Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
skoda-rapid-front

Skoda Rapid

1 / 3
skoda-rapid-front
skoda-rapid-side
skoda-rapid-back

Sterke punten

  • Goede rijeigenschappen
  • Bescheiden onderhoudskosten
  • Interieurruimte

Zwakke punten

  • Interieurafwerking
  • Emissies
  • Onopvallende vormgeving

Skoda Rapid/Spaceback : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Skoda Rapid/Spaceback, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Skoda Rapid: bescheiden maar ruime allrounder

Skoda lanceert de Rapid in 2013. Die dicht het gat tussen de Skoda Fabia en Octavia. Net als de Skoda Roomster deelt de Skoda Rapid zijn basis met diverse modellen van de Volkswagen Group. De Rapid is verschenen als een op een sedan lijkende vijfdeurs hatchback en als de stationwagonachtige Spaceback. Lees meer.

Interesse in een Skoda Rapid

Skoda Rapid occasions
Skoda Rapid dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Comfortabel
  • Veel waar voor je geld
  • Precieze besturing, goede wegligging en wendbaarheid
  • Ideale gezinsauto met riante kofferruimte

Technische gegevens

Motorisatie

De Skoda Rapid is geleverd met benzine- en dieselmotoren. De benzinemotoren zijn de driecilinder 1.2 met 55 kW (75 pk), de viercilinder 1.2 TSi en 1.4 TSI met – afhankelijk van het bouwjaar – 63, 66, 77, 81, 90 en 92 kW (85, 90, 105, 110, 122, 125 pk) en driecilinder 1.4 TDI en viercilinder 1.6 TDI-turbodiesels met 66, 77 en 85 kW (90, 105 en 116 pk). Vanaf 2017 totdat het model verdween in 2019 was het motorenaanbod veel beperkter, met driecilinder 1.0 TSI-motoren met 70 en 81 kW (95 en 110 pk) en één driecilinder 1.4 TDI met 66 kW (90 pk). Er zijn niet alleen handmatig te bedienen 5- en 6-trapstransmissies, maar ook 7-traps DSG-automaten.

Afmetingen

De Skoda Rapid Spaceback, de langst geproduceerde versie, is 4,30 meter lang, 1,71 meter breed en 1,46 meter lang. De wielbasis bedraagt 2,60 meter. Apart maar grappig feitje is dat de bagageruimte van de gewone Rapid, de vijfdeurs hatchback, met 550 liter groter is dan die van de ‘stationwagonvariant’, de Spaceback. Die hatchbackversie is dan ook bijna twintig centimeter langer. Het verschil zit hem in de overhang achter, want beide varianten hebben dezelfde wielbasis van 2,60 meter. De Skoda Rapid is een echte middenklasser, alle inzittenden hebben in beide versies voldoende ruimte.

De belangrijkste specificaties op een rij

Skoda Rapid (Spaceback)
Marktintroductie 2013
Lengte x breedte x hoogte 4,48 (4,30) x 1,71 x 1,46 m
Wielbasis 2,60 m
Inhoud bagageruimte 550 (415 l)-1.380 l
Ledig gewicht 1.035-1.180 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.595-1.740 kg
Cilinderinhoud 999-1.598 cm3
Vermogen 55-92 kW (75-125 pk)
Koppel 112-250 Nm
Topsnelheid 175-184 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,0-13,9 sec
Tankinhoud 55 l
Verbruik 4,0-6,1 l/100 km
CO₂-uitstoot 103-137 g/km

Varianten

De Skoda Rapid verschijnt in 2013 in twee gedaanten op de Nederlandse markt. De fraaie strakke hatchback oogt als een vierdeurs sedan, maar heeft toch echt een ‘vijfde deur’. Dit model is tot in 2017 leverbaar. De aan de achterzijde afgeknotte Rapid Spaceback blijft – na een lichte facelift in 2017 – tot in 2019 te koop. Er zijn, zoals gebruikelijk bij de merken van de Volkswagen Group, talloze varianten, waarvan de Active in principe de instapper is en versies met de namen Ambition, Elegance en Style de pretentieuze(re) uitvoeringen zijn. Na de bescheiden facelift in 2017 – met een ietwat aangepaste voorzijde met nieuwe bi-xenonlampen en LED-dagrijverlichting en op de luxere versies een verchroomde strip in de bumpers – is het aantal uitvoeringen nog slechts twee: basisuitvoering Drive en topversie Clever. Heel overzichtelijk.

Prijzen

In 2013 introduceert Skoda de Rapid (hatchback) voor prijzen vanaf 14.160 euro – de prijzen lopen in de loop der jaren op tot zo’n 27.000 euro voor de topversies. De Rapid Spaceback kost de eerste jaren minimaal 16.240 euro, maar in 2015 verschijnt de 1.2 TSI Greentech 90 pk voor 15.890 euro. Ook van de Spaceback lopen de nieuwprijzen op tot ongeveer 27.000 euro.

Na de facelift liggen de nieuwprijzen voor de Skoda Rapid Spaceback tussen de 19.750 en 25.250 euro.

