Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
volkswagen-id3-front

Volkswagen ID.3

1 / 3
volkswagen-id3-front
Volkswagen ID.3
volkswagen-id3-back

Sterke punten

  • Uitgebreid motorengamma
  • Veel binnenruimte
  • Aanvaardbare basisprijs

Zwakke punten

  • Dure optiepakketten
  • Moeilijke bediening
  • Smaakgevoelig design

Volkswagen ID.3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen ID.3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volkswagen ID.3: Een nieuw begin voor Volkswagen

De ID.3 was niet de eerste elektrische Volkswagen, maar hij betekende wel de start voor een zuiver elektrische familie van modellen: de ID’s. Daarin zette de ID.3 de toon met een competente elektrische aandrijflijn, een aerodynamisch design en een compleet nieuw ontworpen cabine. Lees meer

Interesse in een Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 occasions
Volkswagen ID.3 nieuwe auto's
Volkswagen ID.3 dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Wil je het milieu een handje helpen, dan hoef je tegenwoordig niet meer bij de nichemerken langs gaan. Want ook Volkswagen biedt inmiddels een complete, zuiver elektrische modelfamilie aan, en de ID.3 was daarvan de eerste telg.
  • De ID.3 komt met een uitgebreid gamma aan elektromotoren en batterijen. Zo is er voor ieder wat wils, van betaalbaar tot verrassend krachtig.
  • De ID.3 is vanaf de basis ontworpen als elektrische auto, en daardoor heeft Volkswagen de ruimte optimaal kunnen benutten. Zo krijg je even veel binnenruimte als in de Passat, met de voetafdruk van een Golf.
  • Toch hoef je niet je hele vermogen neer te tellen voor deze elektrische gezinswagen. Heb je genoeg aan een basismodel dan kost die je maar net iets meer dan een degelijk uitgeruste Golf.

Belangrijke gegevens

Motoren

De ID.3 is het eerste model in Volkswagens zuiver elektrische familie. De klant krijgt de keuze uit verschillende vermogens en kilometer-bereiken. Zo biedt de basisversie van de ID.3, de Pure, een actieradius van 349 kilometer volgens de WLTP-meetmethode. Die haalt hij uit een accupakket van 45 kWh, dat zijn stroom stuurt naar een elektromotor met 150 pk op de achteras. Wil je wat meer reikwijdte, dan biedt Volkswagen de ID.3 ook aan met een 58 kWh-accu, goed voor 426 kilometer. Die kan je combineren met een elektromotor met 145 pk (Pro) of een model met 204 pk (Pro Performance). Tot slot is er een versie met een 77 kWh-batterij en een actieradius van 553 kilometer onder de noemer Pro S, en die wordt eveneens geleverd met de elektromotor met 204 pk.

Afmetingen

De Volkswagen ID.3 wil de elektrische Golf zijn, en de buitenmaten zijn ook niet zo verschillend. Zo meet de ID.3 4,26 meter in de lengte, 1,81 meter in de breedte en 1,57 meter in de hoogte. Daarmee is hij dus maar een paar centimeter breder en langer dan een Volkswagen Golf met verbrandingsmotor.

Toch kan Volkswagen met trots zeggen dat de binnenruimte eerder overeenkomt met die van de nochtans veel grotere Passat, en op vlak van zitruimte is dat ook niet gelogen. De ID.3 voelt zeer ruim aan binnenin, en biedt dan ook moeiteloos plaats voor tot vijf personen. De koffer meet 385 liter, waarmee die wel maar 5 liter groter is dan de bagageruimte van een Golf en dus niet meteen Passat-waardig genoemd kan worden. Dat neemt echter niet weg dat de auto ook op dat vlak meer dan ruim genoeg is voor de dagelijkse boodschappen.

Varianten

Volkswagen produceert de ID.3 in verschillende versies: de Pure, de City, de Style, de Life, de Pro, de Business, de Tech, de Max en de Pro S. Op het moment wordt echter alleen de Pro S aangeboden als gevolg van productie-achterstand door grondstoftekorten. Die versie biedt niet alleen een flinke accu en heel wat vermogen, maar ook veel basisuitrusting zoals adaptieve cruise control, een achteruitrijcamera en een navigatiesysteem. De stalen velgen met wieldeksels geven echter al weg dat je ook hier nog heel wat opties dient bij te bestellen indien je de auto mooi wil uitrusten, en dat geldt al helemaal voor de (momenteel niet verkrijgbare) Pure Performance-basisversie.

