Break te koop: tweedehands en nieuw

Break

Overzicht van de populairste stationwagen

Een break occasie nodig? U vindt onderaan deze pagina honderden break zoekertjes in België terug. U kan eveneens 1 advertentie voor uw tweedehands break gratis plaatsen (enkel voor particulieren) met 15 foto's gedurende 1 maand. De stationwagon, ook wel stationcar, combi of break genoemd, heeft zich pas de afgelopen 20 jaar in Europa tot een comfortabele familiewagen met veel ruimte en comfort ontpopt, want voor die tijd werd dit model voor professionele doeleinden gebruikt. Met name de stationwagon van de VW Passat is bij particuliere klanten enorm populair geworden en wordt inmiddels beter verkocht dan de gelijknamige limousine. Maar ook de Opel Vectra en de Ford Mondeo behoren tot de veel verkochte stationwagons.

De meeste autofabrikanten voorzien hun stationwagons van eigen namen om zich te onderscheiden van de concurrentie; zo hebben de VW-breaks de toevoeging Variant, bij Ford heten ze Turnier, bij Opel Caravan en bij BMW Touring.

De naam combi is een afkorting van combinatiewagen, omdat de combi aanvankelijk als een combinatie van personenauto en vrachtauto werd beschouwd, waarbij dankzij het royale laadvlak naast personen ook voorwerpen eenvoudig konden worden getransporteerd.

Een break staat in de meeste gevallen op hetzelfde chassis als de limousine van hetzelfde type en soms zijn er ook breakuitvoeringen van kleine auto's. Door een extra achterstijl en een verlengd dak ontstaat de grote bagageruimte. Aangezien breaks vrijwel altijd vijfdeursauto's met een achterklep zijn, wordt probleemloos inladen vanaf alle zijden gegarandeerd.

Voor het geval dat er nog meer ruimte nodig is, kan bij veel stationcars ook de achterbank worden omgeklapt, waardoor de auto tot aan de voorstoelen kan worden volgeladen. Omdat de achterbankleuning in de meeste gevallen uit twee delen bestaat, is het ook mogelijk om maar één deel om te klappen om nog een extra persoon mee te laten rijden. Een versterkte achteras biedt in dergelijke gevallen natuurlijk de nodige veiligheid.