Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
bmw-z3-front

BMW Z3

1 / 3
bmw-z3-front
bmw-z3-side
bmw-z3-back

Sterke punten

  • Optimaal rijplezier
  • Klassiek roadster-concept
  • Toch ook redelijke mate van comfort

Zwakke punten

  • Krap interieur
  • Spartaans naar moderne maatstaven
  • Let extra goed op onderhoudshistorie

BMW Z3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW Z3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW Z3: de klassieke roadster op z’n Duits

Met de BMW Z3 mengde het Duitse merk zich in 1996 in het klassieke roadster-segment, dat tot dan toe vooral toebehoorde aan de Britse en Japanse merken. De BMW Z3 combineert de eigenschappen van een roadster met de kwaliteiten van een BMW en biedt zo bijna ultiem rijplezier. Lees meer

Interesse in een BMW Z3

BMW Z3 occasions
BMW Z3 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Lage bouw, goede gewichtsverdeling en de rijkwaliteiten van BMW: een bijna perfecte combinatie
  • Combineert het klassieke roadster-concept met Duitse degelijkheid
  • Weet ondanks de sportieve prestaties ook het voor BMW typerende comfort te bieden
  • Extra exclusief in sportieve M-uitvoering

Technische gegevens

Motorisatie

De BMW Z3 was leverbaar met 1,8- tot 1,9-liter viercilindermotoren en zes-in-lijnmotoren met een inhoud van 2,0 tot 3,2 liter. De basismotor is al goed voor een 0-100-sprint in 10,3 seconden, in die tijd een heel nette waarde voor een roadster met een dergelijk relatief laag vermogen. De topsnelheid bedraagt 196 km/u. De krachtigste motor is voor de BMW Z3 in M-uitvoering en levert maar liefst 321 pk, waarmee de BMW Z3 na een nog altijd indrukwekkende 5,3 seconden de 100 km/u bereikt en doorgaat tot 250 km/u. Er zijn ook modellen die daar qua vermogen en prestaties tussenin zitten. Standaard is de BMW Z3 voorzien van een handgeschakelde vijfbak, maar een vier- of vijftrapsautomaat behoort ook tot de mogelijkheden. Alle BMW Z3-modellen hebben achterwielaandrijving.

Afmetingen

Naar moderne maatstaven heeft de BMW Z3 zeer compacte afmetingen. De lengte van vrijwel exact vier meter is vrij gemiddeld, maar de breedte van de auto bedraagt slechts 1,70 meter en de hoogte blijft beperkt tot 1,30 meter. De compacte buitenmaten zorgen wel ook voor beperkte binnenmaten. De BMW Z3 biedt plaats aan twee personen en de bagageruimte heeft een inhoud van slechts 165 tot 210 liter.

De belangrijkste specificaties op een rij

BMW Z3
Marktintroductie 1996
Lengte x breedte x hoogte 4,0 x 1,69 x 1,29-1,31 m
Wielbasis 2,45 m
Inhoud bagageruimte 165-210 l
Ledig gewicht 1.135-1.390 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.410-1.660 kg
Cilinderinhoud 1.796-3.201 cm3
Vermogen 85 kW (115 pk)-236 kW (321 pk)
Koppel 168-350 Nm
Topsnelheid 194-250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,5-5,3 sec
Tankinhoud 51 l
Verbruik 7,8-11,1 l/100 km
CO₂-uitstoot 198-268 g/km

Varianten

De BMW Z3 is er in verschillende uitvoeringen. In de eerste plaats zijn er de roadster-variant en de coupé-versie. Eventueel kun je de modellen van voor en na de facelift en de Amerikaanse versie (met iets afwijkende lichtunits) nog als afzonderlijke varianten zien. Een extra sportieve en exclusieve variant van beide carrosserievormen is de BMW Z3 M-uitvoering, met maar liefst 231 pk en een nog altijd indrukwekkende 0-100-acceleratietijd van 5,3 seconden. Speciale edities zijn er van de BMW Z3 nauwelijks uitgebracht, maar noemenswaardig is nog wel de James Bond Edition. Die werd in een gelimiteerde oplage van 100 exemplaren op speciale bestelling geleverd en was een ‘replica’ van de BMW Z3 in James Bond-film GoldenEye.

Prijzen

In Nederland had de BMW Z3 destijds een nieuwprijs die varieerde van ongeveer 30.000 euro voor het basismodel tot ruim 70.000 euro voor de sportieve M-versies. Daarbij zat weinig tot geen prijsverschil tussen de roadster en de Coupé. De roadster had wel een lagere vanafprijs, maar dat kwam doordat die ook met kleinere motoren leverbaar was. De Coupé is standaard rijker uitgerust.

