Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-a1-sportback-front

Audi A1 Sportback

1 / 3
audi-a1-sportback-front
audi-a1-sportback-side
audi-a1-sportback-back

Sterke punten

  • Praktischer dan driedeurs Audi A1
  • Hetzelfde aansprekende design
  • Dezelfde prettige rijeigenschappen

Zwakke punten

  • Opties maken de auto snel prijzig
  • Sommige varianten niet voor Sportback
  • Geen geëlektrificeerde versie

Audi A1 Sportback: modieuze compacte middenklasser

De Audi A1 Sportback is de vijfdeursversie van de Audi A1. Met dat model biedt Audi een alternatief voor de populaire MINI: een hippe vormgeving, veel personalisatiemogelijkheden en compacte afmetingen. De tweede generatie Audi A1 was er alleen nog als vijfdeurs Sportback. Lees meer.

Interesse in een Audi A1 Sportback

Goede redenen

  • Zeker eerste generatie heeft voor Audi-begrippen een zeer expressief design
  • Veel personalisatiemogelijkheden en daarmee een echte MINI-concurrent
  • Dezelfde hoge kwaliteit als grotere Audi-modellen, maar dan in kleiner formaat
  • Met sportuitvoering Audi S1 wordt de sportieve rijder niet vergeten

Technische gegevens

Motorisatie

Het motorenaanbod van de Audi A1 Sportback is vrijwel gelijk aan dat van de standaard driedeurs Audi A1. Daarmee bestaat het motorenaanbod voornamelijk uit 1,2- tot 2,0-liter viercilindermotoren. Bij de eerste modelgeneratie Audi A1 Sportback was er ook keuze uit dieselmotoren. Ook dat waren viercilinders, met 1,6- tot 2,0-liter inhoud. De tweede modelgeneratie is voor het eerst ook leverbaar met 1,0-liter driecilinder, dat is de standaardmotor. De krachtigste Audi A1 Sportback is de sportieve Audi S1 Sportback, met een vermogen van 170 kW (231 pk). Het minst krachtige model beschikt over 63 kW (86 pk). De sportieve Quattro-uitvoering met 188 kW (256 pk) is voor de vijfdeurs Audi A1 Sportback nooit geleverd. Met uitzondering van de Audi S1 heeft de Audi A1 Sportback daarmee altijd voorwielaandrijving. De transmissie is afhankelijk van de uitvoering handgeschakeld met vijf of zes versnellingen, of een automaat met zes of zeven versnellingen.

Afmetingen

De Audi A1 Sportback onderscheidt zich van de reguliere Audi A1 met extra portieren, maar heeft dezelfde exterieurafmetingen. Beide modelgeneraties zijn ongeveer vier meter lang, 1,70 meter breed en 1,40 meter hoog, met een wielbasis van ongeveer 2,50 meter. De tweede modelgeneratie is iets langer, lager en breder dan de eerste, maar het verschil is dus niet groot. Alle Audi A1 Sportback-modellen behoren daarmee tot de meest compacte Audi-modellen ooit.

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi A1 Sportback
Marktintroductie 2010
Lengte x breedte x hoogte 3,95-4,03 x 1,74 x 1,41-1.42 m
Wielbasis 2,47-2,56 m
Inhoud bagageruimte 210-335 l
Ledig gewicht 1.015-1.290 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.490-1.765 kg
Cilinderinhoud 999-1.984 cm3
Vermogen 63 kW (86 pk)-170 kW (231 pk)
Koppel 160-370 Nm
Topsnelheid 182-250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 5,8-11,4 sec
Tankinhoud 40-45 l
Verbruik 3,8-7,0 l/100 km
CO₂-uitstoot 97-162 g/km

Varianten

Voor de Audi A1 Sportback geldt in principe het standaard aanbod Audi-modellen en -uitvoeringen. Een paar daarvan zijn wel noemenswaardig. De eerste generatie Audi A1 Sportback was bijvoorbeeld ook leverbaar als Audi S1 Sportback, een sportuitvoering met 170 kW (231 pk) en het krachtigste Audi A1 Sportback-model. Daarnaast waren er in de loop der jaren verschillende limited editions, zoals de Black Edition, Style Edition en Contrast Edition. De extra speciale en op slechts 333 exemplaren gelimiteerde Quattro-sportuitvoering ging echter aan de vijfdeurs Sportback voorbij. De tweede generatie Audi A1 Sportback kende geen speciale edities of sportuitvoeringen. Wel was er de Citycarver, een extra stoere variant met offroad-aankleding in de vorm van grijze spatbordverbreders en een iets grotere rijhoogte. Later werd dit model omgedoopt tot Allstreat.

