Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Honda S 2000

Honda S2000

In de jaren '60 gaat de roadstertraditie van Honda van start

De Japanse motorfiets- en motorenproducent Honda werd dankzij het compacte model Civic, dat begin jaren '70 voor het eerst gepresenteerd werd, in Europa ook een begrip als autoproducent. Tegenwoordig is dit volumemodel een klassieker binnen de voertuigcollectie en is hij nog steeds bepalend voor het merkimago. Lees meer

Informatie over Honda S2000

Zijn reputatie als aanbieder van sportieve modellen had Honda in het begin echter te danken aan zijn roadsters, die de Japanners in de jaren '60 in kleine aantallen ook in Europa verkochten. Inmiddels zijn de open tweeezitters met de namen Honda S500, S600 en S800 uitgegroeid tot classic cars.

Met de Honda S2000 wordt de roadstertraditie in 1999 voortgezet

Tot aan het einde van de productie in 1970 golden ze bij roadsterliefhebbers als modellen die Brits roadster purisme met innovatieve techniek wisten te verbinden. Met uitzondering van de kleine, alleen in Japan aangeboden Honda Beat had de fabrikant in de volgende decennia vervolgens geen roadsters meer in de collectie. Pas toen het 50-jarige jubileum van de producent voorbereid werd, begon men zich op het hoofdkantoor in Tokio weer bewust te worden van de eigen roadstertraditie, die vervolgens met de nieuw ontwikkelde Honda S2000 weer voortgezet werd. Deze roadstergeneratie werd vanaf 1999 in twee bouwfasen geproduceerd. Tien jaar later rolden de laatste exemplaren van de Honda S2000 in Japan van de band.

De constructie van de Honda S2000

Net als bij de sportcoupé Honda NSX maakten de constructeurs bij de Honda S2000 gebruik van aluminium om een zowel licht als stabiel chassis te verwezenlijken. Het uiteindelijke resultaat hiervan was dat de roadster slechts zo'n 1,3 ton woog. De carrosserie van de Honda S2000 was georiënteerd aan het voor die tijd en voor deze voertuigklasse typische design. Daartoe hoorden de ronde vormen van de voor- en achterkant van de auto en de hoog oplopende, ellipsvormige koplampen met geïntegreerde knipperlichten. Klassiek vormgeven waren daarentegen de steile voorruit en het gevoerde vinyldak dat elektrisch uitvouwbaar was en in de ruimte tussen de stoelen kon worden neergelaten. Als toebehoren bood de fabrikant bovendien een hardtop uit aluminium aan.

De motor van de Honda S2000

Als motor voor de roadster Honda S2000 gebruikten de constructeurs een door het bedrijf zelf ontwikkelde viercilindermotor met een cilinderinhoud van 2,0 liter. Deze voorin geplaatste middenmotor had een prestatievermogen van 177 kW (240 pk). Daarmee kon de lichte tweezitter een maximumsnelheid van 240 kilometer per uur halen. De roadster kon zonder de ondersteuning van een turbo in 6,2 seconden van nul naar honderd accelereren. Hij werd gecombineerd met een handmatige zesversnellingsbak.

De verschillende versies van de Honda S2000

De eerste generatie van de Honda S2000 werd tot 2003 geproduceerd. De facelift in het jaar daarop bracht naast een gewijzigde chassisafstelling en nieuwe elektronica ter optimalisering van de stabiliteit, lichte wijzigingen aan het design met zich mee. Een comfortabele vernieuwing was dat het stoffen dak in plaats van een kunststof ruit voortaan een glazen ruit had. In 2008 werd op sommige markten het hardtopmodel Honda S2000 CR met beter presterende motor aan de collectie toegevoegd. Op hun thuismarkt boden de Japanners bovendien een in gewicht gereduceerde sportversie aan onder de naam Honda S2000 S.