Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Fiat 500L

Fiat 500L

Niemand had kunnen verwachten dat de herintroductie van de Fiat 500 zo'n succes zou worden. Eigenlijk verbaasde het dan ook niemand dat dat succes reden zou zijn om nog een nieuwe Fiat in de markt te zetten. Dat werd de 500L, een kleine MPV voor 7 personen. Nieuw? Natuurlijk is de Fiat 500L een nieuw model, maar eigenlijk is het de opvolger van de Fiat 600 Multipla uit de zestiger jaren, die achterin 1 of 2 zitjes had zodat 6 of zelfs 7 personen vervoerd konden worden. Lees meer

Groot in het klein zijn, de Fiat 500L

Fiat heeft geprobeerd de 500L zo te ontwerpen dat de gelijkenis met de 500 zichtbaar is, zonder dat het ook echt een kopie is met een wat langer middenstuk. Het is een eigen type geworden dat gebaseerd is op drie punten: leuk, zuinig en veel ruimte. De Fiat 500L is vergeleken bij andere 7-persoonsauto's uitermate klein van postuur en biedt desondanks niet echt minder ruimte. Hier heeft Fiat haar van oudsher bekende waarden weer opgepakt, namelijk een super compacte auto bouwen die eigenlijk overal kan rijden. Een nadeel van die grotere auto is dat de glans van de 500 enigszins verdwenen is. De 500L heeft een andere, ietwat hoekige stijl gekregen waar je van moet houden. Tegelijkertijd maakt dit de auto ook weer eigenzinniger en opvallender. De auto is in hoogte gegroeid, waardoor iedereen goed rechtop kan zitten. Zo wordt de aanwezige ruimte optimaal gebruikt. Voor de bestuurder is dit een extra prà© omdat het zicht toeneemt.

Twin Air

De Fiat 500L heeft de Twin Air techniek die Alfa Romeo ontwikkeld heeft, meegekregen. Hij is verkrijgbaar met een 0,9 Twin Air Turbo, een 1,4 Fire of een 1,6 Multi Jet dieselmotor. De voorwielaangedreven auto biedt vier versnellingsbaktypen aan. De 5-gangs of 6-gangs handschakeling, een semi-automaat of een 6 traps volautomaat. Inmiddels is er ook een extended version verschenen, die de 500L nog iets (11 cm) langer en (13 cm) hoger maakt. Het verbruik ligt zo rond de 1 op 16. Er is tegenwoordig zelfs een aardgasversie beschikbaar die niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook nog minder verbruikt per kilometer.

Handig

De Fiat 500L is een handige auto die voldoende ruimte biedt voor 5 personen. Die bovendien dankzij de extra zitjes zelfs 7 personen kan vervoeren. Die een achterbank heeft die geheel of gedeeltelijk kan worden omgeklapt, evenals de bijrijdersstoel en zo ruimte biedt aan langere voorwerpen, allerlei vormen van bagage, plus waar nodig ook nog een zitplaats kan bieden aan iemand die wil meerijden als de wagen vol geladen is. Dus ook als tweedehands auto voor een startend bedrijfje zeker het overwegen waard. Daarnaast is de laadvloer nog in twee hoogtes in te stellen.

Daar komt bij dat de 500L een zuinige auto is. Dat geldt zeker voor de uitvoering met de 875 cc tweecilinder motor, die door de turbo toch 105 pk levert. Hem wordt een verbruik van tegen de 1 op 20 toegedicht. Zal ook veel afhangen van het gebruik binnen en buiten de bebouwde kom.

Jong

De 500L Fiat heeft een soort jongerenimago en dat is ook in de reclame terug te vinden. Het is echter daarmee niet gezegd dat anderen de wagen niet zouden kunnen of moeten kopen. Voor hen die het rijbewijs net behaald hebben en een leuke tweedehands auto zoeken, zou dit echter bij uitstek een geschikte kandidaat zijn. Leuk om te zien, mede doordat hij in allerlei kleurencombinaties verkrijgbaar is. Zuinig in gebruik en rustig qua rijgedrag, waardoor de beginnend bestuurder het autorijden goed onder de knie kan krijgen. Voeg daaraan toe dat er altijd vrienden mee kunnen en dat het een hele ruime vakantieauto is.

Ook een startend gezin beleefd veel plezier aan zo'n tweedehands 500L. Zelfs als gezinsauto, aangezien er ruimte is voor kinderzitjes, de kinderwagen makkelijk achterin kan en de auto een echte MPV is. Hij biedt de wat oudere kids achterin bijvoorbeeld extra tafeltjes, die aan de voorstoelen zitten, om te kunnen spelen.

Keuzes

Zoals dat bij een speelse auto hoort, zijn er, ook als tweedehands, verschillende versies te koop. Naast de Fiat 500L Pop wordt de 550L Easy en de 550L Lounge aangeboden. De auto heeft een Start&Stop systeem en het ESC stabiliteitssysteem, naast allerlei opties en extra's. Het is een auto die zich makkelijk laat besturen en met name op grotere afstanden zijn kwaliteiten tot recht laat komen. De 500L heeft een uitstekende wegligging en helt ietwat bij fors bochtenwerk. Dat went echter heel snel. De laadruimte bedraagt rond de 360 liter. Bij een neergeklapte achterbank wordt de laadruimte vergroot. Bij de Lounge zelfs naar maar liefst 1584 liter, wat erg groots is voor zo'n kleine rakker. Dankzij het zogenaamde Eco Drive Live systeem geeft de auto zelfs tips hoe zuiniger gereden kan worden.

Vrolijk

Vaak wordt de 500L Fiat in vrolijke kleuren aangeboden. Dat is ook terug te zien in het interieur. Fris met een dashboard dat makkelijk te overzien en te bedienen is. Dat geldt algemeen voor de 500L. Dankzij de forse ramen rondom is het zicht naar alle kanten prima te noemen. Voor degene die zuiniger wil rijden, is een extra ECO-knop geà¯nstalleerd. Kortom een prettige wagen om te rijden, met veel ruimte. Ondanks het feit dat de 500L nog niet zo lang op de weg staat, is er dus nu al een aardgasversie beschikbaar. Wanneer die als tweedehands verkrijgbaar zal zijn, is niet te zeggen. Feit is dat deze versie natuurlijk extra goed voor het milieu is en dat de aardgas/benzine versie blijkbaar een verbruik van 1,8 liter benzine koppelt met 4,8 kilogram aardgas per 100 kilometer en zo uitkomt op 1 op 25. Het is misschien nu nog wat te vroeg om al goed te beoordelen, maar wel een belangrijke stap naar de toekomst.

Waar men ook vrolijk van wordt, is het leasepercentage dat bij de gewone uitvoering op 14% ligt. Daarmee wordt de auto voor een leaserijder aantrekkelijk. Of, zoals reeds gezegd, voor de kleine ondernemer of de zpp-er die een auto met veel ruimte nodig heeft.