Het aanbod occasions van de Skoda Rapid is bescheiden, conform het karakter van de auto. En van het bescheiden aanbod neemt de Rapid Spaceback veruit het grootste deel voor zijn rekening. Dat is ook logisch omdat die carrosserievariant ook langer op de markt is geweest. De hatchbacks zijn natuurlijk gewoon ouder. Je vindt al een occasion van de Skoda Rapid of Rapid Spaceback voor prijzen vanaf zo’n 5.000 euro, maar dan heb je er wel een met een paar ton aan kilometers op de teller. De vijfdeurs hatchback en de Spaceback ontlopen elkaar niet veel in prijs, al is de hatchback meestal voordeliger omdat die ouder is – in 2017 schrapte Skoda die uit het modellengamma.

En voor wie het nog aandurft: zijn er nog diesels te vinden? Nou, nauwelijks. Een verdwaald exemplaar met 1.4 of 1.6 TDI turbodieselmotor kun je voor tussen de 6.000 en 9.000 euro misschien nog wel vinden, maar dan moet je wel heel graag nog diesel willen rijden, zolang dat nog kan.

Design

Buitenkant

De oorspronkelijke Skoda Rapid is een vijfdeurs hatchback die door zijn kleine kont een sedan lijkt. De Rapid is – zeker in de wat rijker aangeklede uitvoeringen – een compacte, stoere maar fraai geproportioneerde gezinsauto. De Spaceback oogt meer als een stationwagon – wat ie feitelijk ook is – al heeft hij door zijn ingekorte overhang aan de achterzijde wat ongemakkelijke verhoudingen.

In 2017 geeft Skoda de Rapid Spaceback een kleine facelift – het is dan einde verhaal voor de hatchback – waarbij het nieuwe driecilindermotoren en een nieuwe voorzijde introduceert. De voorzijde is nu voorzien van bi-xenon verlichting en dagrijverlichting met LED-technologie. De Rapid Spaceback is vanaf de facelift ook voorzien van nieuwe mistlampen en zwarte achterlichten.

Binnenkant

De basisuitrusting van de sedan omvat in totaal zes airbags, centrale portiervergrendeling, stuurbekrachtiging, een in hoogte verstelbaar stuurwiel en elektrisch bedienbare zijruiten. Ook de veiligheidssystemen ABS en ESP behoren tot de standaarduitrusting. De uitrustingen Ambition en Elegance zijn af fabriek voorzien van airconditioning.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid scoort de Skoda Rapid de maximale vijf sterren in de Euro NCAP-veiligheids- en crashtests van 2012, als de auto nog niet in Nederland leverbaar is. De zwakste scores zijn 71 procent voor de ingebouwde veiligheidssystemen en de bescherming van voetgangers scoort een vrij bescheiden 69 procent. Maar alles is relatief, want de Skoda Rapid beschermt zijn inzittenden wél goed. Euro NCAP waardeert de auto met een score van 94 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden en met 80 procent voor de bescherming van kinderen in de auto. Bij elkaar was dat in 2012 goed voor de maximale sterrenscore van Euro NCAP.

Alternatieven

De Golf van Volkswagen – waartoe Skoda immers behoort – is de eerste auto waaraan je denkt als alternatief voor de Skoda Rapid, hoewel hij qua grootte en ruimte achterblijft. De prijs-prestatieverhouding is voor beide modellen vergelijkbaar. De Opel Meriva heeft niet zo’n sportief karakter, maar biedt voldoende comfort, zelfs voor lange reizen en gezinnen. Een ander alternatief is de opvolger van de Skoda Rapid, de Skoda Scala – een goede optie uit de eigen gelederen van de fabrikant. De Scala is qua constructie vrijwel identiek aan de Rapid.

Andere mogelijke alternatieven zijn de Seat Leon, de Audi A3, de Opel Astra, Hyundai i30, Kia Ceed en de alomtegenwoordige Toyota Corolla.

FAQ

Hoeveel kost een Skoda Rapid?
De Skoda Rapid is alleen nog als occasion verkrijgbaar. Dan kun je ze aanschaffen voor prijzen vanaf ongeveer 5.000 euro tot bijna de nieuwprijs van vijf jaar geleden, afhankelijk van de kilometerstand en de uitrustingsvariant.
Hoe lang werd de Skoda Rapid geproduceerd?
De Skoda Rapid rolde van 2012 tot 2019 van de productielijn, maar was pas sinds 2013 in Nederland op de markt.
Wie bouwt de Skoda-motoren?
Skoda behoort natuurlijk tot het Volkswagen-concern, maar het Tsjechische Skoda heeft zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav, Tsjechië, waar het ook de motoren produceert.
Hoeveel pk heeft een Skoda Rapid?
Afhankelijk van het model en de motor varieert het vermogen van de Skoda Rapid van 55 tot 92 kW (75 tot 125 pk).

Beoordelingen voor Skoda Rapid/Spaceback

20 Beoordelingen

4,9