Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jaguar-xj-front

Jaguar XJ

1 / 3
jaguar-xj-front
jaguar-xj-side
jaguar-xj-back

Sterke punten

  • Degelijke zakensedan
  • Britse charme
  • Zeer veel comfort

Zwakke punten

  • Hoog prijskaartje
  • Dorstige motoren
  • Niet meer in productie

Jaguar XJ : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jaguar XJ, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Jaguar XJ: statige Britse zakenauto

De XJ is een grote, luxe sedan van de Britse autobouwer Jaguar. Vanaf 1970 was de XJ het belangrijkste model van Jaguar. Het was het laatste model waar Jaguar-oprichter Sir William Lyons bij betrokken was. Er zijn vijf verschillende generaties, die uitkwamen in 1968, 1986, 1994, 2003 en 2009. Lees meer

Interesse in een Jaguar XJ

Jaguar XJ occasions
Jaguar XJ nieuwe auto's
Jaguar XJ dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Comfortabel en ruim interieur
  • Ideale zakenauto
  • Grote motoren
  • Vrij unieke verschijning in Nederland

Technische gegevens

Motorisatie

De XJ was jarenlang hét topmodel van Jaguar. Onder de motorkap lag in de jaren 70 en 80 altijd een grote zes- of twaalfcilinder. Vanaf de jaren 90 werden deze vervangen door V6- en V8-motoren. Een viercilinder zul je nooit tegenkomen in de statige Britse auto.

De laatste generatie Jaguar XJ – die van 2010 tot 2019 in productie was - combineert een hoog comfort met krachtige motoren. Ondanks zijn enorme omvang en gewicht maakt de edele sedan indruk met eersteklas rijprestaties. Verscheidene benzine- en dieselmotoren in verschillende prestatieniveaus passen zich aan de verschillende eisen van de klanten aan.

Dieselfans kunnen kiezen uit een 221 kW (300 pk) sterke 3,0-liter V6-motor, die van 2015 tot het einde van de productie leverbaar was. Het maximumkoppel bedraagt 700 Nm, en de topsnelheid wordt bereikt bij 250 km/h per uur. Voor de sprint van nul tot 100 km/u heeft de XJ op diesel slechts 6,2 seconden nodig. Het verbruik is met 7 l/100 km relatief laag.

De benzinemotoren van de Jaguar XJ bieden nog meer vermogen. Zelfs de instap 2,0-liter V6-motor voor de Nederlandse markt levert 176 kW (240 pk), met een gecombineerd verbruik van 8,4 l/100 km. De auto haalt een topsnelheid van 241 km/u, met een maximumkoppel van 340 Nm. Snelheidsduivels kunnen kiezen voor het XJ R575-model, een speciale sportversie. 404 kW (550 pk) en 680 Nm koppel zorgen voor sportwagenachtige prestaties. Met deze motor heeft de Jaguar XJ slechts 4,4 seconden nodig om de 100 km/u te bereiken. Pas bij 280 km/u stopt hij met versnellen.

De reguliere motoren van de Jaguar XJ zijn elektronisch begrensd op een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur. Een automatische transmissie met acht versnellingen is standaard. Verschillende rijmodi kunnen worden geselecteerd via een schakelaar in de middenconsole. De Jaguar XJ is uitgerust met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving, afhankelijk van het gekozen model.

Afmetingen

Om plaats te maken voor de grote motoren, voldoende bagageruimte en een ruim interieur is de carrosserie van de Jaguar XJ uiteraard erg groot. De salon is 5,13 meter lang, 1,9 meter breed en 1,5 meter hoog. Conventionele parkeerplaatsen zijn waarschijnlijk niet voldoende voor een voertuig van deze afmetingen en de manoeuvreerbaarheid lijdt er ook onder. Woon je in de binnenstad? Denk dan twee keer na voor je een XJ aanschaft.

Vanzelfsprekend biedt zo’n grote auto flink wat bagageruimte. Tot 520 liter laadvolume is beschikbaar. Voor de Jaguar XJ is er geen trekhaak. Zonde, want dankzij de krachtige motoren zou hij moeiteloos een aanhangwagen of caravan kunnen trekken.

De belangrijkste specificaties op een rij van de Jaguar XJ 2.0 SC Luxury:

Jaguar XJ 2.0 SC Luxury
Marktintroductie 2015 – 2021
Lengte x breedte x hoogte 5,13 x 1,9 x 1,46 m
Wielbasis 3 m
Inhoud bagageruimte 520 l
Ledig gewicht 1.660 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.280 kg
Cilinderinhoud 1.999 cm³
Vermogen 176 kW (240 pk)
K)oppel 340 Nm
Topsnelheid 241 km/h
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,9 s
Tankinhoud 82 l
Verbruik 8,4 l / 100 km
CO₂-uit 199 g/km

Varianten

Wie kiest voor de Jaguar XJ van de laatst generatie, die van 2015 tot 2019 van de productielijn rolde, heeft eerst de keuze wat betreft de wielbasis. Afhankelijk van de eisen varieert die van 3 meter tot bijna 3,2 meter. De iets grotere wielbasis vergroot de beenruimte op de tweede rij aanzienlijk. Wie dus graag achterin zit en het rijden aan iemand anders wil overlaten, moet voor de uitvoering met de grotere wielbasis gaan om maximaal van dit comfort te genieten.