Prijzen

Indien je momenteel dus naar de Volkswagen-dealer gaat voor een ID.3, dan kun je alleen de Pro S-versie bestellen met een basisprijs van 43.410 euro. Dat is niet weinig, maar dat ligt er natuurlijk aan dat de goedkopere versies van de ID.3 op dit moment niet verkrijgbaar zijn. Zo kostte de basisversie eigenlijk slechts 31.085 euro, en dat is weinig geld voor een bruikbare EV. Aan die prijs moest je het natuurlijk wel stellen met een schaars uitgeruste auto.

Design

Exterieur

Niet alleen de aandrijflijn, maar ook het design van de ID.3 was revolutionair naar Volkswagen-maatstaven. Het anders zo modale merk kwam bij de lancering van deze elektrische auto namelijk plots met een volledig ander design op de proppen, niet alleen ten opzichte van de rest van zijn gamma maar ook ten opzichte van vrijwel alle andere auto’s. Zo werd het koetswerk bijna volledig gladgestreken, en neemt de auto een efficiënte druppelvorm aan. Het mag dus duidelijk zijn dat de ID.3 ontworpen werd in de windtunnel, en dat merk je dan ook aan zijn luchtweerstandscoëfficiënt. Die bedraagt namelijk slechts 0.267, een prima waarde voor een consumenten-auto. Dat betekent echter ook dat het esthetische minder voorop stond tijdens het ontwerpproces, waardoor veel mensen de ID.3 geen mooie auto vinden.

Interieur

Ook functionaliteit stond hoog op het lijstje in het design van de ID.3. Zo is de vorm van de auto optimaal aangepast aan het compacte formaat van de aandrijflijn, waardoor er geen ruimte verloren gaat. Dat maakt de ID.3 opmerkelijk ruim binnenin. Over de ergonomie wordt echter wel vaak geklaagd, want om kosten te drukken heeft Volkswagen zo weinig mogelijk fysieke bedieningselementen in de cabine verwerkt. Zo schuilt het grootste deel van de bediening, van de achterste zijruiten tot het audiovolume of de verlichting, in aanraakgevoelige paneeltjes of schermen. Dat betekent dat het leven met een Volkswagen ID.3 wel wat gewenning vraagt, al blijft er natuurlijk wel een rustgevend minimalistische cabine over.

volkswagen-id3-interior

Veiligheid

Bij zijn lancering in 2019 ging de Volkswagen ID.3 ook langs bij de Euro NCAP, de Europese instelling die zich bezighoudt met het beoordelen van nieuwe wagens op vlak van veiligheid. Die gaven de elektrische Volkswagen de topscore van vijf op vijf sterren, met vooral goede punten op vlak van bescherming voor kinderen achterin en actieve veiligheidssystemen. De ID.3 beschikt dan ook standaard over een geavanceerd botspreventie-systeem dat ook voetgangers en fietsers herkent, en krijgt in alle gevallen een rijstrookassistent mee. Verder is er ook een centrale airbag in de cabine gemonteerd die in het geval van een zijdelingse aanrijding moet vermijden dat beide voorste inzittenden met elkaar in aanraking komen.

Alternatieven

De markt van de elektrische auto’s groeit met de dag, dus ook de ID.3 krijgt er steeds meer concurrenten bij. Zo was bij zijn lancering de Nissan Leaf misschien wel het belangrijkste alternatief, maar is daar intussen ook de Renault Mégane E-Tech Electric bijgekomen. In de budgetvriendelijke hoek vinden we dan weer de MG 4, terwijl de Cupra Born meer sportiviteit en stijl biedt op basis van hetzelfde platform als de Volkswagen ID.3.

FAQ

Is de Volkswagen ID.3 goedkoop?
In zijn absolute basisversie is de Volkswagen ID.3 verrassend betaalbaar voor een elektrische auto. Zo noteerden we in 2021 een prijs van 31.085 euro voor de goedkoopste versie. Die beschikte dan echter over de kleinste batterij en weinig opties, waardoor je uiteindelijk vaak even veel betaalt voor een goed uitgeruste ID.3 als voor zijn elektrische concurrenten.
Hoever rijdt een Volkswagen ID.3 op één laadbeurt?
Het rijbereik van de ID.3 hangt af van de gekozen versie. Zo biedt de basisversie een batterij van 45 kWh, waarmee je 352 kilometer moet kunnen halen. De ID.3 Pro met 58 kWh-accu is goed voor 426 kilometer, en de topversie met 77 kWh onder de vloer belooft 553 kilometer. Let er wel op dat deze cijfers spreken over ideale omstandigheden, en het rijbereik dus onderhevig is aan bijvoorbeeld buitentemperatuur en rijgedrag.