect infotainmentsysteem.

De nieuwe Q1 krijgt een premium uitrusting aan boord, waarbij ongetwijfeld het Audi infotainmentsysteem niet zal ontbreken. Naar verwachting zal de Q1 ook volgestopt worden met assistentiesystemen voor de bestuurder De Audi’s zijn over het algemeen mooier afgewerkt dan de Mazda’s, maar daar hang ook weer een prijskaartje aan.

Motoren

In de Q1 worden waarschijnlijk de nieuwste generatie benzine- en dieselmotoren geplaatst en mogelijk komt er ook een hybride of elektrische variant van dit model. Bij de brandstofmotoren kun je denken aan bijvoorbeeld een een driecilinder 1,4-liter TFSI benzinemotor van 150 pk of een 1,8 liter benzinemotor van 180 pk. Mogelijk komt er ook een sportieve 2.0 TFSI van 230 pk. Het model wordt waarschijnlijk ook leverbaar met een 2.0 TDI dieselmotor van 150 pk of een 2.0 TDI diesel van 184 pk. Naar verwachting komt er ook een hybride en/of elektrische versie van de Q1.

Uitrusting en opties

Zoals gezegd zal de Q1 worden geleverd met een premium uitrusting. Audi zal gebruik maken van premium technologie voor de rij- assistentiesystemen van de Q1, maar ook voor de overige techniek aan boord. Audi benadrukt dat in de Q1 functies komen die je normaal gesproken alleen tegen zult komen in luxe voertuigen. Voor Audi betekent dit dat het nieuwe model zal beschikken over de modernste rij-assistentiesystemen, waaronder het standaard radarondersteunde noodremsysteem, aangevuld met optionele hulpmiddelen zoals een parkeerassistent, cruise control met automatische afstandscontrole of een file-assistent.

Vanzelfsprekend zal de Q1 ook uitgerust worden met de nieuwste communicatie- en netwerkopties zoals een WLAN-hotspot voor mobiele internettoegang. Van binnen komt er een virtuele cockpit met een 12-inch scherm en een head up display wat informatie op de voorruit projecteert. Waarschijnlijk zijn er optioneel diverse lak- en interieurkleuren verkrijgbaar waarmee de Q1 helemaal gepersonaliseerd kan worden.

Moderne, compacte auto voor jonge bestuurders

Een gebruikte Audi Q1 is een compacte SUV met een premium uitrusting en mogelijkheden voor mobiel internet. Het is dus een trendy auto die flexibel genoeg is voor gebruik in de stad. De Audi-techniek aan boord, de internettoepassingen en de verwachte rijke uitrusting zullen bestuurders in de stad zeker aanspreken. Het model is echter ook geschikt voor iedereen die een wat kleinere, trendy auto zoekt maar wel prijs stelt op de krachtige motoren en de luxe uitstraling van een Audi.

FAQ

De Q1 staat al sinds 2011 op de planning bij Audi. Wanneer kunnen we dit model op de markt verwachten?

De verwachting is nu dat het model in 2021 uitgebracht gaat worden.

Waarom duurt het zo lang voordat de Q1 op de markt komt?

In 2016 bracht Audi de Q2 op de markt, een compacte SUV met daarin alle technologie die eigenlijk voor de Q1 was bedoeld. De Q1 blijft echter bedoeld als compact instapmodel, dus waarschijnlijk wacht Audi tot de markt geschikt is voor deze kleine Q.

Met welke motoren zal de Q1 worden geleverd?

Men verwacht dat de Q1 met benzine- en dieselmotoren leverbaar wordt. Gezien de huidige ontwikkeling in de markt, is het ook niet ondenkbaar dat de Q1 optioneel verkrijgbaar wordt met een hybride motor of elektromotor.

Meer informatie

Meer links