Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
spyker-c8-l-02.jpg

Nederlandse automerken

De geschiedenis van de Nederlandse auto's en auto-industrie is - wereldwijd gezien - een verhaal van veel kleine of verdwenen initiatieven. Nedcar produceert geen puur Nederlandse automerken, maar werkt in opdracht van grote buitenlandse producenten. Nedcar produceert geen puur Nederlandse automerken, maar werkt in opdracht van grote buitenlandse producenten. Enkele van de deze geproduceerde automodellen zijn de Mini Cabrio en Countryman en de toekomstige BMW X1. Een hele prestatie voor een fabriek die in 2013 bijna failliet was gegaan na de gestopte productie van de Mitsubishi Colt en Outlander.

DAF, het bekendste Nederlandse automerk

Historisch gezien is DAF het enige grote automerk van Nederland. De DAF 600 uit 1959 was het eerste volwaardige model. Hierna volgden de DAF 33, DAF 44, DAF 55 en DAF 66. De laatste personenwagen van dit model rolde in 1975 van de band. Als producent van commerciële vrachtauto's is het merk DAF nog wereldwijd actief. DAF is bekend geworden als uitvinder van de variomatic, een continu variabele transmissie met een traploze overbrengingsverhouding. De auto kreeg hierdoor het vermogen om achteruit net zo snel te rijden als vooruit.

Nederlandse elektrische auto's

De Nederlandse auto speelt een zeer bescheiden rol als het gaat om elektrische aandrijving. Alleen de kleine sportwagen Carice Mk I is sinds 2014 als elektrische auto verkrijgbaar, een auto zonder dak, airbags, ruitenwissers en met een gewicht van slechts 350 kilo. Spijkstaal uit Spijkenisse produceerde tot 2015 elektrisch aangedreven voertuigen voor de zakelijke markt en consumentenmarkt. Na een faillissement kreeg het bedrijf in 2015 een doorstart in afgeslankte vorm. Vanuit Tilburg assembleert het Amerikaanse Tesla sinds 2013 zijn modellen voor de gehele Europese markt.

Nederlandse sportwagens

De Nederlandse sportauto zorgt wel voor enige aandacht voor de automerken van Nederland. De bekendste producent van exclusieve, met de hand gebouwde sportwagens is Spyker. Het merk was in 2007 zelfs naamgever van een Formule 1 renstal. Hoewel geteisterd door financiële problemen is het merk momenteel nog steeds actief. Een andere bekende producent is Donkervoort. Met zijn basis in Lelystad bouwt dit bedrijf sinds 1978 ultra lichte sportwagens. Kleinere automerken zijn Hansen met het model Hansen GT en Isis met de modellen AM02, RapX-s en Sniper-S. Een fabrikant van snelle raceauto's, speciaal voor gebruik op het circuit, is Saker Sportcars. Zo is de Vencer Sarthe sinds 2012 verkrijgbaar.

Nederlandse automerken lijst

Er zijn nog enkele kleine onafhankelijke producenten van exclusieve modellen. Momenteel geproduceerde Nederlandse automerken zijn onder andere Alphex, producent van de Firefly en Roadster kitcar, ABS, producent van 12 modellen onder de naam Lomax en Burton, modellen op een chassis van Citroën. Tot deze producten behoren ook Cyngus, buggy's op basis van een Citroën, Dakar, producent van onder licentie gebouwde terreinwagens, Le Patron, producent van complete auto's en bouwpakketten op basis van een Citroën en Huet Brothers, modellen gebaseerd op de Triumph TR6 cabriolet.

Enkele verdwenen merken

Een Nederlands automerk dat niet meer geproduceerd wordt is Omnia, gebouwd tussen 1906 en 1912. Andere merken die enkel nog als tweedehands te vinden zijn, zijn onder andere EWB, producent van kitcars tussen 1980 en 1989, MAX, bouwer van kleine sportieve personenwagens tussen 1989 en 1993, Empire, goed voor 2 modellen in 2001 en Belcar, producent van driewielige autoscooters.