De prijzen voor een BMW Z3 occasion lopen sterk uiteen. Een vroeg exemplaar met hoge kilometerstand is al voor minder dan 3.000 euro te vinden, terwijl een exemplaar in topconditie 30.000 euro kan kosten. Voor een goed bewaarde BMW Z3 M-versie in nieuwstaat kan de prijs zelfs oplopen richting de 60.000 euro.

Design

Buitenkant

De BMW Z3 is in principe een tweedeurs roadster volgens het klassieke principe: laag, lange voorzijde, zitplaatsen achteraan en een korte ‘kont’. Dit combineert de BMW Z3 met de BMW-designtaal van die tijd. De roadster heeft een elektrisch te openen softtop. Voor wie liever een vast dak boven zijn hoofd heeft bood BMW vanaf 1998 ook de BMW Z3 Coupé. Dat model valt op met een opvallende daklijn, die tot ver naar achteren hoog blijft en zo voor een vrij rechte achterzijde zorgt. Dat zorgt voor een praktische ruimte achterin, maar leverde de auto ook zijn bijnaam ‘sportschoen’ en aanverwante bijnamen op.

Binnenkant

Het interieur van de BMW Z3 is typerend voor een BMW uit die tijd, met eenvoudige maar elegante lijnen en een focus op de bestuurder. Zo is de middenconsole naar de bestuurder gedraaid en zit vrijwel alles onder direct handbereik. De afwerking is keurig op BMW-niveau, net als de uitrustingen. Wel is het interieur van de BMW Z3 aan de krappe kant, zeker voor langere personen. De bagageruimte houdt ook niet over, zelfs niet bij de BMW Z3 Coupé.

Veiligheid

De BMW Z3 is nooit getest door de Euro NCAP of een vergelijkbare veiligheidsorganisatie. Wel kun je kijken naar de veiligheidsuitrustingen aan boord. Zo is de BMW Z3 standaard voorzien van airbags, ABS en tractiecontrole. Voor zijn tijd heeft de BMW Z3 de veiligheidszaken keurig op orde. Natuurlijk zijn de veiligheidstechnologieën in de loop der tijd wel verder ontwikkeld. De geavanceerde systemen van tegenwoordig ontbreken en ook hebben moderne sportwagens betere kreukelzones.

Alternatieven

De BMW Z3 was een model in het roadster-segment. Deze markt is de laatste decennia een nichemarkt, maar alternatieven voor de BMW zijn er zeker. Een van de weinige moderne compacte roadsters is de Mazda MX-5 (vanaf 1989), die in verschillende opzichten een gelijkwaardig alternatief is voor de BMW Z3. Bovendien zijn van de Mazda meer exemplaren beschikbaar op de occasionmarkt. Vaak is de Mazda ook voordeliger, al kan dat natuurlijk per exemplaar verschillen. Wie meer luxe wil, kan ook terecht bij de ongeveer even oude Mercedes-Benz SLK of de eerste generatie Porsche Boxster. Van deze twee modellen houdt de Mercedes-Benz SLK het meest vast aan het traditionele roadster-concept, maar wel met meer focus op comfort en luxe aan boord. De Porsche Boxster onderscheidt zich in dit gezelschap met zijn middenmotor. Dat zorgt voor een ander soort rijbeleving dan bij de klassieke roadster, maar de Porsche biedt minstens zo veel rijplezier.

FAQ

Wat kost een BMW Z3?
De BMW Z3 had in Nederland een nieuwprijs van zo’n 30.000 tot ruim 70.000 euro. Een BMW Z3 occasion is al te vinden voor minder dan 3.000 euro, maar de vraagprijs kan voor uitzonderlijk mooie exemplaren oplopen richting de 60.000 euro.
Wat voor motor heeft een BMW Z3?
De BMW Z3 was leverbaar met 1,8- tot 1,9-liter viercilindermotoren en zes-in-lijnmotoren met een inhoud van 2,0 tot 3,2 liter. Dit zijn allemaal benzinemotoren.
Wat moet je op letten bij aanschaf van een BMW Z3?
Over het algemeen is de BMW Z3 een betrouwbare auto, maar het is aan te raden om vooral de werking van elektronische uitrustingen extra goed te controleren. Ook wil het dakmechanisme wel eens een storing geven. In het algemeen geldt voor dit soort sportieve auto’s dat het extra belangrijk is om de onderhoudshistorie te controleren. Met een BMW Z3 die opvallend goedkoop wordt aangeboden, loop je een grotere kans op (verborgen) gebreken en/of benodigd onderhoudswerk.

Beoordelingen voor BMW Z3

31 Beoordelingen

4,6

Meer informatie

Modellen

Meer links