Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Audi Q4

Compacte elektrische SUV met een actieradius van 450 km

Met een gebruikte Audi Q4 e-Tron kun je tot 450 kilometer elektrisch rijden. Dankzij deze flinke actieradius is dit een interessante elektrische auto om tweedehands te kopen. Deze compacte SUV heeft 5 zitplaatsen en een mooi afgewerkt interieur, dat stijlvol oogt. De auto kan prima zakelijk gebruikt worden vanwege de gunstige bijtelling en de uitstraling en ruimte die de auto biedt. Het hoge koppel geeft dit model bovendien voldoende trekkracht. Als gezinsauto doet de Q4 het echter ook prima. Lees meer

Model

In maart 2019 onthulde Audi een nieuwe concept SUV met volledig elektrische aandrijving. Dit model krijgt de naam Audi Q4 e-Tron en verschijnt eind 2020 op de Nederlandse markt. De Q4 e-Tron is een Compact Utility Vehicle (CUV) met 5 zitplaatsen en een coupé-achtige daklijn. Het model wordt door Audi tussen de bestaande Audi Q3 en Q5 gepositioneerd. Audi plaatst De Q4 e-Tron bovenin de middenklasse, waar het een premium alternatief vormt voor de Volkswagen I.D.3 en de Seat El-Born.

De Q4 e-Tron komt op het MEB platform te staan wat de Volkswagen Groep gebruikt voor de elektrische modellen. De voorruit van de Q4 ligt wat schuin en de raampartij ligt laag. Dit geeft de auto een fors uiterlijk. De Q4 krijgt zijruiten met stijlen en het zijaanzicht geeft een dynamische, snelle uitstraling aan dit model. Aan de gesloten grille, de herkenbare ‘quattro’-wielkasten, de verbonden achterlichtunits en het speciale plaatwerk rond de dorpels kun je zien dat het om een elektrisch model van Audi gaat.

Het interieur van dit model zal beschikken over de nieuwe versie van Audi’s Virtual Cockpit. In de middenconsole zit een 12,3 inch aanraakscherm voor het multimediasysteem, gericht op de bestuurder. De auto heeft een groot head-up display en verschillende functies kunnen via knoppen op het stuurwiel bediend worden. De speciale Solar Sky lak zorgt dat de binnenkant van de auto minder snel opwarmt.

De compacte afmetingen van de Q4 e-tron doen niets af aan de ruimte binnenin de auto. Er zit geen traditionele middenconsole in de auto, wat veel ruimte oplevert. Samen met de wielbasis van maar liefst 2,77 m zorgt dit voor heel veel extra binnenruimte, zowel voorin als achterin de auto.

In de komende jaren wil Audi nog meer SUV’s gaan introduceren met een e-Tron benaming. Denk bijvoorbeeld aan een e-tron Sportback, de e-tron GT 4-deurs coupé versie, Avant- en andere carrosserievarianten. De productie van de Audi Q4 gaat in 2019 eerst van start in het Hongaarse Györ. De andere modellen volgen later. De richtprijs voor een nieuwe Q4 e-Tron is € 60.000. Een gebruikte Audi Q4 zul je pas vanaf 2020 kunnen kopen.

Jaguar I-Pace en de Audi Q4 e-Tron

Kijken we naar de aanschafprijs, dan kost een nieuwe Jaguar I-Pace ongeveer 20.000 euro meer dan een Audi Q4 e-Tron. De Jaguar I-Pace heeft echter een actieradius van 300 kilometer en dat is 150 kilometer minder dan die van de Q4 e-Tron. Beide auto’s zijn voorzien van vierwielaandrijving en bieden plaats aan 5 inzittenden.

De accu van de Jaguar heeft een capaciteit van 80 kWh, die van de Audi heeft 5 kWh meer. Het vermogen wat de elektromotor van de Jaguar levert, is 400 pk, terwijl de Audi Q4 een gecombineerd vermogen heeft van 306 pk. De Jaguar heeft dus 100 pk extra vermogen en dat blijkt ook uit de snelheid: de I-Pace heeft 4,8 seconden nodig om van 0-100 km/u te rijden, de Q4 doet daar 1,5 seconden langer over.