De Jaguar XJ werd nieuw aangeboden in diverse varianten. Deze vertonen aanzienlijke verschillen op het gebied van de motor, de uitrusting en het ontwerp. De basisuitrusting draagt het predicaat "Luxe", en die laat al vrijwel niets te wensen over. Verdere uitrustingslijnen zijn te vinden onder de benamingen "Premium Luxury LWB", "Premium Luxury", "Premium R-Sport", "Portfolio LWB" en "Autobiography LWB".

Prijzen

Je moest diep in de buidel tasten voor de modellen van de laatste generatie van de Jaguar XJ. Het was niet voor niets hét vlaggenschip van Jaguar. De goedkoopste versie, uitgerust met een benzinemotor, kostte 101.460 euro toen hij nieuw was. Voor hogere uitrustingslijnen en krachtigere modellen werd in sommige gevallen meer dan 200.000 euro gevraagd. De prijzen voor uitvoeringen met dieselmotor waren 121.915 en 154.115 euro.

Vanwege de geplande elektrificatie van zijn auto’s schrapte Jaguar de XJ. Een opvolger met een elektrische aandrijflijn stond in de planning, maar dat ging uiteindelijk niet door. Een occasion Jaguar XJ is er al vanaf 2.000 euro. Je hebt dan een model uit de jaren 90, met flink wat kilometers op de teller. Voor de laatste generatie XJ ben je al snel 20.000 euro kwijt. Voor een weinig gebruikt model moet je soms wel 40.000 euro of meer neerleggen.

Design

Exterieur

Met de laatste generatie van de Jaguar XJ bracht de Britse autofabrikant een volledig nieuw model op de markt. Dit is ook duidelijk aan de buitenkant te zien. De eerdere generaties herken je aan de vier ronde koplampen, de laatste generatie wijkt daar duidelijk van af. Bovendien oogt de laatste generatie massiever, wat deels te danken is aan de zeer grote grille met het Jaguar-logo. De Jaguar XF diende als inspiratie voor de look. Bij een facelift in 2015 werd het exterieur van de statige sedan aanzienlijk opgewaardeerd, onder meer met LED-koplampen aan de voor- en achterkant.

Interieur

Ook het interieur van de Jaguar XJ is in de loop der jaren geoptimaliseerd. Een aanzienlijk groter display in de middenconsole geeft de bestuurder alle informatie over de auto die hij of zij nodig heeft. Met vele fraaie details, zoals sfeervolle ambiance-verlichting onderscheidt de Jaguar XJ zich duidelijk van de concurrentie. Een fundamenteel licht interieur, gecombineerd met een zwart dashboard getuigt van stijl en klasse. Zowel voorin als achterin is de ruimte indrukwekkend, wat ook bijdraagt aan het hoge comfortniveau.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid voldoet de Jaguar XJ van de laatste generatie moeiteloos aan de hoogste normen. De stevig ontworpen carrosserie biedt een passieve basisbescherming - diverse voorzieningen en hulpsystemen dragen bij tot een hoog veiligheidsniveau. Daartoe behoren remassistent, remkrachtverdeler, stabiliteitscontrole en uiteraard tractiecontrole. Op het gebied van veiligheid is de Jaguar XJ dus ook zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Alternatieven

Een van de bekendste alternatieven voor de Jaguar XJ is de BMW 7 Serie. De Beierse luxe sedan van de hogere klasse overtuigt met een statig en elegant design, maar kan ook zeer sportief op de weg zijn. Ook lange ritten zijn in de BMW 7 Serie comfortabel voor passagiers die achterin zitten, met voldoende beenruimte en luxe stoelen. De Jaguar XJ en BMW 7 Serie modellen zijn in veel categorieën gelijkwaardig. Kleine verschillen zijn te zien op het gebied van onder andere rijdynamiek. De Mercedes-Benz S-Klasse en Audi A8 zijn twee andere Duitse concurrenten van de Jaguar XJ. De Lexus LS is een concurrent uit Japan.

Als je liever een elektrische auto wilt, kan de Tesla Model S een optie zijn. De sedan is met zijn enorme vermogen nog sneller dan de Jaguar XJ en imponeert tegelijkertijd met een zeer hoog comfortniveau. Bovendien kan de Tesla Model S op afstand updates via het internet ontvangen, waardoor de software altijd bij de tijd is.

FAQ

Wanneer komt de opvolger van de Jaguar XJ?
Dat is niet duidelijk. Sterker nog, het is niet duidelijk of die er ooit komt. Jaguar had plannen voor een elektrische XJ, maar dat ging niet door.
Is de Jaguar XJ sportief?
Wie de naam van een katachtig roofdier draagt, moet ook sportief zijn op de weg. De Jaguar XJ doet dit heel goed. De redenen hiervoor zijn de enorm krachtige motoren en het gebruik van moderne technologieën - vooral in de jongere modellen.
Hoeveel kost een occasion Jaguar XJ
Oudere modellen zijner al vanaf een paar duizend euro. Voor de laatste generatie moet je al snel 20.000 euro of (veel) meer betalen.

Beoordelingen voor Jaguar XJ

8 Beoordelingen

4,9

Meer informatie

Modellen