Mazda MX-3 te koop: tweedehands en nieuw

Mazda MX-3

Mazda MX-3

De Mazda MX-3 verscheen in 1991 op de markt en werd tot 1998 op basis van de Mazda 323 geproduceerd. Vervolgens verscheen er geen directe opvolger. In Noord-Amerika werd de auto, in samenwerking met partner Ford, als Precidia verkocht en in Azië als Eunos Presso of Autozam AZ-3. De MX-3 heeft een luxe monocoque carrosserie, een carrosseriesoort die vanwege haar lichtheid en krachtopname al decennialang in de motorsport wordt toegepast. Lees meer

Informatie over Mazda MX3

De sportcoupé is 4,22 meter lang en heeft een kofferruimte met een laadvolume van 289 liter. De MacPherson-vering in de wielophanging en de dubbele, dwars geplaatste wieldraagarmen aan de achteras zorgen voor hoge stabiliteit en veiligheid.

In de eerste generatie was de Mazda MX-3 met twee verschillende benzinemotoren verkrijgbaar: een 1,6 liter viercilindermotor met 65 kW/88 pk en de sportieve 1,9 liter V6-motor met 98 kW/133 pk. In 1994 werd de basisvorm van de auto gemodificeerd en aangepast aan de moderne tijd.

Airbags en een beschermingssysteem tegen botsingen in de flank zorgden sindsdien voor de veiligheid van de inzittenden, terwijl ABS en schijfremmen het rijgedrag in gevaarlijke situaties verbeterde. De ruiten, het schuifdak en de buitenspiegels werden voortaan elektronisch bediend. Maar Mazda wijzigde ook de motoren: de viercilindermotor maakte plaats voor een DOHC-motor met 79 kW/107 pk, terwijl de zescilindermotor voortaan een prestatievermogen van nog maar 95 kW/129 pk had. Het lage gewicht van het voertuig en het diepe zwaartepunt zorgden er echter voor dat de Mazda MX-3 alsnog binnen 8,5 seconden van nul naar honderd kon accelereren.