Dankzij Audi e-quattro wordt het vermogen verdeeld, waarbij het grootste deel naar de achterwielen gaat. De gewichtsverdeling is 50:50 en dat zorgt voor een hele stabiele wegligging. De Jaguar is de leukste auto om te rijden. Deze auto weegt 300 kg minder dan de Audi. De balans en de afstemming van het onderstel zijn erg goed.

Qua uiterlijk lijken ze allebei op een crossover, maar de Jaguar ziet er heel anders uit in vergelijking met de Q4. De voorkant van de I-Pace is erg kort en de daklijn loopt behoorlijk schuin af. De wielen staan ver uit elkaar. De Audi Q4 e-Tron oogt vrij massief en heeft een lage raampartij. De golvende wielkasten en de grille maken dit een typische Audi.

De Audi heeft het mooiste interieur, waarin de kwalitatieve materialen een afwerking van het hoogste niveau hebben. Het interieur van de I-Pace heeft niet hetzelfde niveau, maar het is wel erg mooi om te zien. Qua binnenruimte zit je in de Jaguar ook goed, dankzij de grote wielbasis.

De Jaguar I-Pace kan in 40 minuten tot 80 procent worden opgeladen, maar dat moet wel bij een snellaadstation. Laad je de auto thuis op dan duurt het ongeveer 13,5 uur om de auto volledig op te laden. De Audi kan in 8,5 uur opgeladen worden. Bij een snellader duurt het ongeveer 30 minuten om de auto tot 80% op te laden en dat gaat dus sneller dan bij de Jaguar.

Motoren

De Q4 e-Tron krijgt waarschijnlijk 2 elektromotoren en vierwielaandrijving. De elektromotor op de achteras heeft een vermogen van 204 pk (150 kW). En de motor op de vooras voegt nog eens 102 pk toe zodat het gecombineerde vermogen op 306 pk (225 kW) ligt. De motor bij de voorwielen springt alleen bij als het nodig is. Met deze aandrijving kan de Q4 e-Tron in 6,3 seconden versnellen naar 100 km/u. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/u.

De conceptversie van de Q4 heeft een accupakket van 82 kWh. Bij een volle acculading moet deze auto volgens de WLTP norm een bereik hebben van 450 km. Als de accu opgeladen wordt met 125 kW laders dan kan volgens Audi de batterij na 30 minuten voor 80% zijn opgeladen.

Uitrusting en opties

De Q4 e-Tron is voorlopig in 1 uitvoering leverbaar. Dit model is standaard uitgerust met o.a het volgende:

  • Solar Sky lak
  • 12 inch touchscreen met infotainment
  • Head up display met Augmented Reality-functie
  • 22 inch wielen
  • Bediening op het stuur
  • MMI navigatie plus en 4G WiFi

Daarnaast is het model standaard uitgerust met quattro vierwielaandrijving, een CO2, warmtepomp, een slim energie-terugwin-systeem en een geavanceerd warmtemanagement die allemaal zorgen dat er zoveel mogelijk energie bespaard wordt. Daarnaast heeft dit model ook nog speciale dagrijverlichting, bekledingstiksels die lijken op stroomkabels en een elektrische laadklep. Als hoogtepunt heeft de Q4 de optionele Audi virtual mirrors. Dit zijn digitale cameraspiegels waarvan de beelden op een digitaal oled-scherm in het interieur worden getoond.

De kofferbak heeft een inhoud van 600 liter en er is nog eens 60 liter extra bagageruimte beschikbaar onder de motorkap.

Zakelijk of privé rijden met de Audi Q4 e-Tron

Een gebruikte Audi Q4 e-Tron is een geschikte auto voor iedereen die elektrisch wil rijden en daarbij graag veel ruimte, 5 zitplaatsen en een hoge actieradius wenst. Dankzij de mooie afwerking van het interieur is deze Q4 een hele representatieve auto die zakelijk gebruikt kan worden. Het grote bereik, de Audi-techniek en de mogelijkheid tot snelladen zijn hierbij grote pluspunten.