Prijzen

De eerste generatie Audi A1 was leverbaar in driedeursuitvoering en als vijfdeurs Audi A1 Sportback. De meerprijs voor de extra portieren was te verwaarlozen, waardoor ook de Sportback bij zijn introductie leverbaar was vanaf net geen 20.000 euro. De huidige Audi A1 Sportback heeft een vanafprijs van ca. 30.000 euro (oktober 2023). De Audi A1 Allstreat is er vanaf een kleine 33.000 euro.

Een Audi A1 Sportback occasion is er vanaf ongeveer 7.000 euro voor een vroeg exemplaar. Daarbij valt op dat voor de vijfdeurs Audi A1 Sportback doorgaans iets hogere prijzen worden gevraagd dan voor de driedeurs Audi A1. Een verklaring kan zijn dat er meer vraag is naar de Sportback, die met zijn extra portieren wat praktischer is. De tweede generatie Audi A1 Sportback (vanaf 2018) is te vinden vanaf zo’n 16.000 euro.

Het is ook mogelijk om de Audi A1 Sportback te rijden via een AutoScout24 auto-abonnement. Dat kan vanaf ca. 900 euro per maand. Dat is een vast bedrag waar de verzekering, het onderhoud, eventuele reparaties en de wegenbelasting al bij in zit. Bovendien heeft het contract een flexibele looptijd en kies je zelf het aantal kilometers dat je met de auto mag rijden.

Design

Buitenkant

Bij zijn introductie viel de Audi A1 Sportback op met zijn vlotte en hippe design met veel personalisatiemogelijkheden. Daarmee was het tot op zekere hoogte een atypisch Audi-model. Een opvallend detail zijn de dakbogen, die vaak in een contrasterende kleur zijn uitgevoerd. De Audi A1 was en is een directe concurrent voor auto’s zoals de MINI 3-deurs en 5-deurs en de toenmalige Citroën DS3. Vanwege de vele personalisatiemogelijkheden zul je zeker bij de eerste modelgeneratie niet snel twee dezelfde Audi A1 Sportback occasions tegenkomen. De Audi A1 Sportback was leverbaar met keuze uit enkele opvallende kleuren, maar in de praktijk zijn wit en zwart toch het meest verkocht. De tweede generatie Audi A1 Sportback ligt qua vormgeving meer in lijn met andere Audi-modellen en heeft (dus) een wat zakelijker design. De tweede generatie wordt ook meer gepositioneerd als een luxueuzer alternatief voor de Volkswagen Polo en vergelijkbare modellen.

Binnenkant

Zo hip als het exterieur was, zo zakelijk bleef het interieur. Zwart en strakke lijnen bepalen het thema. Afhankelijk van de uitvoering zorgen kleuraccenten nog wel voor wat vrolijkheid. Daarmee onderscheidt de Audi A1 Sportback zich dan weer van andere Audi-modellen. Qua uitrustingen bood en biedt de Audi A1 Sportback net als andere Audi’s een compleet aanbod, inclusief (bij zijn introductie) modern infotainment.

Veiligheid

Veiligheidsorganisatie Euro NCAP heeft zowel de eerste als tweede generatie van de Audi A1 Sportback beoordeeld met de volle score van vijf sterren. Audi biedt modellen met goede veiligheidsvoorzieningen en daarop is de compacte Audi A1 Sportback geen uitzondering. De tweede generatie Audi A1 scoorde zelfs 95% op het gebied van inzittendenbescherming.

Alternatieven

De eerste modelgeneratie Audi A1 Sportback was nadrukkelijk een concurrent voor de MINI 3-deurs en 5-deurs en de eerste Citroën DS3. Dat zijn net als de Audi hippe compacte hatchbacks met veel personalisatiemogelijkheden. De tweede modelgeneratie Audi A1 Sportback was wat zakelijker en meer bedoeld als luxueuzer alternatief in het B-segment. Binnen de Volkswagen Group vind je in dat marktsegment ook de SEAT Ibiza, Skoda Fabia en Volkswagen Polo. Samen met de Audi A1 Sportback zijn deze vier auto’s ook technisch aan elkaar verwant. Populaire modellen van andere merken in dit segment zijn de Citroën C3, Ford Fiesta, Hyundai i20, Kia Rio, Mazda 2, Nissan Micra, Opel Corsa, Peugeot 208 en Renault Clio.

FAQ

Is de Audi A1 Sportback zuinig?
Afhankelijk van modelgeneratie en uitvoering heeft de Audi A1 Sportback een gemiddeld verbruik van 3,8 tot 7,0 l/100 km.
Hoeveel pk heeft de Audi A1 Sportback?
Afhankelijk van modelgeneratie en uitvoering heeft de Audi A1 Sportback een vermogen van 63 kW (86 pk) tot 170 kW (231 pk).
Is de Audi A1 Sportback een goede auto?
De Audi A1 Sportback doet kwalitatief niets onder voor de hoger gepositioneerde Audi-modellen. Het is in ieder opzicht een echte Audi, alleen de afmetingen zijn kleiner.

Meer informatie

Meer links