Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Skoda Fabia

Auto van het Jaar 2015

De Skoda Fabia is een compact stadsvoertuig of zogenaamde supermini. De auto wordt sinds 1999 geproduceerd door de Tsjechische bouwer Skoda. Het is de opvolger van de Skoda Felicia, die werd stopgezet in 2001. De Fabia is oorspronkelijk (Typ 6Y) beschikbaar als hatchback, stationwagon (de Fabia Combi) en sedan. Vanaf 2007, in de tweede generatie (Typ 5J), verschijnt hij als hatchback en stationwagon. De derde generatie (Typ NJ) begint in 2014. In 2015 wordt de Fabia “Overall Winner” en “Best Small Car of the Year” van het “What Car?” magazine. Lees meer

Video - Skoda Fabia Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Skoda Fabia

De Skoda Fabia technisch bekeken

De eerste generatie Skoda Fabia (Typ 6Y) wordt gepresenteerd in september 1999 op de Motor Show van Frankfurt. De stationwagon, Fabia Combi, komt een jaar later, in september 2000, en verschijnt eerst op de Motor Show van Parijs. Deze Combi is de eerste Fabia die gebruikmaakt van het VW Groep A04 platform, dat ook de VW Polo Mk4 en de SEAT Ibiza een basis geeft. Het vroege succes van de Fabia is grotendeels te danken aan de samenwerking met Volkswagen, dat alle mechanische componenten mee uitwerkt. Vervolgens worden de pakketten aangeboden tegen prijzen onder die van alle andere VW Groep modellen. Eigenlijk zijn alleen de Fabia motoren nog echt Skoda. Het zijn de 1.0 en de 1.4 8V MPI motoren, afgeleiden van de Skoda 1.3 motor. Zij worden ook al gebruikt in de Skoda’s Estelle en Favorit, gebouwd voor het VW-tijdperk.

De nieuwe generatie Skoda Fabia

De tweede generatie Skoda Fabia (Typ 5J) wordt gepresenteerd in maart 2007, op de Motor Show van Genève. De verkoop start een maand later, in april. Deze Fabia maakt nog steeds gebruik van het PQ24 platform. Hij is vooralsnog iets groter dan zijn voorganger en lijkt nu wat meer op de Roomster, een kleine multi-purpose vehicle (MPV). De buitenkanten van beide voertuigen worden dan ook samen ontwikkeld en zijn bedoeld om te matchen in het plan van designers Thomas Ingenlath en Peter Wouda. De stationwagon, Fabia Combi, wordt aangekondigd in augustus 2007. In september van datzelfde jaar verschijnt hij op de Motor Show van Frankfurt. In vergelijking met de vorige generatie is hij 7 mm langer, 46 mm hoger en de kofferbak is 54 liter groter (480 liter). De motoren zijn dezelfde als in de hatchback, zonder de 1.2 van 44 kW. Een facelift van de Fabia wordt gelanceerd in 2010, op de Motor Show van Genève. Hij valt op door zijn nieuwe voorbumper en mistlampen. Binnenin is er onder andere een nieuw stuur. De derde generatie Fabia wordt gelanceerd in oktober 2014, op de Motor Show van Parijs. Hij wordt gebouwd in Mladá Boleslav (Tsjechië). De productie van de Combi start er in december 2014. Net als de gefacelifte VW Polo Mk5, die start in hetzelfde jaar, ondergaat de Fabia Mk3 een substantiële technische herziening. Het platform verschuift naar PQ26, een mix van het PQ25 platform (VW Polo Mk5) en het MQB platform, dat zeven verschillende VW Groep modellen ondersteunt. Ook het chassis is gewijzigd en grijpt meer terug naar de oorspronkelijk Fabia uit 1999. Zo is deze versie weer 90 mm breder en 30 mm lager dan de vorige generatie. Hoewel hij tegelijk 8 mm korter is, kan de nieuwe Fabia toch meer zitruimte leveren dankzij een verlengde wielbasis. Het gewicht wordt 65 kg teruggebracht. Ook stilistisch grijpt designer Marko Jevtic ondertussen naar eigen zeggen terug naar de simpliciteit en het minimalisme van de Typ 6Y. Qua veiligheid is de Fabia MK3 nu verder uitgerust met een nieuw Front Assist systeem. Dat verzamelt data via een radarsensor en kan de bestuurder zo waarschuwen en/of zelf de auto afremmen wanneer een aanrijding waarschijnlijk wordt (bij bepaalde snelheden). Het systeem draagt bij aan een maximale veiligheidsscore van 5 sterren (Euro NCAP).

Skoda Fabia modellen en prijsklassen

Zoals gezegd verschijnt de Skoda Fabia aanvankelijk als hatchback (basismodel), stationwagon (Fabia Combi) en saloon (Fabia Sedan). In 2003 verschijnt er vervolgens ook nog een hot hatch diesel, de Fabia VRS. Vanaf de tweede generatie verdwijnt dit laatste model, samen met de sedan. Voorts worden er drie uitrustingen aangeboden. Aanvankelijk heten die Classic, Comfort en Elegance. Het middenpakket wordt later gewijzigd in Ambiente, zodat het beter aansluit bij de andere Skoda uitrustingen. De motoren van de Fabia Mk3 zijn geleend van de Polo Mk5. Het zijn de 1.0 MPI CHYA van 999 cc, de 1.2 TSI CJZC (EA211) van 1.197 cc en de 1.4 TDI CUSB van 1.422 cc, een 12V DOHC dieselmotor met common rail turbo. Naast het basismodel en de Combi verschijnt nu ook nog de Fabia Greenline, een uiterst zuinige versie. In dit voertuig verschijnt de 1.2 TDI, de Polo Mk5 motor die afwezig blijft in de rest van de line-up.

Beoordelingen voor Skoda Fabia

307 Beoordelingen

4,5